maandag 30 september 2013

EelKe Budva, (maan) dag 3: ronde 2

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:

En net toen we dachten 10 dagen prachtig vakantie te kunnen vieren in een heerlijk (voor jullie) jaloersmakend klimaat: toen was daar de regen en de wind. Hollands weer!! Helemáal Hollands is het niet, want de temperatuur is nog steeds aangenaam. Het is 5 uur en pas nu is het ietwat droog aan het worden.  

Stromende regen!

Vannacht en overdag was het voortdurend nat en regende het bij vlagen pijpestelen. Gelukkig herinnerde ik mij dat er 2 regencapes in de koffer waren gestopt (geweldig!), waar we dankbaar gebruik van maakten toen we ons voor de lunch naar het het vaste restaurant begaven. De voetpaden stonden op sommige plaatsen blank en bergafwaarste stroompjes die er gisteren nog droog en vies waren, voerden nu in hoog tempo het stromende water af.

Maar het schaken gaat gewoon door natuurlijk. Geen voorbereiding op balkon dit keer, maar gewoon binnen op de hotelkamer. Nog even rusten na de lunch en dan 15 minuten lopen naar de speelzaal, ook nu met regencape aan en droge reserve kleren mee in een plastic tas.

Eelke met regencape op weg naar de speelzaal!

Aangekomen in het schoolgebouw, waar dus drie groepen spelen (U8,G8 en U10), gaat Eelke zich dus eerst verkleden!

Omkleden in het schoolgebouw ... 

Het droge oranje T-shirt aangetrokken, droge broek en droge sokken. De natte schoenen trekt hij niet aan, op sokken gaat-ie achter het schaakbord zitten.

Coach Dolf Meijer, Tycho en Eelke net voor het begin
van de tweede ronde.

De naam van Eelke's tegenstander is wel erg moeilijk: Volodymyr Medvedyk. De eerste is vermoed ik zijn voornaam, de tweede de achternaam. Hij is afkomstig uit de Oekraine. Ook dat land hoorde vroeger bij de Sovjet Unie en staat nu bekend als een zeer sterk schaakland. Na het verlies van gisteren toch meteen weer een sterke tegenstander. We wachten in spanning af, want op het moment dat ik dit schrijf is Eelke aan het schaken.

Tycho speelt tegen een Spanjaard. Net als Eelke verloor Tycho zijn eerste partij. Dat feit én omdat ze alfabetisch gezien dicht bij elkaar staan zorgt ervoor dat ze precies naast elkaar komen te zitten, en is dus niet omdat ze beide Nederlander zijn. Het zou zelfs kunnen dat ze nog tegen elkaar moeten spelen! Maar laten we dat niet hopen, want je speelt natuurlijk niet op een EK om tegen een Nederlander (en dan nog wel uit Assen) te schaken!

Net als gisteren stop ik hier en zal ik de uitslag hopelijk later kunnen doorgeven vandaag ...

Ook in Budva: wachtende ouders op het schoolplein. Maar nu
in spanning op de uitslag van hun schakende zoon of dochter ...
Vandaag wint Eelke zijn partij! Het was een goede partij, vond Eelke zelf en zijn trainer Pascal Losekoot vond het ook. Eigenlijk was Eelke er wel trots op, vertrouwt hij me even later toe, omdat hij een stuk had geofferd en daarna won. Offeren in schaken betekent dat je een stuk, b.v. een paard of een loper, met opzet door de tegenstander laat slaan met de bedoeling dat je daardoor zelf meer kansen krijgt op de overwinning. Het is wel riskant, want als je aanval niet slaagt zal de tegenstander uiteindelijk meer kansen hebben om te winnen, omdat hij dan immers een stuk meer heeft.

Voor de echte schakers die dit lezen en nieuwsgierig zijn: ik hoop een apart bericht te maken waarin Eelke's partijen na te spelen zijn. Voor nu: tot morgen!1 opmerking:

  1. hoi eelke, zet hem op je gaat hopelijk wel winnen he!!
    groetjes peter

    BeantwoordenVerwijderen