zondag 16 november 2014

Het podium van de Blauwe Zaal

Gisteren vond voor de 20-e keer het Open NK rapid jeugd plaats in het Auditorium van de TU te Eindhoven. Meer dan 250 schakers en schaaksters streden in zeven ronden om vijf ereplaatsen en een meisjestitel per geboortejaar. Aan lange tafels in drie hoeken van de grote ontvangsthal spelen zij afgeschermd van ouders en begeleiders hun partijen, 15 minuten per persoon met een toevoeging van 10 seconden per zet.

De grote ontvangsthal van het Auditorium van de TU Eindhoven.

De topborden van de verschillende leeftijdsgroepen zijn apart gesitueerd. Naast elkaar gezeten van jong naar oud spelen de koplopers van elke categorie hun wedstrijd op het podium van de Blauwe Zaal. De partijen, gespeeld op op elektronische borden, worden geprojecteerd op het grote scherm achter hen en zijn te volgen door het publiek op de tribune en uitgezonden via het internet. Eelke, op onderstaande foto vijfde van links, mag met succes - namens categorie 2003 - tot het laatst zijn plaats in deze deftige zaal innemen.

De toppers in de tussenstand van elke leeftijdscategorie spelen op het podium van de Blauwe Zaal.

Niet zelden is jeugdschaak een familie aangelegenheid. In ronde 5 scharen zich maar liefst drie jongens Beukema aan de tafel met de fine fleur van het nationale jeugdschaak. Bovenstaande foto uit ronde 6 toont een nog curieuzer beeld. Geheel links speelt de tweeling(!) Van Foreest om de eerste plaats in de jongste categorie van 2007. Hun grote broer speelt op het een na laatste bord aan het andere uiteinde. Alsof het niks is. En wat te denken van de broertjes Loutragotis: zij slaan een dubbelslag, in de jaargangen 2000 en 2002 veroveren ze beiden de titel!

Eelke moet het op schaaktoernooien altijd stellen zonder steun dan wel concurrentie van broers/broertjes of zusters/zusjes. Het NK rapid in deze bijzondere entourage draagt echter ook voor ons een familietintje in zich.

De Blauwe Zaal van het TU Auditorium is de locatie waar elk jaar de finale gehouden wordt van de techniekwedstrijd Artcadia voor alle tweede klassen VWO en HAVO in Nederland. In dit voorjaar won Eelke's broer Jorrit met zijn schoolteam de eerste prijs in de categorie Mobiliteit. Het was op ditzelfde podium dat zij een flitsende presentatie gaven van hun project Fidlé: de zelfrijdende auto. Net als bij schaken kwam ook hier het nodige rekenwerk aan te pas. Zie het filmpje.Presentatie van Fidlé: de zelfrijdende auto (speciaal van seconde 15 tot 45)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten