zondag 27 oktober 2013

Ongeslagen in Hoogeveen

Afgelopen week speelden Eelke en ik in Hoogeveen het Univé schaaktoernooi. Zelf knoeide ik er als nooit tevoren lustig op los. Eelke bleef ongeslagen.

In de tweede ronde op de eerste zaterdagochtend kregen wij (in de vorm van een half punt) een bye toegekend, omdat Eelke door de organisatie was uitgenodigd als aangever te fungeren in de traditionele kindersimultaan in de Hoogeveense McDonald's. Hiermee in de voetsporen tredend van o.a. Anna Maja, de broertjes Van Foreest en zelfs Anish Giri. Een regelrechte eer!

Schaken in de Mac! Waarschijnlijk uniek in de wereld ...

32 Kinderen bonden de strijd aan met Eelke, die echter niet tot cadeautjes bereid was. Na ruim 2 uur spelen was op 24 borden het mat bereikt. Vanwege het tijdschema voelde wedstrijdleider Marc Snuverink zich genoodzaakt de voorstelling hier af te breken. De resterende 8 partijen werden door hem gewonnen verklaard.

Ook Wessel en Marrit Adema (beiden rechts) konden geen vuist
maken tegen hun "EK held". Maar Marrit was "wel de enige die
een zet deed die ik niet had gezien"!
Omringd door vrouwelijke fans ...
Alle deelnemers ontvingen een heus getuigschrift met een handtekening van de hoofdpersoon. Een van hen - ronduit een bewonderaarster - had haar zinnen gezet om samen met hem voor een foto te poseren. Zo gezegd, zo gedaan.
De McDonalds schaaksimultaan voor en door kinderen is een bijzonder mooie traditie die waarschijnlijk uniek is in heel de wereld. Prachtige reclame voor de schaaksport in een omgeving die je niet direct met schaken associeert. Met veel plezier voor alle kinderen en hun trotse ouders, ja ja - dat had u allang gezien - niet in de laatste plaats die van de simultaangever zelf.
Dan het Univé toernooi. Voor mij is het de eerste keer dat ik hier aanwezig ben. Ik ben op de hoogte van de goede reputatie die het evenement heeft en word daar niet in teleurgesteld. Prachtige entourage, mooie zalen, trappen, tafels, borden en stukken. Intiem, deftig en tegelijk ongedwongen en gewoon.

Sytze Faber, oud Hoogeveens burgemeester en (mede)initiator van het Univé
schaaktoernooi in ronde 4 tegen Sake Algra. Twee dagen eerder nam hij het op
tegen diens broer Abe Algra.
Huiskamervraag: waarom is deze indeling enigszins curieus te noemen?

Toch word ik verrast door iets wat ik niet wist: gratis koffie! Wat een uitvinding. Al dat gedoe van wel of geen koffie aanbieden, het al dan niet bezwaard aannemen of afslaan ervan, het verplicht terug aanbieden: het is allemaal in één klap van de baan. Heerlijk! Zo smaakte ook de koffie: heerlijk. Als je het allemaal zou uitrekenen is het misschien een behoorlijke kostenpost. Maar erop bezuinigen lijkt mij een slecht idee, ik zou dan eerder pleiten voor een koffie'pot' waar gedurende het toernooi spelers en bezoekers in kunnen doneren ten behoeve van gratis koffie op het Univé schaaktoernooi - succes verzekerd!

Eelke met wit tegen Toon Mentink, een partij (zie onder) die
- had zwart gewonnen - de spektakelprijs had verdiend.
Het prijzengeld wordt in Hoogeveen in
een achterafkamertje uitgekeerd,
overigens pas nadat je plechtig voor
ontvangst getekend hebt ...

In zijn 8 Univé partijen steekt Eelke in goede vorm. En hij houdt het simpel. Met zwart remise, met wit gewoon winnen. Dat brengt hem op 6½ punt voor een gedeelde 5-e plaats en een kleine geldprijs. En tja, daarmee 40 achtereenvolgende partijen ongeslagen in Hoogeveen ...

Niets dan lof dus voor het Univé schaaktoernooi. Het volgend jaar weer op de agenda, zoals door de organisatie op de slotdag werd gemeld, uiteraard in de herfstvakantie die in het noorden dan een week eerder valt, en vanwege de grote belangstelling waarschijnlijk uitgebreid met een nieuwe, korter durende, groep in de ochtend.

Mooie schaakmaanden zijn in aantocht. Wat het noorden betreft in december het Schaakfestival in Groningen inclusief de tweekamp Timman-Karpov. In januari - trots van schakend Nederland - het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Daaraan voorafgaand echter de schaakwedstrijd waar de gehele (schaak)wereld reikhalzend naar uitkijkt: de tweekamp om de wereldtitel tussen Anand en Carlsen. Op 9 november spelen zij hun eerste partij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten