maandag 27 oktober 2014

Klaar voor zonsondergang

Batumi (Georgië), maandag 27 oktober 2014 (verslag ronde 7, vooruitblik ronde 8)

En alweer is Eelke voor zonsondergang klaar.


Net als de dag ervoor kan coach Merijn Eelke's partij als eerste in de computer opslaan en een analyse erop loslaten. In het Veronica restaurant schijnt een lage zon dan nog fel naar binnen. Links kijkt coach Zhaoqin Peng geïnteresseerd toe.

Foto Zhaoqin Peng

Enkele uren eerder nam Peng deze prachtige foto van een opperst geconcentreerde Eelke zo'n 10 minuten voor de partij tegen Daniil Golikov uit Rusland. Met deze instelling begin je de wedstrijd ondanks dat je met zwart speelt al met een plusje.

 

Maar de eerste werkelijke plus is duidelijk voor wit: 3.53 na 10 zetten! De Rus blijkt zich te hebben voorbereid op Eelke's Hollandse opening. Een variant waarbij zwart zijn koningsstelling - tegen alle schaakprincipes in - wagenwijd openzet. Straatvechten, koffiehuisschaak (in de goede betekenis van het woord) zo noemt Eelke's coach het.

Op zet 6 heeft wit een toren en pion geofferd voor een paard, maar met veel compensatie. Op de 10-e zet zijn de zwarte koning en dame van plaats gewisseld! De computer ziet hier beslissend voordeel met e6. De Rus kiest echter voor Le2 om naar h5 te gaan. Eelke zet met h6 een val waar de Rus à tempo intrapt. Hij neemt op h5, zwart slaat het paard op g5, wit neemt de dame maar zwart heeft nu Th1(!) met schaak en verovert eveneens de dame. Zwart blijf een vol stuk voor. Daniil ploetert nog 30 zetten door en geeft op met 1 uur en 55 minuten op de klok! Waar Eelke veel tijd verbruikt heeft in de opening heeft de Rus daar te snel gespeeld. Nee, het zit niet tegen.

We moesten de stand er maar eens bij pakken nu:

In een veld van 120 deelnemers van de U12 staat Eelke nu op de 12-e plaats, samen met 11 anderen op 5 punten.

Vanmiddag mag Eelke met wit tegen de Edoardo Di Benedetto (rating 2153) uit Italië proberen om nog verder te stijgen in het klassement. Vorige week was hij tegen zijn hooggeplaatste landgenoot (Francesco Sonis, inmiddels ook op 5 punten trouwens) al bijzonder succesvol dus de Italianen zijn gewaarschuwd.

Er was meer succes voor de Nederlands gisteren. Na de 9 punten voor de rustdag nu een volle 7 uit 11. Rosa blijft het goed doen, ze won vanuit slechtere positie.


Rosa speelt daarom vandaag op bord 1! Een goed resultaat tegen Ulviyya Fataliyeva die een punt los staat van de concurrentie brengt het podium dichtbij. Of daarvan zelfs de hoogste tree?


Aan de voorbereiding zal het niet liggen, want die gaat bij Rosa en coach Merijn door tot het aller- allerlaatste moment. Haar Azerbeidzjaanse tegenstandster moet hier geduld oefenen. Live te volgen vanaf 12 uur Nederlandse tijd.

We moeten de anderen niet vergeten natuurlijk.


Hier bij aanvang van ronde 8 Liam met rechts zijn moeder. Liam kende een wat stroeve eerste helft van het toernooi, maar heeft met overwinningen in de laatste twee ronden de weg naar boven weer ingezet. Een eindsprint van 4 uit 4 is niet onmogelijk voor hem!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten