vrijdag 17 oktober 2014

DE LANGE ROKADE EXTENDED: 0-0-0-0

Univé toernooi Hoogeveen, oktober 2014

(...)
In 2014 kunnen Eelke en ik slechts een deel van het toernooi spelen, omdat op vrijdag ons vertrek gepland staat naar het Europees jeugdkampioenschap in Georgië. Eelke wordt in Hoogeveen toegelaten tot de zware Open groep voor ratinghouders vanaf 2000. Hij houdt er een half punt aan over. Gelukkig blijkt het een slechte generale voor twee mooie weken die volgen. Zelf speel ik in de middaggroep van de amateurs. De tijd is rijp om mijn rating eindelijk over de 1400 te tillen.
(...)
Met mij staan nog een aantal anderen op een hatelijke nul. Ik vrees een bye of een partij tegen de pas zevenjarige maar zeer talentrijke Machteld van Foreest. Beide zijn geen fijne vooruitzichten. Tevreden neem ik kennis van mijn volgende tegenstander, hoewel ook hier weinig eer aan te behalen is.
Ik moet met zwart tegen een zekere Roland Samuel,
(...)
Het noteren van de zetten gaat Roland enigszins moeizaam af. Niet het schrijven op zich is het probleem, de moeilijkheid lijkt hem te zitten in het omzetten van de op het bord gespeelde zet naar de gangbare schaaknotatie. Steeds weer vraagt Roland mij om bevestiging van de net uitgevoerde zet en spreekt daarbij hardop de eerste letter van het gespeelde stuk uit. Dus niet paard d7 of toren e8, maar: Pee d7? En:Tee e8?
(...)
Roland buigt zich licht over het bord naar mij toe en voegt mij met glimmende oogjes zacht maar hoorbaar toe: ‘Mooie aanval hè...?’
(...)

Hoe dit afliep is te lezen in:Roland, aan de rechterkant van de tafel de derde in de rij, in actie tijdens zijn partij tegen de schrijver van het verhaal (schaakfotograaf wijlen Ab Scheel heeft hem keurig buiten beeld weten te houden):Links vooraan Machteld, de jongste en enige vrouwelijke telg uit de bekende schaakfamilie Van Foreest. Inmiddels is zij de heren hier ver, maar dan ook heel ver, voorbij. Op het Nederlands D-kampioenschap 2017 (leeftijd tot en met 12 jaar) behaalde ze onlangs als negenjarige de titel in de categorie Algemeen (jongens en meisjes samen!). Een volstrekt unicum.

2 opmerkingen:

 1. Hulde dat u een artikel durft te schrijven over een (met alle respect) toch wel erg slecht gespeeld toernooi, maar ik kon het niet laten om toch nog het een en ander op te merken. Misschien kunnen mijn opmerkingen ervoor zorgen dat u volgend jaar een rij eentjes scoort.

  Ik begrijp dat u een schaakengine heeft (weliswaar niet de beste, maar goed genoeg), dus snapte ik niet helemaal waarom ik dan de volgende zin in het verslag aantrof:

  "Ik weet nog steeds niet waar ik in de partij het echt fout heb gedaan. Ik houd mij aanbevolen voor uw oordeel."

  Daar zijn die engines toch voor? Over de analyse: geef alsjeblieft wat zijvarianten (waar hadden de spelers het beter kunnen doen) en denk wat meer over het spel na (waarom bijvoorbeeld niet meteen 18…Lxe5 19.dxe5 d4? Waarom 23…Th8? en dan 24…Tf8?). Ik denk dat er nog een wereld voor u te winnen valt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een heerlijk verslag om te lezen, bravo! Erg leerzaam voor mij om te zien hoe iemand zo van het schaken kan genieten en bewondering kan hebben voor de andere kant (de tegenstander). De belangrijkste les zit denk ik in het verhaal en de mysterieuze 0-0-0-0 was de mooie bekroning van de 4 nederlagen. Wat mij betreft een erg mooie publicatie voor het schaakmagazine!

   Verwijderen