donderdag 19 september 2013

EelKe Budva, dag 0: vooraf

Aan groep 7A van de Nassauschool (Groningen) en andere geïnteresseerden:


Zoals veel van jullie misschien weten gaat jullie klasgenoot Eelke binnenkort meedoen aan het Europees jeugd kampioenschap schaken. Dit EK (de afkorting van Europees kampioenschap) wordt gehouden in het land Montenegro, in de plaats Budva en duurt, inclusief de dagen van vertrek en terugkeer, 12 dagen: van 28 september tot en met 9 oktober. Als vader van Eelke zal ik de hele reis ook meemaken. Op dit blog hoop ik jullie elke dag verslag te doen van onze belevenissen, en natuurlijk vooral die van Eelke en zijn schaken. Van dag 1 t/m dag 12.

Het eerste stukje, dat je nu leest, is een voorwoord en heb ik daarom dag 0 genoemd. Ik zal hierin vertellen hoe Eelke zich geplaatst heeft voor het EK, iets over het land Montenegro en iets over het EK zelf. O ja, jullie begrijpen natuurlijk de titel ‘EelKe Budva’ (let op de hoofdletters) ... Toch?


Tycho (links) en Eelke bij aanvang van
van de barrage (beslissingswedstrijd)   
Even verderop in de partij, de
scheidsrechter kijkt toe
Ik begin met hoe Eelke het EK bereikt heeft. Deze vier foto’s zijn van het Nederlands kampioenschap schaken voor kinderen t/m 10 jaar dit voorjaar. Dat NK werd gehouden in Waalwijk in de provincie Noord-Brabant.


Zie het prachtige plaatje van
Budva aan de zee
De prijswinnaars van het NK-E
2013 in Waalwijk
Na 2 dagen schaken en 9 partijen (een schaakwedstrijd heet een partij) stond Eelke samen met Tycho Bruggink uit Assen met een gelijk aantal punten bovenaan. Zij speelden toen een beslissingswedstrijd (2 snelschaak partijen) om uit te maken wie zich kampioen mocht noemen. Eelke won en Tycho werd dus tweede. Vooraf was al door de KNSB (de Nederlandse Schaakbond) bepaald dat de nummers 1 en 2 uitgezonden zouden worden naar het EK in Montenegro en Tycho gaat dus ook. (Tip: voor de meeste foto's op dit blog geldt: klik of tik erop voor een vergroting).

Dan iets over Montenegro. Hieronder zie je twee kaarten van Europa. Op de eerste zijn alleen de grenzen getekend en de hoofdsteden als stipjes. Heb je enig idee waar Montenegro ligt? Het is niet een heel bekend land en ook niet groot. Er wonen maar iets meer dan een half miljoen mensen. Wat denken jullie, zouden juf Yvonne en meester Harold het land eigenlijk wel kunnen aanwijzen op deze kaart? Probeer maar eens, zou ik tegen hun willen zeggen!


Op het tweede kaartje (hieronder) staan de namen van de landen aangegeven. Kun je Montenegro nu vinden? Je moet wel heel goede ogen hebben om het te lezen. Kleine aanwijzing: Montenegro ligt aan de zee. Als jullie het met z’n allen gevonden hebben probeer dan nog eens het land aan te wijzen op het eerste kaartje.Dit lijkt wel een topo les. Daarom, als ik toch bezig ben, hier een paar lastige quizvragen:

Vraag 1: Wat is de hoofdstad van Montenegro?
Vraag 2: Wat betekent eigenlijk de naam Montenegro?

Kom, dan ook nog maar een stukje geschiedenis. Sinds 2006 is Montenegro is een zelfstandig land, daarvoor hoorde het altijd bij een ander land. Twee pittige vragen daarover (tevens voor alle juffen en meesters van de Nassauschool!):

Vraag 3: Bij welk land hoorde Montenegro in de jaren direct voorafgaand aan 2006?
Vraag 4: Hoe heette het land waartoe Montenegro behoorde na de 2-e Wereldoorlog tot de jaren 90?


Dan nu nog iets over het EK toernooi, want daar gaat het natuurlijk om. Hierboven zie je de kop van de website van het "European Youth Chess Championship 2013". Er is ontzettend veel over te vertellen en dat zal ik volgende keren ook zeker doen. Ik begin ermee om te zeggen hoe immens groot het toernooi is. Want schrik niet, er doen meer dan 1000 kinderen aan mee! Zoveel zul je zeggen? Ja, zoveel. Volgens de laatste lijsten zijn het er, om precies te zijn, 1075.

Hoe zit dat allemaal vraag je je misschien af. Wel, er doen ook veel oudere kinderen mee. De deelnemers zijn verdeeld in 6 leeftijdsgroepen: tot 8, 10, 12, 14, 16 en 18 jaar. Eigenlijk precies zoals bij b.v. voetbal: F’jes, E-tjes, D-tjes en zo verder. Daarnaast is er bij elke leeftijdsgroep één apart voor de jongens en één voor de meisjes. Waarom dát is vertel ik nog wel eens.

In totaal zijn er dus 12 groepen. Al deze groepen spelen onderling hun eigen competitie. Ook over hoe zo'n competitie in zijn werk gaat gaat, komt later uitvoerig ter sprake. Alle groepen hebben hun eigen klassement en uiteindelijk hun eigen winnaar. Aan het eind zullen er er dus 12 Europese kampioenen zijn.

Eelke en Tycho doen mee met de 9 en 10 jarigen van de jongens (ook wel U10 of Open10 genoemd). Die groep is met 127 deelnemers één van de grootsten op dit EK. Hieronder is een klein stukje te zien van de deelnemerslijst van de Open10. Achter de naam kun je aan de landcode zie waar ze vandaan komen. Je telt er meteen al drie met RUS, dat is natuurlijk Rusland. Russen zijn er hééél erg veel op dit EK: maar liefst 191!

Tot slot: in de rechterkolom zie je een getal dat bij de meesten op 0 staat. Dat getal heet 'rating' (uitspreken op z'n Engels, dus met een e). De rating geeft aan hoe sterk een schaker ongeveer is. Het is een zeer belangrijk getal voor schakers, maar ook daarover later meer.

Deelnemers 78 t/m 93 van de 127 in de Open10 (jongens)

Doen er nog meer Nederlanders mee? Jazeker. Eelke en Tycho sluiten zich aan bij een Nederlands team van in totaal 18 spelers en speelsters. Als begeleiding gaan er 5 professionele coaches en trainers mee. En achteraan sluiten een tiental ouders de rij. Gezamenlijk stappen we volgende week zaterdag allemaal in hetzelfde vliegtuig.

Nu, dit is al een erg lang stuk geworden. De volgende keren zal ik het denk ik wat korter houden. Voor degenen die zich meer willen verdiepen in alles wat met het EK te maken heeft noem ik hieronder een aantal websites.

Hopelijk tot zaterdagavond 28 september!

Toernooi site: http://www.budva2013.org.

Via bovenstaande toernooisite, links midden onder 'Participants', is de volgende site makkelijk te bereiken:
http://chess-results.com/tnr106041.aspx, nu met de complete deelnemerslijsten en later alle uitslagen en standen.

Er is een gezamenlijke blog van het gehele Nederlandse team:
http://schaakuitzendingen.blogspot.nl/, hier zal tijdens het toernooi waarschijnlijk ook veel op gepubliceerd worden.

Dan noem ik nog: de KNSB site (http://www.schaakbond.nl/), een belangrijke Nederlandse schaaksite (http://schaaksite.nl/), de Groninger schaaksite (http://nosbo.nl/), de site van Eelke's jeugd(!)schaakclub (http://www.scdepaardensprong.nl/) enz. enz.

De meeste van deze sites zijn ook via het kopje 'Sites' rechts op dit blog bereikbaar.

PS: Schaaklessen op de Nassauschool!!
Ook dit jaar wordt er weer een schaakcursus op de Nassauschool gegeven door de bekende Groningse jeugdtrainer Hiddo Zuiderweg. Iedereen vanaf groep 3 mag hier aan meedoen. Zeker ook voor meisjes!
Leuk om te weten: 4 jaar geleden heeft Eelke op deze cursus van Hiddo Zuiderweg het schaken geleerd. En dat niet alleen: een jaar daarna hebben Eelke én Tycho Bruggink twee jaar lang samen privé-les gehad van Hiddo Zuiderweg. En nu zitten beiden op het EK!
Dus, wie weet, als je je opgeeft mag je over 4 jaar misschien ook naar het EK ... Voor meer info vraag bij je meester of juf om het opgave formulier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten