maandag 20 oktober 2014

Goede start van het Nederlandse team

Batumi (Georgië), maandag 20 oktober 2014 (verslag ronde 1, vooruitblik ronde 2).

In de eerste ronde, waarin de bovenste helft het opneemt tegen de onderste, klopte de theorie vrij aardig. Met 8 1/2 punt uit 11 voldeden de Nederlanders zelfs meer dan waar ze aan hun stand verplicht waren. Het zal nog lastig worden deze score in de loop van het toernooi te overtreffen.Tijdens de wedstrijd is de speelzaal ontoegankelijk voor de ouders. Een portier bewaakt zorgvuldig de entree naar de hal en alleen als hij de haldeur opent voor de kinderen die klaar zijn met hun partij vang je door de andere geopende deur een minieme glimp op van waar het strijdgewoel zich afspeelt.Dus zie je in spanning afwachtende ouders op de trappen en in de hal beneden.Sommigen van hen wanhopig omhoog kijkend naar de komst van hun spruit.
Dat kán urenlang duren.

Speciaal het vermelden waard zijn de resultaten van Daniel en Pascalle (beiden winst) en Joris (remise) tegen hun hoger ingeschatte tegenstanders. Eelke moest het onderspit delven tegen de zijne. Coach Frank mocht het meest tevreden zijn: al zijn 4 pupillen wonnen! Na het avondeten nemen een flink aantal spelers een duik in het zwembad van het hotel.

Eelke, Max en Thomas rond 10 uur 's avonds.
De foto is van coach Zhaoqin Peng: ouders lukt het niet
kinderen zo mooi te laten poseren ...!


Verlies kun je op dit EK dus meteen helemaal afspoelen. Overigens zijn het geen tranen die hier verborgen moeten worden maar de ware identiteit van de betrokken speler.


Het is nu maandag. Voor het eerst sinds ons verblijf is het zonnetje doorgebroken. Het weerbericht voorspelt in de loop van de week zelfs temperaturen van 25 graden. Hier loopt het Nederlandse team over de boulevard naar een verderop gelegen restaurant voor de lunch. Voor de lunch en diner moeten we altijd het hotel uit.

Ronde 2 is nu begonnen.


Aan bord 21 treft Joris Kokje in de Spanjaard Inigo Lopez om twee redenen een bijzondere tegenstander.  Ten eerste is Lopez de hoogst geplaatste speler in de U14 groep met als enige een rating boven de 2400 (met 2500 ben je grootmeester!). Gisteren begon hij echter met een remise, wat voor een lijstaanvoerder natuurlijk een zware klap is. Tweede frappant detail (en de Spanjaard zal er tot vervelens toe lastig mee gevallen worden): een zeer oude en bekende opening in het schaakspel is het Spaans die ook de Ruy Lopez wordt genoemd (de zetten: 1 e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5).
Joris (rating 1917) zette gisteren een zeer goede prestatie neer met een remise tegen een 2200 speler. In zekere zin is het pech dat hij nu net tegen de nummer 1 geplaatste moet. Vader Joris keek er anders tegenaan: de Spánjaard heeft pech dat hij na een mislukte start in de tweede ronde juist onze Joris als tegenstander krijgt. En zo is dat natuurlijk ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten