dinsdag 28 oktober 2014

Schaken om een EK medaille (slot)

Batumi (Georgië), dinsdag 28 oktober 2014 (verslag ronde 8, vooruitblik+updates ronde 9)

De uitslagen van de Nederlanders in ronde 8:

In ronde 8 een magere 2 1/2 punt voor de Nederlanders.

Anna Maja is na het verlies uitgeschakeld voor een medaille. Ook Rosa verloor (van de sterke koploopster) maar is nog steeds in de race voor een plaats bij de eerste drie. Eelke zit in een flow, hij won voor de vierde achtereenvolgende keer en is met één ronde te gaan gestegen naar de vierde plaats in het klassement! 


Stand in de U12 met nog één ronde te gaan.

Bij gelijk aantal punten (kolom Pts.) is kolom TB1 beslissend voor de positie in het klassement. TB1 bevat de gemiddelde rating van de tegenstanders die je in dit toernooi hebt gehad. Eelke staat er wat dat betreft gunstig voor.

De indeling van de laatste ronde in de U12:


Eelke speelt op bord 6 tegen de Roemeen David Gavrilescu (helaas niet te volgen op een live bord, daarvan zijn er maar 3 in de U12). Om in aanmerking te komen voor een medaille zal Eelke de partij moeten winnen. Zelfs bij winst is een medaille niet geheel zeker. De hangt m.n. af van de resultaten op de borden 1 en 2. Exacte berekening moeten nog worden gedaan. De eerste plaats zit er niet meer in, de nummer 1 staat anderhalf punt voor. Ja, dat is wel flink balen ... :):)

I.v.m. de prijsuitreiking begint de laatste ronde vandaag 2 uur eerder dan normaal: om 10.00 uur Nederlandse tijd. Zo'n 4 of 5 uur later zullen we meer weten. Updates over vandaag - wellicht ook tijdens de partij, mede omdat er soms berichten uit de speelzaal komen - volgen op deze plek.

---------------  Update 14:23 uur (11:25 uur Ned):

David Gavrilescu in Roemeense kleuren vult de partijgegevens in
kort voor aanvang van de laatste ronde.
Gavrilescu is een gerenommeerde speler in de U12 groep. Van hetzelfde geboortejaar als Eelke (2003) werd hij drie jaar geleden tweede op het EK in de U8 groep. Vorig jaar derde in de U10 en vorige maand nog tiende op het WK U12 in Durban, Zuid-Afrika.

Veel eerder al had Eelke plaats genomen aan het bord.
Met een concentratie als hier moet het weer helemaal goed komen.

Intussen is er meer duidelijkheid over wat er op de andere borden moet gebeuren met het oog op het behalen van een medaille.

Ten eerste zal Eelke moeten winnen, dat is duidelijk (al is er een heel theoretische mogelijkheid voor brons bij remise). De Rus Lomasov, met 6 1/2 punt spelend op bord 1 tegen koploper Matviishen uit Oekraïne met 7 1/2 punt, is de enige concurrent van Eelke die op een hoger ratinggemiddelde van tegenstanders uit zal komen (dat immers nu al te berekenen is). Voor een tweede plaats voor Eelke zal Lomasov dus moeten verliezen. Lijkt niet onmogelijk, ware het niet dat zowel Matviishen als Lomasov genoeg hebben aan remise: de Oekraïner wordt er ongedeeld Europees kampioen mee en de Rus stelt er een tweede plaats mee veilig.  Een remise lijkt hier dus erg waarschijnlijk. Het op een akkoordje gooien is trouwens nog niet zo makkelijk. Op een EK is het verboden vóor de 41-e zet remise overeen te komen.

Dan is er bord 2 waarop de spelers ook nog enigszins mee moeten werken. Als de Wit-Rus Zarubitski met zwart wint gaat híj voorbij Eelke. Blijft hij steken op remise of verlies dan blijft Eelke hém voor. Dat laatste is geen onwaarschijnlijk scenario, want de tegenstander is de Rus Esipenko, een echte topper. Esipenko gaat bij winst Eelke niet voorbij (nogmaals: mits die wint), het ratinggemiddelde van diens tegenstanders is lager dan dat van Eelke.

Het zal u duizelen daarom wil ik proberen het in één zin samen te vatten:
1. als Eelke wint
én
2. Lomasov verliest óf Esipenko wint of speelt remise
dán heeft Eelke een medaille. Of dat vervolgens zilver of brons is, moet met deze heldere uitleg een peulenschil zijn ...

Okay. Als u het ondanks alles nog steeds niet begrijpt : u moet gewoon duimen voor de Oekraïner en de Rus Esipenko. Hèhè ..

Borden 1 en 2 zijn live te zien via deze link: http://www.chessbomb.com/arena/2014-eycc-u10-12
(kies in de lijst de tweede en vijfde partij). Op beide borden is er nog een volstrekt evenwicht.


---------------  Update 14:44 uur (11:44 uur Ned):

Het is een stuk eenvoudiger geworden. Op bord 1 is het remise zoals voorspeld. Reeds op zet 25. Wat is dit nu zult u vragen? Wel: als op het bord drie keer dezelfde stelling verschijnt mag er remise geclaimd worden. De heren hebben het toch op een akkoordje weten te gooien. Waar mogelijk werden onmiddellijk de stukken geruild en met elk twee paarden herhaalde men vervolgens de zetten. Matviishen uit Oekraïne is Europees kampioen bij de U12 Open,  Lomasov uit Rusland is tweede.

Dit houdt in dat we al onze hoop moeten vestigen op onze vriend Andrej Esipenko. Hij moet winnen of remise spelen tegen Zarubitski. Zij hebben inmiddels 14 zetten gespeeld en de partij is in evenwicht.

---------------  Update 14:57 uur (11:57 uur Ned):

Klein herstel: Lomasov heeft een medaille veilig gesteld,  bij winst van Zarubitski is deze tweede.

---------------  Update 16:10 uur (13:10 uur Ned):

Esipenko lijkt remise te maken.
Liam en Siem zijn binnen met winst en sluiten hun EK beide af met een keurige 5 uit 9.
Van anderen nog geen spoor ...

---------------  Update 16:20 uur (13:20 uur Ned):

Het ís remise tussen Esipenko en Zarubitski.
Als mijn berekeningen kloppen (vooruit 99% zeker) en Eelke wint dan is hij derde.

---------------  Update 16:56 uur (13:56 uur Ned):

Er kwamen al wat mindere berichten van andere Nederlandse spelers uit de zaal ...
Eelke heeft verloren, op waarde verslagen lijkt het.
Hij is niet de enige Nederlander vandaag. Thomas is met remise terug, Pascalle, Anna Maja en Casper en Rosa zijn nog bezig. De overigen verloren.
Maar Casper die nu binnenkomt wint.

---------------  Laatste update en slot, woensdag 28 oktober, Batumi 13:00 uur plaatselijke tijd

Het verslag van gisteren nam een wat abrupt einde. Voor de volledigheid: Anna Maja haalde nog een punt voor de Nederlanders.

Het is nu een dag later en er is een eind gekomen aan een prachtig EK. De koffers staan ingepakt in de lobby van het Sheraton hotel. Een aantal kinderen zijn aan het voetballen, er zijn er die nog een duik in het zwembad willen nemen en een paar bloggers schrijven hun laatste verslag.

Het verlies in de laatste ronde kon geen afbreuk doen aan het geweldige toernooi dat Eelke hier heeft gespeeld. Hij is daarvoor beloond met een gedeelde 11-e plaats in het eindklassement. Van de 13 spelers met 6 punten had Eelke ruim de zwaarste tegenstanders (gemiddelde rating 2059) en daarmee mag hij zich met recht 11-e van Europa noemen.

Top 24 van de 121 deelnemers van de U12.

Hier een overzicht met de eindklasseringen van alle Nederlanders. Een aantal had wellicht iets meer verwacht, maar op de inzet van iedereen was niets aan te merken.

Eindklasseringen van de Nederlanders: de kolom Rk. geeft de eindpositie aan.


De dag werd gisteren afgesloten met een gezellige after-party op de kamer van coaches Merijn en Frank. Ook de Zwitsers waren daarvoor uitgenodigd. Het werd laat, voor sommigen heel laat.


Nu nog even wachten en dan worden we over 2 uurtjes met de bus naar het vliegveld gebracht.

Tot snel in Nederland!1 opmerking:

  1. Dat toreneindspel bij Esipenko is wel heel erg naar remise aan het gaan.... Is er al nieuws over de stelling van Eelke?

    BeantwoordenVerwijderen