vrijdag 4 oktober 2013

EelKe Budva, (vrij) dag 7: vrije dag

Tip! Voor de hele Budva serie geldt: klik of tik op de foto voor een vergroting!

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

We zijn nu net over de helft van onze Montenegro trip. Het voelt alsof we hier al 10 dagen zijn. Vandaag is er geen schaakwedstrijd, maar een rustdag. Iedereen mag die dag zelf invullen.

Wel is er de dagelijkse schaaktraining in de ochtend. Door de Nederlandse schaakbond zijn op dit EK 5 schaaktrainers meegezonden met het Nederlandse team. Er zijn 18 spelers en iedere trainer heeft zijn eigen vaste groepje.

Links Alisha en Eva, rechts trainer Pacal en Casper

Eelke zit bij trainer Pascal Losekoot in het groepje samen met Casper, Alisha en Eva. De training is meestal een voorbereiding op de partij die 's middags wordt gespeeld (in dit geval dus morgenmiddag). Wie je volgende tegenstander is wordt op de avond ervoor bekend gemaakt. De trainer zoekt dan op internet naar partijen van de komende tegenstander en vertelt dan aan de spelers hoe ze kunnen beginnen met de partij.

Een paar plaatjes van de mooie oude stad Budva
In schaken is de opening heel belangrijk. De schaakopening zijn de eerste zetten die je speelt in een schaakpartij. Er zijn best veel verschillende openingen. Veel schakers, en zeker ook kinderen, spelen altijd dezelfde opening. Omdat ze daar het meeste van af weten en er bekend mee zijn. Het nadeel is natuurlijk dat de tegenstander zich daar dan weer op in kan stellen.

Dat is precies wat schaken eigenlijk is. De een doe dit, de ander doet dan dat, en de eerste verzint daar weer iets op en zo verder. Hoe dieper je bij al die mogelijke stapjes vooruit kunt denken hoe beter je als schaker bent.

Daarom ook wint de computer sinds een jaar of 10 van de mens, zelfs van de wereldkampioen zou hij winnen! Doodgewoon omdat de computers van tegenwoordig verschrikkelijk veel in verschrikkelijk korte tijd kunnen uitrekenen.

Het is handig om openingen zoveel mogelijk uit je hoofd te kennen. De ochtendtraining dient er voor om - speciaal voor jouw tegenstander van die dag - nog wat extra dingetjes of trucjes te leren. Maar altijd is het zo dat je uiteindelijk, als de opening voorbij is, je het aan het bord zelf moet bedenken.

We gaan het morgen weer zien. Voorbereiding is geen garantie dat je wint. Absoluut niet. Want de tegenstander doet met zíjn of haar trainer natuurlijk precies hetzelfde! Ik zei al: dat is schaken. Eigenlijk misschien wel om gek van te worden ...

De rest van de dag mag iedereen dus zelf bedenken wat-ie doet. Laat in de middag is er echter een voetbalwedstrijd afgesproken tegen het team van Zwitserland. Veel Nederlandse jongens en meisjes willen daar graag aan meedoen. Eelke natuurlijk ook!

Met een klein groepje gaan wij eerst nog de stad Budva verkennen. Budva heeft een oud gedeelte dat erg mooi is. De oude stad, oftewel de "stari grad" zoals ze dat hier zeggen. Budva ligt aan zee (de Adriatische Zee) en heeft een oude burcht die in de 15-e eeuw gebouwd schijnt te zijn. Het oude centrum heeft schitterende kleine straatjes met fraaie terrasjes, winkeltjes, restaurantjes en café's.

Caspers vader heeft in een reisgidsje ontdekt dat er een café is met de naam: de Casper Bar! Je kunt er zelfs een T-shirt kopen met de naam van het café erop.

Natuurlijk moeten we daar naar toe. Als specialiteit hebben ze er de Casper sandwich, zoals je rechts boven ziet. We nemen er allemaal één. De olijven gaan allemaal naar Pascal, maar het broodje met kaas en spek gaat er bij iedereen in, behalve bij Eelke die hieronder daarom nogal sip kijkt.

Casper doet een hap in de Casper sandwich!

Lopend over de oude vestingsmuur keren we terug naar het vakantie resort op Slovenska Plaza. Onderweg raken we zo verwikkeld in een discussie over schaaktraingen en -voorbereidingen dat we vergeten tijdig de afslag te nemen.


V.l.n.r. Eelke, Casper en trainer Pascal

Gelukkig is de aanvangstijd van het voetbal niet zo strikt als bij het schaken. De Zwitsers kunnen maar één team op de been brengen, wij als Nederlanders - inclusief verschillende ouders en trainers - vormen met een paar verdwaalde Britten drie teams. Op een fraai overdekt kunstgrasveldje spelen we een kleine competitie.

Twee Nederlandse teams spelen onderling een partij - dit keer
geen schaak maar voetbal

Zelf trek ik ook de stoute schoenen aan en weet zelfs een keer de handen op elkaar te krijgen na een warempel geslaagd trucje. Mijn grootste prestatie is echter dat ik ongeschonden het einde haal. Twee ouders (waaronder, jawel, de vader van Casper) haken zwaar geblesseerd - geen grapje - af. Dat is dus wel even mooi 50% (!) van het aantal meevoetballende vaders. Oftewel: schaakvader houd je bij de leest!

De dag was een welkome afwisseling in het schema van deze week, maar het is ook goed dat het er maar één is. Want de jongens (en zonder twijfel ook de meisjes) staan te popelen om weer te schaken! Casper en Eelke hebben beide wat goed te maken. Casper speelt (in de Open12) voor de derde opvolgende maal tegen een Georgiër. Eelke neemt het op tegen de Griek Dimitris Alexakis. (Ha, waar kennen we - groep 7A - die voornaam toch van ...?!)

Op naar een lange eindsprint van vier dagen! Iedereen veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten