donderdag 3 oktober 2013

EelKe Budva, (woens) dag 5: ronde 4

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

Het jongetje hieronder is de Eelke's tegenstander in de 4-e ronde Dmitry  Minko uit Rusland, achter hem staat zijn lachende moeder. Hier zit een verhaaltje bij:

Net voor aanvang van de 4-e ronde

Op een EK is er bij de jongste groepen een gebruik om vooraf aan de partij elkaar een klein presentje te geven. Vooraf hebben wij bij de VVV van Groningen 9 magneetjes met een beeldtenis van de Martinitoren gekocht, voor iedere deelnemer één. Braaf heeft Eelke tot op heden steeds zijn cadeautje gegeven, maar tot op heden kreeg hij nooit iets terug van zijn tegenstanders, die op hun beurt zonder veel enthousiasme zijn attentie in ontvangst namen.
Bij Dmytri echter was het anders! Hij was blij met Eelke’s cadeautje en had zelf ook iets voor Eelke in petto: een Russisch papieren muntbiljet van 100 roebel (dat is de Russische munteenheid). Daar was Eelke zeer verguld mee, op de foto heeft iedereen er nog plezier om. Of het biljet echt iets waard is, is natuurlijk zeer de vraag, maar leuk was het wel.

Het tegencadeau: een Russisch biljet van 100 roebel!


Voor iedere tegenstander een
magneetje met de Martinitoren
Maar goed. Als het startsein voor de partij eenmaal gegeven is tellen al deze plichtplegingen niet meer en zal er vast en zeker een felle strijd geleverd worden op het schaakbord. Hoe dat afloopt weet ik zelf op dit moment ook nog niet ...

Het is nu avond. Onderstaande foto is om ongeveer 6 uur vanavond genomen. Al de mensen zijn ouders die verwachtingsvol op de trap voor gesloten (!) deuren staan te wachten op hun kinderen die binnen dan al 2 uur binnen aan het schaken zijn. Op het schoolplein staan er ook nog verscheidene, waaronder ikzelf. De wachtende menigte wordt steeds kleiner, want zodra een kind naar buiten komt vertrekken ze meteen met hun vader, moeder of beiden richting hotelkamer. Het is ondertussen flink gaan waaien en frisser geworden, wat te zien is aan de jassen en capuchons die de mensen dragen.

Wachtende ouders in totale onzekerheid ...

Iedereen is in volkomen onzekerheid hoe het met zijn of haar kind binnen gaat. Zou hij of zij goed staan, is de stelling gewonnen of misschien juist verloren of wordt het misschien remise? Dat het zo lang duurt, is dat een goed teken of zou het juist een slecht teken zijn? Niemand die het weet. En hoe lang zou het nog duren? Ik zal jullie niet vermoeien met de het uitleggen van de tijdregels bij een schaakpartij, dat is nogal ingewikkeld. Maar in elk geval is het niet zo - als bijvoorbeeld bij voetbal - dat er een precieze tijd voor staat. Zo krijg je b.v. per zet er een beetje tijd bíj, dus heel theoretisch kan het a.h.w. oneindig duren!

Om 7 uur sta ik ook op de trap waar dan wat meer ruimte is. Het is al behoorlijk donker geworden. Het uur ervoor heb ik heel wat kinderen naar buiten zien komen die dan meteen werden opgevangen door hun ouder(s). Ook al is eigenlijk alles wat ik om me heen hoor onverstaanbaar (ik heb het gevoel dat het alleen maar Russisch is, oftwel abacadabra), toch is meestal wel op te maken wat de uitslag is. Soms een traantje of een troostende hand op hoofd of schouder, verlies dus, andere keren zie je huppelende blijdschap of een high-five: gewonnen natuurlijk! Maar vaak ook kan ik niks afleiden, zou het dan remise zijn? Inderdaad vang ik wel eens iets op van 'remi'. 

Eindelijk rond kwart over 7 komt Eelke naar buiten. Als hij zijn eerste woorden uitspreekt weet ik al dat hij niet gewonnen heeft, ook omdat in dat geval bij hem meestal de duimen omhoog gaan. Dus vast verloren, denk ik. Maar nee, "het is remise geworden", zegt Eelke. Ik ben opgelucht. Dan is het allemaal niet voor niets geweest, die 3 uur en een kwartier, toch een half puntje erbij. Ook Eelke is niet ontevreden. Dmitry was weliswaar een klein ventje, ik had inmiddels gezien dat hij van het jaar 2004 was en dus hooguit 9 jaar is, misschien zelfs nog 8! Maar schaken kon hij goed had Eelke gemerkt, die voortdurend wat slechter had gestaan en de hele partij had moeten knokken voor hooguit een half punt. Aan het eind had Dmitry een foutje gemaakt waardoor hij onmogelijk meer kon winnen en waren ze remise overeen gekomen. Anders had hij vast en zeker misschien wel een uur doorgespeeld om mogelijk toch nog te winnen.

Het is nu bijna 12 uur. De indeling voor morgen is bekend. De volgende tegenstander is een zekere Ahmad Samir Ahmadzada. De quizvraag is: uit welk land denk je dat Ahmad Samir komt? Het is een zeer moeilijke vraag en het land heeft ook een erg moeilijke naam. Het antwoord hoor je morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten