zaterdag 5 oktober 2013

EelKe Budva, (zater) dag 8: ronde 6

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

Een belangrijke vraag die jullie stellen is misschien: hoe hoog staat Eelke nu eigenlijk? Eelke zijn groep (Open10) telt 123 deelnemers. Onderstaande lijst toont de nummers 50 t/m 78 van de stand na 5 ronden, dus de stand vóor de wedstrijd van zaterdag.

Waar het in de stand om gaat is het getal in de rechter kolom. Het geeft het aantal punten aan die zijn behaald in dit toernooi. Je ziet dat Eelke op nummer 55 staat met 2½ punt. Je ziet ook dat er veel meer zijn die 2½ punt hebben, 25 om precies te zijn!

Deze lijst geeft ook meteen een antwoord op de vraag hoe je tegenstander wordt bepaald. Dat gaat zo. Na elke ronde wordt er een nieuwe stand opgemaakt. Pas daarna wordt je volgende tegenstander bekend. Er wordt altijd geprobeerd dat je speelt tegen iemand met hetzelfde aantal punten als jij. Soms past dat niet helemaal en speel je tegen iemand die een half punt meer of minder heeft.

Hier past het wel. Eelke speelt tegen Dimitris Alexakis uit Griekenland. Je ziet dat die op plek 76 staat met eveneens 2½ punt. Deze manier van indelen (ze zeggen ook wel eens loting, maar dat is het eigenlijk niet) wordt het Zwitserse systeem genoemd. Waarom dat zo heet weet ik niet, misschien dat een Zwitser het bedacht heeft? Het wordt soms ook bij andere sporten gebruikt.

De tussenstand na 5 ronden in de Open10

Het Zwitsers is een systeem dat goed werkt. De besten - van het toernooi - komen vanzelf boven drijven, de slechtere dalen af naar onderen. Het mooie is dat je op deze manier snel in elke ronde tegen iemand speelt die ongeveer even sterk is als jij. Als je wint stijg je op de ranglijst en krijg je automatisch een wat sterkere tegenstander, als je verliest zak je in de stand maar krijg je ook een wat zwakkere tegenstander.

Zo blijft het voor iedereen leuk. Dit systeem kent dus geen kwartfinales, halve finales of finales. Je kunt niet uitgeschakeld worden. Gelukkig maar, want dan kon je na een paar wedstrijden - of misschien zelfs al na één - weer naar huis. Niet leuk. In het Zwitsers speelt iedereen juist evenveel partijen (in dit toernooi dus 9) en ook de wat minder sterke winnen bijna altijd wel tenminste één partij.

Voor de volledigheid ook nog even de top 10 van de tussenstand. Je ziet dat de eerste 4 allemaal 4½ punt hebben. Dat noem je dan gedeeld eerste. Daarachter een grote groep met 4 punten.

De eerste 10 in de Open10 groep (die van Eelke) na 5 ronden

En omdat er een groep is waar een Nederlander bovenaan staat hier de top van de Open14.

De top 10 in de Open14 groep na 5 ronden. Jorden staat mee bovenaan!

Geheel in overeenstemming met het Zwitsers speelt Jorden in ronde 6 tegen de Rus Semen Elistratov. Als hij wint komt-ie weer alleen bovenaan te staan. Maar beslist is het nog lang niet. Achter hem staat een groep met slechts een ½ punt minder. Bij verlies zullen velen daarvan Jorden voorbijgaan.

Het is nu bijna half 3. Over een kwartier gaan we verzamelen om naar de speelzaal te gaan ...


Eelke wint van Dimitris! Hier zie je hem kort nadat ik hem  - komend vanuit de speelzaal in het schoolgebouw de donkerte in - tegen 7 uur op het schoolplein opgevangen heb.

De man achter hem komt jullie misschien bekend voor? Het is niemand minder dan Hiddo Zuiderweg, Eelke's voormalige trainer en (zoals ik hem wel eens noem) 'ontdekker van Eelke als schaker' en die ik al in het verslag van dag 0 genoemd heb als degene die de schaakcursus geeft op de Nassauschool. Ongeveer tegelijk met het EK onderneemt hij een trektocht door het Balkan gebied en kwam vandaag en morgen langs in Budva.
Links de nieuwe stand in Eelke's groep(na 6 ronden). Eelke op een - samen met 20 anderen - gedeelde 33-e plaats. Volgende tegenstander is Ahmet Utku Uzumcu uit Turkije.

Jorden heeft trouwens zijn partij gewonnen, is dus nu lijstaanvoerder en ligt voorlopig geheel op koers voor de Europese titel! Maar niet te vroeg juichen, in 3 ronden kan alles heel makkelijk nog veranderen.

Eén van de volgende dagen - hopelijk morgen - ga ik meer vertellen over het getal wat in de één na laatste kolom staat. De rating. Zoals ik in het verslag van dag 0 schreef is dat een zeer belangrijk cijfer voor schakers. Tot dan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten