maandag 7 oktober 2013

EelKe Budva, (zon) dag 9: ronde 7

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Eelke heeft zijn partij in de 7-e ronde gewonnen! Zijn tegenstander Ahmet Utku Uzumcu uit Turkije gaf na zo’n 3 uur spelen bij de 43-e zet op. Die stond toen al dik verloren. Het was een erg goede partij van Eelke die verdiend won.

Natuurlijk stond ik weer in het donker op het schoolplein Eelke op te wachten. Toen hij naar buiten kwam kon ik al zien dat-ie waarschijnlijk gewonnen had. En toen - boven aan de trap staand - zijn ogen mij hadden gevonden en hij enthousiast zijn arm omhoog stak, was het natuurlijk helemaal duidelijk. Nog net kon ik de wazige foto van hiernaast maken. 
Door de overwinningen in de laatste 2 ronden heeft Eelke een flinke sprong gemaakt in het klassement. Hiernaast zie je een deel van de stand. De nummers 20 t/m 31 hebben allemaal 4½ punt. Je mag dan zeggen dat je op een gedeelde 20-e plaats staat. Niet gek in een veld van 123 deelnemers! Maar er moeten nog 2 ronden worden gespeeld. Als je die beide verliest kukel je weer een heel eind naar beneden. In ronde 8 (maandag) is zijn tegenstander Vignir Vatnar
Stefansson uit IJsland, die je op plek 26 ziet staan en natuurlijk ook 4½ punt heeft.

Nu iets over het getal in de één na laatste kolom: de schaakrating. Zoals ik al eerder heb gezegd geeft dat getal de sterkte van de schaker aan. Hier zie je een lijst van de de 20 schakers met de hoogste rating in de wereld. De nummer 1 van de lijst Magnus Carlsen heeft een rating heeft van 2870. Op nummer 7 zie je Anand staan met een rating van 2775. Op nummer 15 staat Anish Giri als hoogste Nederlander, hij is nog geen 20 jaar.

Hoewel de rating van Anand bijna 100 punten lager is dan die van Carlsen, is hij toch de huidige wereldkampioen. Die titel zal hij dit najaar in een tweekamp verdedigen tegen Carlsen. Een tweekamp is een match van een aantal partijen waarin het er omgaat wie de meeste wint.

De meeste deskundigen denken dat Carlsen  zal winnen. Omdat hij als sterkste schaker van de wereld wordt beschouwd. Je kunt dat ook zien aan zijn rating, er is nog iemand geweest die zo’n hoge rating heeft gehad. Let maar op. De match zal zeker in het nieuws komen. Helemaal wanneer Carlsen de winnaar wordt. Carlsen was al grootmeester toen hij 13 jaar was! Grootmeester is de hoogste titel die je als schaker kunt krijgen. Je moet er een rating van ongeveer 2400 tot 2500 voor hebben.

Waarom staat er bij Eelke in de rating kolom een 0? Waarom heeft hij geen rating? De rating in deze lijst is de internationale rating (RtgI). En omdat Eelke nog niet genoeg partijen heeft gespeeld die meetellen voor de internationale rating staat die op 0. Na dit toernooi krijgt hij die echter wel. Die zal waarschijnlijk ergens tussen de 1600 en 1700 liggen.
Top 10 in de Open10 na ronde 7
Eelke heeft wel een nationale rating, die is nu 1653. Er bestaat ook een rating voor kinderen, de jeugdrating. Die ligt bij Eelke ergens in de 1700. Eigenlijk is er niet echt veel verschil tussen die twee soorten ratings. Ook de internationale rating komt meestal aardig in de buurt van de nationale rating.

Om een idee te krijgen hoe de ratings zich tot elkaar verhouden zie je hier de top 10 van de Open10 groep (9 en 10 jaar) en die van de Open14 (13 en 14 jaar). De hoogste ratings in de Open10 liggen in de 1900. Die van de Open14 liggen in de 2400. Daar zit dus nog een groot verschil tussen. Maar bij jonge spelers stijgen die ratings soms snel. Anderzijds: hoe hoger de rating (boven de 2000), hoe lastiger om nog te stijgen.
Top 10 van de Open14 na ronde 7
In beide standen zie je trouwens dat de spelers met de hoogste rating niet op de eerste plaatsen staan.Een hoge rating is geen garantie dat je een wedstrijd of toernooi wint. Het is net als b.v. met voetbal. Ajax wordt beschouwd als een beter team dan zeg FC Groningen, het bewijs daarvan is dat ze altijd hoger eindigen in de competitie. Maar dat betekent niet dat de wedstrijd Ajax - FC Groningen altijd gewonnen zal worden door Ajax. FC Groningen zal ook wel eens winnen.

Hoe kom je nu aan een rating zul je je afvragen. Wel eigenlijk heel eenvoudig. Je begint met een lage rating. Als je wint dan stijgt je rating, verlies je dan daalt-ie. Maar dat niet alleen. Er wordt ook gekeken van wíe je wint of van wíe je verliest. Win je van iemand met een hoge rating dan stijgt je rating ook meer. Verlies je van iemand met een veel lagere rating, dan kost het je veel ratingpunten.

Eelke heeft dit toernooi steeds tegenstanders gehad met een rating van in de 1600 en 1700. Van een 1700 speler heeft-ie nog niet gewonnen. Dat moet-ie dan morgen maar even doen (dus maandag) tegen de IJslandse jongen. Die heeft een rating van 1782. Een erg goede schaker dus. Maar niet zo goed dat-ie wel eventjes van Eelke kan winnen. En remise is ook een uitslag.

Als je het zelf zo snel mogelijk wilt weten, dan is het te volgen via de websites die ik eerder genoemd hebt. Of als je  HIER OP KLIKT krijg je de steeds de laatste resultaten te zien. Je moet dan vooral goed kijken of je de juiste ronde te pakken hebt. Maandag is het ronde 8. Dinsdag is de laatste ronde.

Maar je kunt natuurlijk ook wachten tot dinsdagmorgen. Dan lees je gewoon op dit blog hoe het afgelopen is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten