dinsdag 1 oktober 2013

EelKe Budva, (dins) dag 4: ronde 3

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

Allereerst: het verslag van dag 1 (vertrek, dus de reis van Schiphol naar Budva) is pas vandaag om 18.00 uur geplaatst. Zie hier (het bevat ook de antwoorden van de mini-quiz uit het dag 0 verhaal).

In de derde ronde speelt Eelke op het ogenblik tegen de Israelier Shoam Cohen. Inmiddels is zijn partij van gisteren al lovend besproken op de zgn. schaakuitzendingen blog, zie hier.

We gaan zien wat het vandaag wordt. Wordt vervolgd ...

Eelke heeft zijn partij gewonnen, en heeft nu dus 2 punten uit 3 wedstrijden gehaald! Later meer ...

De speelzaal is de aula van een schoolgebouw. Net voor aanvang van de ronde krioelt het er van ouders die hun kinderen naar hun plaats begeleiden en nog een foto willen maken. Op de klok boven de deur zie je misschien dat het 10 voor 4 is. Om 4 uur precies wordt het sein gegeven voor het begin van de partijen. Voor die tijd moeten de ouders de zaal en het gebouw uit zijn. Uiteindelijk worden ze er met veel geschreeuw van de scheidsrechters weggejaagd (nou ja, dat is een beetje overdreven)!
Het lijkt trouwens net alsof er rechts mensen op tafels staan. Dat is niet zo, ze staan op het podium. Op het podium schaken de spelers die het hoogst in de stand staan. Voor Eelke is dat de uitdaging: één keer op het podium spelen (en het liefst natuurlijk nog vaker). Daarvoor moet je in de tussenstand ongeveer bij de eerste 20 staan.

Dus na 3 partijen 2 punten voor Eelke.

Even dit voor degenen die echt helemaal onbekend zijn met schaken (en onder jullie als klasgenoten zullen dat er best nog veel zijn). Als je een partij (zo noem je immers één schaakwedstrijd, oneerbiedig kun je ook zeggen: een potje) wint krijg je 1 punt, als je verliest natuurlijk 0 en bij remise (zo wordt in schaken een gelijkspel genoemd) krijgen beide een half punt. Op dit EK speelt iedereen 9 partijen. De maximale score die je dus kunt halen is 9 punten. In de praktijk komt dat nauwelijks voor. Eelke’s score van 2 punten uit 3 partijen is prachtig. Als hij zo doorgaat zouden het er 6 punten worden en dan zit je waarschijnlijk bij de eerste 20 (van de 125 in zijn groep). Dat zou al geweldig zijn, aan meer moeten we maar niet denken!  Maar zover is het nog lang niet en 5 of 5 ½ punten (boven het gemiddelde) zou ook al heel goed zijn.

De slimmeriken onder jullie zullen trouwens misschien zeggen: hoe kan het eigenlijk dat een jongen uit Israël deelneemt aan een Europese kampioenschap? Want Israël ligt immers niet in Europa, maar in Azië. Heel juist opgemerkt! Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik geloof dat het komt omdat Israël bij Aziatische sportevenementen regelmatig geboycot wordt, of misschien beter: dat bepaalde Arabische landen weigeren mee te doen als Israël meedoet. Tussen Israël en Arabische landen is al meer dan 60 jaar ruzie en spanning, en in het verleden zelfs veel oorlog. Politiek dus! Vandaar dat Europa heeft gezegd tegen Israël: doe dan maar met ons mee. Ik meen dat er bij Europees voetbal Israëlische clubs en ook het Israëlische nationale team aan de Europese competitie deelnemen.

Morgen (4-ronde, woensdag 2 okt) speelt Eelke - alweer met zwart, nu al voor de derde keer - tegen de Rus Dmitry Minko (rating 1705). Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten