dinsdag 8 oktober 2013

EelKe Budva, (dins) dag 11: ronde 9

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

Vanmorgen bedanken we trainer Pascal Losekoot met een presentje namens de ouders en kinderen van zijn trainingsgroepje: een officieel Budva EK geel scheidsrechter shirt en een lokale fles wijn. 


Bedankt Pascal! Super!
Het bevalt ons hier wel best eigenlijk! We zouden zo nog graag even doorgaan, natuurlijk vooral omdat het met Eelke zijn schaken heel goed gaat. Gisteravond bracht hij precies het gevoel onder woorden wat ik ook heb. Als je het ergens naar de zin hebt lijkt de tijd vaak snel te gaan. Het gekke is dat we juist het gevoel hebben dat we hier al wekenlang zitten en dat de tijd dus langzaam gaat. Beter kan het niet: je geniet en de tijd gaat langzaam!

Waarschijnlijk heeft het iets met het dagelijks volle schema te maken. Vast om half 9 opstaan, ontbijten, Eelke intensief de partij voorbereiden met de trainer, rond 1 uur ’s middags warm (!) eten of brood , uurtje rusten en vertrek naar de speelzaal. En dan pas om 4 uur waar het allemaal om gaat: het spelen van de schaakpartij. Tussentijds probeer ik mijn stukjes te schrijven, soms ook voor de Paardensprong site (hier en hier en hier). Na de partij analyseren met je trainer en eten, wat we de laatste keren trouwens steeds vaker doen in een pizzatent en het naastgelegen café nabij de grote speelzaal die tezamen tot een soort Holland House zijn omgetoverd en waar de 18 Nederlandse deelnemers na hun partij één voor één binnen komen druppelen.

Vandaag de laatste ronde op het EK. We beginnen i.v.m. de sluitingsceremonie 2 uur eerder met de wedstrijden. Winst of verlies vandaag kan wel 30 of meer plaatsen schelen voor je plek in de eindrangschikking. Iedereen wil het EK natuurlijk goed afsluiten.
Indeling van de laatste ronde in Eelke's groep. Hij speelt tegen de Rus Dmitry Tsoi, die met
zijn rating van 1871 als 6-e geplaatst is. Zware partij dus!

Er is een héél kleine kans dat er voor Eelke nog meer op het spel staat. Bij winst komt hij op 6 punten en als dat een uiteindelijke (gedeelde) 10-e plaats oplevert, zou dat hoogstwaarschijnlijk een uitzending betekenen naar het WK jeugd schaken aan het eind van het jaar ... Voor een gedeelde 10-e plaats zijn echter bijna altijd 6½ punt nodig en dat zit er na de remise van gisteren niet meer in. Bovendien treft Eelke een pittige tegenstander in de als 6-e geplaatste Rus Dmitry Tsoi en speelt hij ook nog eens met de zwarte stukken wat altijd een klein nadeel is.

Voor één iemand binnen het de Nederlandse team is de partij van vandaag superbelangrijk: Jorden van Foreest. Hij deelt nu de eerste plaats met 4 anderen met 6½ punt. Grote kans dat er in de eindstand meer spelers op de eerste plaats zullen eindigen. Er zijn dan ingewikkelde regels om de uiteindelijk Europese kampioen te bepalen. Winnen is voor Jorden natuurlijk de beste optie, maar zelfs dan nog kan hij naast de titel grijpen. Op het moment dat ik dit schrijf zijn de partijen al bijna 2 uur aan de gang. Jorden is nog volop bezig en ook is er nog geen glimp van Eelke. Het is berespannend! Later meer ...

15:45 uur : JORDEN WINT!!!!!


Jorden na de partij meteen naar trainer Merijn van Delft. Gewonnen!!!!
Jorden wint!!!!!!!! Hij is in elk geval gedeeld winnaar. En misschien Europees kampioen!!!

Filmpje: Jorden wordt na zijn overwinning opgevangen door coach Merijn van Delft

En Eelke wint ook! 6 punten uit 9 partijen is een geweldig resultaat! In een veld van 123 een plaats bij de eerste twintig van Europa!

Filmpje van Eelke na zijn overwinning op de als 6-e geplaatste Dmitry Tsoi!En nog iets hééél belangrijks: is Nederland in de laatste ronden dan toch op weg naar de beruchte ijsjesscore? Oh, daar had ik nog niet over gehad met jullie. De ijsjesscore is dat de Nederlanders uit 18 partijen 12 of meer punten scoren, wat door de trainers wordt beloond met een ijsje! Nou daar doe je natuurlijk alles voor ...

In de groep van Jorden wordt nog gespeeld. Het schijnt dat de zaken er goed voor staan ... Wordt hij uitgeroepen tot Europees kampioen?

Wordt vervolgd, maar wanneer is onduidelijk op dit moment ...

Waarschijnlijk is Eelke gedeeld 11-e of 12-e ... Helaas toch geen ijsjesscore ...

18.32 uur:
Maar Jorden is Europees Kampioen!! Gefeliciteerd!!

Hier de eindstand van Eelke zijn groep, de Open10.
Eelke is geëindigd op de 21-e plaats. Hij mag ook zeggen - samen met 13 anderen - gedeeld 11-e!


Het  is nu nu 19.54 uur. We gaan inpakken, dan naar de sluitingsceremonie, wat slapen en dan om 3 uur (!!) vannacht verzamelen om de bus te halen ... Doeeeeeeeeg!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Eelke,
  Wat goed dat je 11de bent geworden. Natuurlijk was het leuk om naar het WK te mogen, maar ja. (ik heb geen bananen!) Je hebt het supergoed gedaan! En we zijn allemaal erg trots op je! We hebben een kampioen in de klas zitten!
  Ga je nog een dagje uitrusten? Of ben je gelijk op school? We zijn benieuwd naar je verhalen.
  Liefs groep 7a!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik kom morgen weer op school.

  groetjes Eelke

  BeantwoordenVerwijderen