vrijdag 16 juni 2017

LIDICE

EK jeugdschaak Praag, augustus 2016, ronde 8

Op 26 augustus 2016 tijdens het EK jeugdschaak in Praag bezocht ik samen met een van de andere vaders het dorpje Lidice, zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Praag. Lidice werd in de Tweede Wereldoorlog volledig door de Duitsers vernietigd waarbij alle mannen en de meeste kinderen werden vermoord en een derde van de vrouwen na de oorlog niet uit het concentratiekamp terugkeerde.

Lees het verslag van het bezoek in:


(...)
In de niet al te grote laagbouw aan de overkant is het museum gevestigd. Binnenin vertelt het de geschiedenis van Lidice.
Op 27 mei 1942 wordt in Praag door het Tsjechische verzet een aanslag gepleegd op Reinhard Heydrich, plaatsvervangend Rijksprotector van Bohemen en Moravië. (...) De bescheiden klinkende titel die Heydrich draagt zou kunnen doen vermoeden dat hij een onaanzienlijke zetbaas is. Het omgekeerde is het geval. Heydrich staat aan het hoofd van de nieuw gevormde RSHA, Reichssicherheitshauptamt, die onder meer de Duitse geheime diensten Gestapo en SD omvat. Tussen hem en Adolf Hitler staat alleen SS-leider Himmler. Veel doortastender nog dan de laatste is het Heydrich die de genocide op de Europese joden organiseert.
(...)
Met de moord op het grootste deel van Lidice’s inwoners is slechts aan de helft van de opdracht van de Führer voldaan. Het andere deel van het bevel luidt dat nooit meer iets mag herinneren aan het bestaan van Lidice.
(...)

Lidice  brandt.
(...)


hier lag eens het oude Lidice.(...)
Een beeldengroep van de eenzaam over de vlakte uitkijkende kinderen die zo tragisch aan hun einde kwamen. 


(...)
Maar evenzeer als de kleintjes zijn zij onwetend van het gruwelijke lot dat hun te wachten staat.
(...)

in het nieuwe Lidice is veel dat verband houdt met de gebeurtenissen uit de oorlog. Midden in het dorp is een galerie gevestigd.(...)
Onmiskenbaar is ook dat de wolk recht boven de stad hangt. Dit moet een serieuze brand zijn.
(...)


Vijftig meter lang rijden we door een walm.
(...)

(...)
De rookwolk boven de stad Praag aan het eind van het verhaal Lidice bleek afkomstig van een hevige brand die op 26 augustus 2016 rond 17:15 uur uitbrak op het terrein van Barrandov Studios, een van Europa’s grootste filmstudio’s.
(...)


De route die de navigatie ons liet rijden: van ons eigen Welness Hotel Step naar Lidice en op de terugweg naar de speellocatie in het Top Hotel vlak langs de brandende Barrandov Studios.

In de maanden april en mei (het verhaal LIDICE was toen al geschreven) werd op de VPRO televisie de serie Himmlers hersens heten Heydrich, gebaseerd op het boek HhhH van de Franse schrijver Laurent Binet, uitgezonden. In de zeven afleveringen stonden de aanslag op Reinhard Heydrich,  de Tsjechische aanslagplegers en de persoon van Heydrich centraal. In aflevering zes kwam de straf van Lidice aan de orde.

De twee foto's van het terrein van het oude Lidice op deze pagina zijn gemaakt door Olivier Vrolijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten