zondag 19 oktober 2014

Het EK in Batumi: vertrek en aankomst

Batumi (Georgië), zaterdag 18 oktober 2014 

Het is zover. We kunnen vertrekken naar het European Youth Chess Tournament, het Europese Kampioenschap schaken, in Batumi in Georgië. We moeten er wel vroeg voor uit de veren. Om kwart voor drie 's nachts gaat de wekker in huize Kokje in Utrecht waar wij in de gelegenheid zijn gesteld de voorafgaande nacht te overnachten. Om half 6 namelijk op zaterdagochtend worden alle deelnemers en begeleiders van het Nederlandse team verwacht zich te verzamelen op het vliegveld van Düsseldorf.


Bij aankomst wordt elke deelnemer gehesen in een oranje Holland shirt. 
(NB Voor alle foto's geldt: klik op de afbeelding voor vergroting).


Wachten bij het inchecken. We vliegen met de Turkish Airlines via Istanboel naar Batumi. De Nederlandse delegatie bestaat uit 11 jeugdschakers in de leeftijd van 9 tot 18 jaar, 8 begeleidende ouders en 3 coaches.


Elk passagiersstoel heeft een eigen beeldscherm waarop je o.a. games kunt spelen. De afgelopen 10 jaar is de schaaksport in Turkije in een soort nationaal plan ambitieus van de grond getild. In no-time heeft dit een flink aantal jonge toppers opgeleverd. Op dit EK met bijna 1000 deelnemers heeft Turkije na de erkende schaaklanden Rusland, Armenië en het thuisland Georgië samen met Polen de grootste afvaardiging: 34 jongens en meisjes. Is het misschien daarom ook dat je bij de games in het Turkse vliegtuig zelfs voor schaken kunt kiezen? Hier spelen links Siem van Dael en rechts Eelke hun partijtje. Niet noodzakelijk tegen elkaar, want het is mogelijk elke schaakliefhebber in het vliegtuig uit te dagen.Na een voorspoedige reis komen we aan in Batumi. Batumi lig in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee. Sinds enige jaren doet deze stad er alles aan uit te groeien tot een toeristische trekpleister. Wat meteen opvalt is de afwisseling van troosteloze flats en andere bouwvallen vermoedelijk nog uit het Sovjet tijdperk met moderne bouwwerken. 
Wij overnachten in één uit de laatste categorie: het majestueuze 5 sterren Sheraton hotel. Hier zal ook het schaaktoernooi worden gehouden.


Alles is groots, hoog en breed in dit gebouw. Dat men modern wil zijn blijkt o.a. uit portretten op enkele wanden van beroemde sterren uit de popgeschiedenis .Als we onze kamer binnen komen wordt ons door het tv scherm een hartelijk welkom aangeboden.


Een mega hotelkamer, met megabed en megaspiegel en uitzicht op de Zwarte Zee. Dit is goed vol te houden hier. We moeten echter snel naar beneden, eerst voor de groepsfoto en daarna om te eten.


Dit zijn ze dan. Boven v.l.n.r. met tussen haakjes de leeftijdsklassen waarin men deelneemt:
 Casper Schoppen(Under12), Pascalle Monteney (Girls12), Rosa Ratsma (G18), Siem van Dael (U10), Thomas Beerdsen (U16), Daniël Kutchoukov (U10), Max Warmerdam (U14), Joris Kokje (U14), Eelke de Boer (U12), Liam Vrolijk (U12) en Anna Maja Kazarian (G14).
Gehurkt: de coaches Merijn van Delft (tevens delegatieleider), Frank Erwich en Zhaoqin Peng.

Van de laatste zijn meer (groeps)foto's te zien op de Nederlandse schaaksite.De speelzaal in het hotel wordt in gereedheid gebracht. Deze kan kennelijk 1000 schakers bergen. Maar wij gaan eerst proberen wat slaap in te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten