vrijdag 24 oktober 2014

De muur van de Oeral

Batumi (Georgië), vrijdag 24 oktober 2014 (verslag ronde 5 en vooruitblik ronde 6)

Al eerder hier deze week noemde ik hem: Artur Joesoepov, oud wereldtopper, eens na Kasparov en Karpov de beste schaker in de wereld - stond hij zelfs niet ooit kort tweede op de wereldranglijst? Jan Timman speelde rond 1990 enkele gedenkwaardige matches tegen hem in de kandidatencyclus om het wereldkampioenschap. Mede vanwege zijn indrukwekkende gestalte, welke trouwens gepaard ging aan een immer sympathieke voorkomendheid, droeg hij de bijnaam 'De muur van de Oeral'.


Ergens in diezelfde jaren werd Joesoepov ernstig getroffen door een kogel afgeschoten door inbrekers in zijn Moskouse appartement. Hij verlegde zijn werkterrein naar het Westen en is op die manier o.a. actief in schakend Apeldoorn.

In Batumi is Joesoepov, pas 54 jaar overigens, coach van de jeugd van Zwitserland. Samen met de Nederlanders strijkt de Zwitserse delegatie elke midddag na het startsein van de partijen neer in het Veronica restaurant op de 20-e verdieping van het Sheraton hotel.

De bebaarde Artur Joesoepov aan de Zwitserse tafel in het Veronica restaurant.

In ronde 5 is een van de Zwitserse speelsters, Laura Stoeri, de tegenstandster van Rosa Ratsma. De partij is live te volgen althans tot het moment dat de verbinding verbroken wordt. Na afloop is er meteen de analyse. De Nederlandse coaches maken graag ruimte voor Joesoepov als deskundige.


Aan het hoofd van de Nederlandse tafel en de twee schaaksters aan weerszijden achter een schaakbord is iedereen muisstil als deze imposante schaakverschijning de stukken vliegensvlug door zijn mollige vingers laat gaan en in een niet aflatende Engelse stroom van woorden zijn oordeel over de stelling en de mogelijke varianten uitspreekt in de richting van beide speelsters. Joesoepov behandelt de partij niet alleen vanuit het oogpunt van zijn eigen pupil maar zweeft als een schaakhogepriester boven het bord op zoek naar de beste velden voor zowel de witte als de zwarte stukken. Hij analyseert voor twee.


Ik begrijp natuurlijk niets van al zijn commentaar en heb mijn twijfels of onze Rosa hem wel volgt. Toch is het een genot te luisteren en te kijken naar deze alwetende vriendelijke Russische beer. Ook de Nederlandse coaches tonen van afstand hun respect. Grappig om te zien, altijd zijn er weer bazen boven bazen.

De partij tegen de Zwitserse is Rosa's derde remise op rij. Met twee overwinningen daarbij heeft ze nu al meer punten verzameld dan op het EK van vorig jaar in Budva. Ook de moeite waard om te vertellen: als enige Nederlander is zij tot op heden ongeslagen. Qua puntenaantal is Anna Maja de Nederlandse aanvoerder. Na haar nederlaag in ronde 3 heeft ze met twee zeges de draad weer opgepakt. Vanmiddag mag ze proberen 200 punten te overbruggen tegen de als eerste geplaatste Griekse Stavroula Tsolakidou (2305).

Pascalle komt stralend binnen na haar 'zeeslang' (schaaktaal voor een hele lange partij) waarmee ze zelfs moeder (rechts van haar) aanvankelijk in de waan brengt dat ze gewonnen heeft ... 'Dat vind ik gewoon leuk', verklaart ze later.

Na de dramatisch verlopen ronde 4 bedroeg de score van het Nederlanders 4 uit 11, of misschien moet je zeggen 4 uit 10. Immers, door het Nederlandse onderonsje van Eelke en Casper waren er maar 10 punten te verdelen op 10 borden. Eelke won de confrontatie al vermeldde hij meteen dat daar stellingsgeluk aan te pas gekomen was. Grootste pluim verdient Pascalle die meer dan 5 uur en een kwartier achter het bord doorbracht voor een partij van maar liefst 106 zetten. Die zij helaas verloor.

Vanmiddag ronde 6. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is staat de rustdag in Batumi pas na ronde 6 gepland. Het is lekker met een overwinning de rustdag in te gaan.


De U8 en U10 spelen in een aan de grote speelzaal grenzende kleinere hal. In U10 de twee jongste Nederlandse deelnemers.


Siem van Dael, nu op een keurige 50%, probeert natuurlijk daar bovenuit te komen in zijn partij tegen Tomas Povilaitis uit Litouwen. En Daniël Kutchoukov hoopt tegen zijn naamgenoot Daniel Kristoferisch uit Oostenrijk zijn tweede punt te scoren. Succes!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten