Blog vs boek

'De verslagen werden verhalen, de verhalen werden een blog, het blog werd een boek' (uit het Voorwoord).

Die ontwikkeling is op dit blog 'schaakvaderverhalen.blogspot.nl' goed te volgen. De artikelen gedateerd voor 1 juni 2013 zijn een selectie van schaakverslagen die ik schreef voor de site van de Groningse jeugdschaakclub De Paardensprong. Overigens werd daarin de figuur van de schaakvader geboren.
Op 1 juni 2013 startte ik het blog schaakvaderverhalen. (Uit Schaakvader af: 'Die titel was toch niet voor niets gekozen? Verhalen moesten het zijn!' ). Het eerste verhaal van het blog was 'Het BASAMRO Chess Tournament! Sprakeloos ...' dat als Sprakeloos in het boek opgenomen is.
Op 13 november 2015 (enkele uren voor de Bataclan aanslagen in Parijs, wat er trouwens verder niet toe doet) sloot ik het blog af. In 2016 startte ik het nieuwe blog een waar verhaal waar ik sindsdien incidenteel artikelen op publiceer.
Op 17 juni 2017 verscheen het boek SCHAAKVADERVERHALEN. Het bevat negen verhalen die in oorspronkelijke vorm op dit blog gepubliceerd werden. Die versies bestaan niet meer. De publicatiedatums en URL's zijn echter (zoveel mogelijk) dezelfde gebleven. De inhoud is gewijzigd met het oog op het boek: ze bevatten fragmenten en vaak extra tekst, foto's en filmpjes - enerzijds als preview van en anderzijds ter aanvulling op het verhaal in het boek.
Twee verhalen uit het boek, Tien schaakwijsheden van nummer veertien en Bericht van een schaakvader, zijn oorspronkelijk in 2016 elders op internet gepubliceerd en de drie verhalen Wat wil de schaakmoeder?, Schaken en boksen en Lidice zijn nieuw. Alle vijf zijn ze in juni 2017 aan dit blog toegevoegd met dezelfde functie van preview en aanvulling.