vrijdag 4 oktober 2013

EelKe Budva, (donder) dag 6: ronde 5

Tip: De laatste resultaten van alle Nederlanders zijn nu steeds bereikbaar via 'EelKe Budva: partijen en laatste resultaten' onder Berichten óf via Evenementen (beide in rechtermenu).

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

De quizvraag van gisteren was: uit welk land komt Samir Ahmad Ahmadzada, de tegenstander van Eelke van vandaag in ronde 5? Het antwoord is: Azerbeidzjan. Ik heb het kaartje er weer even bijgepakt om te laten zien waar het land ligt: tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, waar ook het gebergte de Kaukasus gelegen is. Je zou niet direct verwachten dat Azerbeidzjan bij Europa hoort. Ik heb ergens gelezen dat dwars door het land een rivier stroomt die traditioneel als de grens tussen Europa en Azië wordt beschouwd. Net als Rusland heeft Azerbeidzjan dan dus een Europees deel en een Aziatisch deel. En net als Rusland doen ze mee met Europese sportevenementen.

Azerbeidzjan met de pijl aangegeven

Ook Georgië en Armenië, buurstaten van Azerbeidzjan, laten zich graag tot Europa rekenen. De drie landen, die vroeger allen behoorden tot Sovjet-Unie, staan als zeer sterke schaaknaties bekend en zijn op dit EK dan ook sterk vertegenwoordigd.

Aan het eind van dit bericht de uitslag van Eelke zijn partij tegen Samir Ahmad. Nu eens even aandacht voor de andere groepen. Duidelijk was al dat 3 (jonge) groepen hun partijen spelen in een schoolgebouw. De andere 9 groepen spelen in een sporthal. Zo ziet een sporthal er uit als 800 schakers over ongeveer een uur er hun partij gaan spelen:

Zo'n 800 lege stoelen in de zaal en een lege tribune ...

En zo pal voor het startsein als iedereen aan tafel zit:

Iedereen (maar dan ook echt iedereen!) heeft in de zaal zijn plaats ingenomen

Dat iedereen op dit moment aan tafel zit is bijna 100% zeker! Waarom? Dat zit zo. Er zijn een aantal heel strenge regels opgesteld bij dit EK. Eén daarvan is dat de speler op zijn plaats móet zitten op het moment dat het startsein van de ronde gegeven wordt, in deze hal is dat exact om half 4. Is dat níet het geval dan heb je automatisch de partij verloren!! Het vreemde is misschien dat - zodra de partijen gestart zijn - je weer mag weglopen van je plek. Je mag gerust naar andere partijen kijken, aan de wandel gaan (binnen de zaal) of naar de wc gaan. Heb je echter net voor het begin hoge nood en besluit je om snel nog even te gaan plassen en je bent niet op tijd terug, dan heb je pech. Heel veel pech want de partij wordt meteen verloren verklaard! Althans zo is daarvoor nadrukkelijk gewaarschuwd. Ik heb nog niet van een geval gehoord waarin het ook zo gegaan is; gelukkig maar. De achtergrond van deze regel is o.a. dat hiermee voorkomen wordt dat spelers heel laat op komen dagen. Omdat je minimaal 2 uur tijd hebt voor een partij, komt het voor dat spelers dit wel eens tot een uur of zelfs meer laten oplopen b.v. omdat ze denken dat ze in de resterende tijd toch wel gaan winnen of - een andere reden - om hun tegenstander zenuwachtig te maken (psychologische oorlogvoering heet dat).

Vóor het spelen mogen toeschouwers in de zaal komen b.v. om hun kinderen naar hun plek te begeleiden, hun moed in te spreken of nog wat foto's te maken. Vanaf het startsein is de zaal echter voor hen streng verboden terrein. Wel mogen ze op de tribune plaatsnemen. Op de foto is echter te zien dat de eerste 4 rijen van de tribune leeg zijn. Ook die zijn weer verboden voor de toeschouwers. De reden is dat de rijen te dicht bij de zaal komen, zodat toeschouwers de dichtsbijzijnde schaakborden zouden kunnen zien en dan misschien met geheime tekens naar de spelers iets zouden kunnen voorzeggen! Foto's nemen tijdens de partijen vanaf de tribune mag trouwens ook niet. En als je een smart-phone tevoorschijn haalt en een toezichthoudende suppoost ziet het, ben je helemaal de klos. Je wordt dan verzocht de tribune te verlaten. Ook weer vanwege het onwaarschijnlijke geval dat je via de smart-phone een goede schaakzet zou kunnen doorgeven aan iemand in de speelzaal ...

Nu even aandacht voor 2 spelers die dagelijks in deze speelzaal schaken. Het zijn de twee broers Jorden en Lucas van Foreest. Het zou zomaar kunnen dat sommigen van jullie hen kennen. Ze komen uit Groningen en dat niet alleen, ze wonen aan de Prinsesseweg. Als ik het wel heb is Jorden zelfs ooit nog kort leerling geweest van de Nassauschool!

Koploper Jorden van Foreest  na 4 ronden in de
 Open14 en dus aan bord 1 in ronde 5!!
De twee zijn erg getalenteerd. Na 4 dagen staat Jorden in de Open14 groep zelfs ongedeeld eerste met 4 punten uit 4 partijen (dus alles gewonnen tot nog toe). Hij is al jaren misschien wel het grootste  Nederlandse schaaktalent en heeft nu serieuze kans Europees jeugdkampioen te worden. We blijven hem volgen!


Lucas van Foreest aan bord 11 in de Open12
Zijn 2 jaar jongere broer Lucas kan er ook wat van. Hij is gestart met 3 uit 4 en is daarmee ook kanshebber voor een hoge klassering in de Open 12 groep.

's Avonds naar een Italiaans restaurant in de stad. Dit is
nog maar een gedeelte van het Nederlandse team. Het
ander deel kwam pas later binnen omdat enkelen van hen
nog niet klaar waren met hun partij die soms wel 5 uur
in beslag nam!
Eelke en Samir Ahmad elk met
hun ontvangen cadeautjeOndanks een gedegen voorbereiding in de ochtend met zijn trainer verloor Eelke zijn partij tegen Samir Ahmad. Eens temeer bleek dat er op dit niveau niet echt zwakke schakers zijn. Op de linker foto zie je de twee voor aanvang van de partij. Samir Ahmad had een zelfde cadeautje meegebracht als welke Eelke voor elk van zijn tegenstanders heeft: een bord magneetje. Die van Samir heeft een inscriptie en een vlag van het land dat hij vertegenwoordigt: Azerbeidzjan. Leuk!

Eelke was niet de enige van het Nederlands team die slecht scoorde. Werden er gisteren uit 18 partijen 11 ½ punt behaald, vandaag waren dat er een schamele 4 ½. Ondanks dat werd de dag besloten met een gezamenlijk uitje naar een Italiaans restaurant. Het was heel gezellig en om half 12 bereikten we moe maar voldaan over de afgelopen 5 dagen onze hotelkamer.

Het mocht. Want morgen is er een vrije dag! Geen schaakwedstrijd dan. Zaterdag wordt het toernooi vervolgd met 4 dagen vol enerverende schaakpartijen. Welterusten iedereen!


2 opmerkingen:

 1. Beste Eelke,
  Wat jammer dat je de partij van gisteren tegen Samir Ahmad verloren hebt.
  Peter mist je heel erg. Voetballen vindt hij niks aan zonder jou. Tije zit wat zielig voor zich uit te staren. Ook hij mist je. Vandaag heb je een vrije dag. Wat doen jullie? Wat beleef je allemaal?
  We hopen dat je zaterdag zal winnen. Heel veel suc6!

  Vrolijke groeten van groep 7a!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben gevoetbald tegen Zwitserland en Turkije.
   Wel verloren helaas. groetyen aan iedereen!

   Verwijderen