dinsdag 21 oktober 2014

Iedereen van de nul af

Batumi (Georgië), dinsdag 21 oktober 2014 (verslag ronde 2, vooruitblik ronde 3).

Na twee dagen al is iedereen van het Nederlandse team van de nul af. De twee verliezers uit de eerste ronde wonnen gisteren hun partij. Siem is ruim als eerste - met een overwinning in de zak -  terug uit de zaal en Eelke heeft de vis na bijna 4 uur spelen op het droge.

De tweede ronde levert 7 uit 11 punten op. Na de eerste goede dag weer een prima resultaat. Joris heeft het, hoewel hij in het middenspel op zeker moment voordelig heeft gestaan, uiteindelijk niet kunnen bolwerken tegen de nummer 1 geplaatste Spanjaard  Lopez. Hij blijft daardoor op een half punt staan, een geflatteerde score die hij zeker zal kunnen uitbreiden gezien zijn goede spel tegen zeer zware tegenstanders. Al de overigen hebben nu uit 2 partijen zelfs minimaal 1 punt gehaald. 

Als Nederlanders hebben samen wij samen met de Zwitsers (o.l.v. de vermaarde Russische oud topschaker Arthur Joesoepov, ooit nummer 3 van de wereld, met wie Jan Timman in het verleden menige match heeft uitgevochten) een mooie analyse ruimte gevonden: de bar/restaurant op de hoogste verdieping van het hotel. In de  lobby is het veel te druk om de spelers na de wedstrijd rustig te ontvangen. Dus zodra een Nederlander speler klaar is met zijn of haar partij neemt die de lift vanaf de eerste verdieping naar de twintigste waar de coaches en vooral de ouders hun komst in spanning afwachten. 

De analyse ruimte op de hoogste verdieping van het hotel Sheraton.
Hier analyseren 'Beer' en 'Harry' na afloop hun net gespeelde partij.
(Voor de niet-insiders: 'Beer' is Thomas Beerdsen, maar liefst voor de 6-e keer deelnemer aan een EK of WK. Zijn tegenstander is de Zwitserse Chinees Harry Hoang, door Thomas steevast vanaf de voorbereiding liefkozend aangeduid als 'Harry'). Op de voorgrond Pascalle.

Coach Merijn heeft voor zijn eigen trainingsgroep (bestaande uit Rosa, Thomas en Eelke) een pizza score in het leven geroepen. De pizza score verschilt per dag afhankelijk van de te verwachten tegenstand van zijn 3 pupillen. Als zijn leerlingen samen de vooraf gestelde score behalen zoeken we een alternatief voor het door de organisatie aangeboden maar matige avondeten in het verderop aan de boulevard gelegen restaurant. Het is trouwens coach Merijn zelf die hier het meeste belang bij lijkt te hebben, want al op dag 2 krijgt hij dat niet meer door de keel ...


Hier zien we Rosa en Eelke na de partij bij hun tevreden coach Merijn. Zij hebben beide hun partij gewonnen en als Thomas als laatste uit de zaal binnenkomt met een remise is de pizza score van 2 1/2 punt bereikt. Thomas schijnt trouwens in een gewonnen eindspel de enige zet gedaan te hebben waarmee tegenstander 'Harry' remise kon maken. Maar dat kan de pret bij hem niet drukken. 'Ik had al gezien Rosa en Eelke gewonnen hadden en een half punt dus genoeg was voor de pizza score', is zijn laconieke commentaar ...

En dus gaan we in Batumi welgemoed op zoek naar een pizzeria. Rosa heeft er eentje via internet gespot op een kilometertje afstand van het hotel. Tegelijk lekker even een luchtje happen. Verder dan verwacht en na het nodige zoekwerk vinden we onze bestemming. Echter: binnen is het donker, de tent blijkt gesloten. Met ons vijven in een taxi, voor het eerst sinds lang Eelke weer bij mij op schoot, keren we terug naar het hotel, hup, terug naar verdieping 20 waar Merijn ons alsnog trakteert op een beter te verteren hap.

Tijdens het eten bekijken we de nieuwe indeling. Eelke (1795) krijgt van de 1 punters de zwaarst mogelijke tegenstander: de als 5-e geplaatste Italiaan Francesco Sonis, die gisteren een misstap maakte. Sonis had 2 jaar geleden nog een rating van 1491; nu 2213! Vier van het Nederlandse team staan nu op 2 uit 2: Max, Rosa, Anna Maja en Casper. Max speelt op bord 7, de andere drie spelen op een live bord en dus ook vanuit Nederland te volgen!

Dat kan via de toernooisite http://www.e2e4.ge/, maar beter nog op http://www.chessbomb.com/. De laatste is ook geschikt voor de tablet en en er loopt een schaakcomputer mee die de stelling (tamelijk juist) beoordeelt. Voor de leek die daar voor het eerst kennis mee maakt: bij een positieve computerwaardering is wit in het voordeel, een negatieve zwart. Bij een score tussen de 1 en -1 is mag je van gelijke stelling spreken. Boven de 1 (-1) is er sprake van voordeel, bij 2 en 3 (-2 cq. -3) mag je spreken van winnend voordeel. Let wel: computervoordeel. Voor een mens kan het nog steeds zeer lastig zijn om een dergelijk voordeel om te zetten in winst.

Kies op de chessbomb site uit de lijst van 'latest events' het European Youth Chess Championship 2014. Je kunt dan kiezen tussen 3 verzamelingen van leeftijdsklassen U8, U10/U12 en U14/U16/U18 waarna je je favoriet kiest. Let wel: de G (Girls) groepen zijn op deze site ook hieronder gerubriceerd. Uiteraard is het mogelijk meerdere partijen te kiezen tussen welke je via de tabbladen kunt switchen.


Anna Maja Kazarian (rating 2108) in afwachting op tegenstandster de Russische Anna Kochukova (1904).Casper Schoppen (rating 1959) gaat het opnemen tegen Andrey Esipenko! Esipenko is een naam met een magische klank. Twee jaar geleden werd de Rus in Praag Europees kampioen in de U10. Vorig jaar in Budva tweede in de U12. Frappant is zijn rating verloop. Met het EK in Praag stond die al op een indrukwekkende 2116! In twee jaar tijd is zijn rating echter slechts (?) gestegen naar 2286. Zijn hardlopers doodlopers misschien?

Op deze plek had een foto moeten staan van Rosa Ratsma aan livebord 3. Om 5 minuten voor 3 is ze nog niet steeds niet gearriveerd achter haar bord en word ik de zaal uitgestuurd. Helaas was ik niet zo alert om een plaatje te maken van de lege plek. Even voor drieën zie ik haar de zaal binnenlopen. Overigens is de 'zero tolerance' wat aanwezigheid aan het bord betreft op dit toernooi iets verzacht: i.v.m. het drukke liftgebruik mogen deelnemers tot maximaal een kwartier te laat komen.

Geen zorgen dus: op het internet zie ik dat Rosa's partij in volle gang is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten