woensdag 22 oktober 2014

Nieuwe troeven

Batumi (Georgië), woensdag 22 oktober 2014 (verslag ronde 3 en vooruitblik ronde 4).

En alweer was het een succesvolle dag voor de Nederlanders op het EK. Na de 8 1/2 van ronde 1, de 7 punten in ronde 2 scoorden de 11 Nederlandse spelers nu 6 punten. Minder natuurlijk dan de eerste dagen maar nog steeds boven de 50% en hoe meer je wint hoe moeilijker het wordt dezelfde tendens vol te houden.

De drie live borden leverden slechts een half punt op. Anna Maja had een sterke tegenstander, deed nog een alle-of-niets poging maar ook in tijdnood hield haar Russische tegenstandster het hoofd koel. Casper weerde zich op bord 2 kranig tegen de Europees kampioen van 2 jaar geleden, Andrey Esipenko. Met 3 tegen 4 pionnen en beide een loper was remise nog steeds in zicht. Esipenko, een absolute wereldtopper, wist het voordeel uiteindelijk echter uit te buiten. De Nederlandse eer op de live borden moest daardoor gered worden door Rosa. Daar zag het op een bepaald moment niet naar uit, maar Rosa knokte zich vanuit wat zij en haar coach een verloren positie noemden terug en wist met een pion minder wel remise te maken.

Serene rust in bar Veronica op de 20-e verdieping van het Sheraton hotel als de meeste kinderen nog met hun partij bezig zijn.
  
Vanaf deze hoogte heb je een fijn zicht op een prachtige zonsondergang in de Zwarte Zee

Hier na meer dan 4 uur als laatste Nederlander de binnenkomst van Pascalle wiens overwinning met applaus begroet wordt.

Waar kwamen de punten dan vandaan? Wel, nieuwe toppers dienden zich aan. De onbetwiste kopman van het Nederlandse team is na de de derde ronde Max Warmerdam. Alweer winst en hij is daarmee nu de enige Nederlander met een 100% score. Thomas wint een partij waarin de computer op een gegeven moment +10 voor zijn tegenstander aangeeft! Joris heeft zijn eerste overwinning in de tas en Siem komt op een mooie 2 uit 3. Hoogtepunten zijn er voor Eelke en Pascalle. Eelke - in de woorden van Merijn - maait meer dan 400 ratingpunten weg tegen de als 5-e geplaatste Italiaan Sonis. En Pascalle komt als laatste binnen: "Ik heb gewonnen ... ik stond verloren maar ze gaf gewoon een toren weg ..." Die woorden worden met een spontaan applaus begroet.

Door deze goede resultaten worden er vandaag weer 3 live borden door de Nederlanders bezet.


 Rosa (2060) andermaal op bord 3 met net als gisteren een tegenstandster met 100 punten meer.

Thomas (2333) neemt het op tegen de Cyprioot Andreas Kelires (2395), maar helaas zat hij weer niet op tijdig zijn plaats.


Max heeft het afgelopen anderhalf jaar een enorme ratingprogressie gemaakt met een stijging van meer dan 500 punten. Zijn rating is nu 2185 en zijn score van 3 uit 3 is voor insiders geen verrassing. Overwinningen op 1900 spelers zijn voor hem geen bijzonderheid meer en daarvan heeft hij er nu 3 achter de rug. Vandaag is het voor hem sowieso een hoogtepunt: op bord 1 speelt hij tegen de Israeliër Ariel Ehrenberg (2308)! Heel schakend Limburg volgt vanmiddag ongetwijfeld zijn partij. Succes! (Achter Max coach Merijn en há, daar hebben we ook Thomas).
Tot slot: bijna een Nederlandse ontmoeting in de U12. Het scheelde een haar of Eelke en Casper hadden tegen elkaar gespeeld. Nu zitten ze op bord 16 en 17 schuin tegenover elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten