zondag 7 april 2013

Paardensprongers in de race voor podium op Schaakfestival (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 27 dec 2012, zie evt. hier)

Vandaag dag 2 van de vijfrondige Compact groepen van het Schaakfestival Groningen. Natuurlijk is de competitie nog maar kort op gang, maar het lijkt nu al waarschijnlijk dat een aantal Paardensprongers zich prominent zullen laten gelden in de strijd om de hoofdprijzen.

Morgen op bord 1 al meteen de Paardensprong match tussen Martijn en Eelke. Maar eerst de anderen. Omdat ik zelf ook schaak (in Compact C) krijg ik slechts flarden van de partijen mee. Van Niels en Thijmen heb ik weinig gezien, ze verloren helaas beiden. Ook Hugo verloor, bij hem was ik toevallig net getuige van het dramatische beslissende moment. Schuin achter Hugo staand dacht ik dat hij met zijn dame een door een pion gedekt paard kon slaan, welke zijn tegenstander niet kon nemen, omdat Hugo dan met zijn batterij van twee torens mat op de achterlijn zou geven. Hugo dacht er net zo over, en voerde de damezet vol vertrouwen uit. Zijn tegenstander nam Hugo's dame, Hugo zette zijn eerste toren op de achterlijn met schaak en zag toen tot zijn schrik (en die van mij) dat de truc niet opging. De toren werd genomen, Hugo's tweede toren pakte terug met schaak, maar het verwachte mat was niet daar, omdat de tegenstander nog net een paard tussen kon plaatsen. Ai. Niettemin, mooi en dapper gespeeld Hugo, en punten zullen er nog zeker volgen!

Jonas is na het verlies van gisteren tegen Martijn meteen veroordeeld tot een achtervolgingsrace. Maar dat is hem wel toevertrouwd en beslist is er niets. Vandaag geen makkelijke tegenstander voor hem, Sake Algra, die Jonas tot ver in de partij gevaarlijke tegenstand bood. Even later echter zag ik dat Jonas een paard had weten te veroveren en daarmee was het pleit beslecht.

 Allen spelend met de witte stukken, wint in de eerste ronde
de gehele familie Caljé. Het vierde lid, Cissy, maakt de foto!

Zowel Eelke als Martijn speelden - naast elkaar gezeten - tegen een lid van de familie Caljé. Eelke tegen Ming Dao, Martijn tegen vader Adrey. Frappant detail: dochter Fong Li zat als derde lid van de familie in de rij, allen met de zwarte stukken naast elkaar! Gisteren hadden zij de perfecte familiestart: drie keer winst. Wellicht was het gisteravond bij hen wat laat geworden, want vandaag liep het anders. Fong Li maakte nog remise, maar beide heren bleken niet opgewassen tegen onze Paardensprongers. Ming Dao verloor twee pionnen in de opening en daarna de dame; vader Adrey deed het beter, verloor een stuk, won er een terug, maar plotseling zag ik beide spelers de stukken terugplaatsen op het bord: de druk van Martijn was te hoog geworden.

Na twee rondes zijn er daarmee in de D-groep nog slechts vier spelers met de volle twee punten. Martijn en Eelke, beiden in de vorm van hun leven lijkt het, voeren morgen meteen hun titanengevecht uit. Op het vinkentouw een groot aantal andere favorieten waaronder Jonas. Of moeten we al stilletjes denken aan een compleet geel podium?

Morgen ook, zoals vandaag, is Hans Böhm weer aanwezig als commentator bij de toppartijen van de grootmeesters. Altijd aan te raden om even aan te schuiven in de analyseruimte, is het niet om schaaktechnisch iets op te steken, dan wel vanwege het gegarandeerde amusementsgehalte. Omdat hij de partij tussen Jorden van Foreest en John van der Wiel niet tot het einde kon becommentariëren (de organisatie riep hem weg om de bekers uit te reiken op het Grand Prix jeugdtoernooi), sloot Böhm af met een groot compliment aan Jorden, die volgens hem vanuit verloren positie op karakter had weten terug te komen tot een lastig toreneindspel, dat vermoedelijk - naar Böhms verwachting - vanwege Van der Wiels ervaring net niet genoeg zou blijken te zijn voor remise. Groot was dan ook de verrassing toen er bij thuiskomst toch een 1/2 - 1/2 in beeld verscheen!

Analyse Böhm met Van der Wiel en Jorden
(foto Cissy Caljé)

Tot nog toe geen nieuws over mijn eigen prestaties in de Compact C groep. Om de eenvoudige reden dat die prestaties er simpelweg niet zijn. Gisteren geruisloos weggeschoven, en vandaag eerst zelf een remise aanbod afslaan, om later - te laat natuurlijk - tot twee keer toe zelf een remiseaanbod te doen, die resoluut en terecht werden afgewezen: tenonder in een pionneneindspel. Met twee nullen en - als laatste in het klassement - een dreigende bye in het vooruitzicht, wordt de zaak wel erg kritisch. Een en ander zal waarschijnlijk degradatie inhouden naar de D-groep van volgend jaar. De Paardensprong toppers weet ik op die manier natuurlijk wel weer mooi te ontlopen, want die verwacht ik volgend jaar zonder uitzondering in de C-groep.

Tot slot nog één opvallend detail in de Compact D groep: de deelname van het flinke aantal van - mag ik zeggen? - niet al te piepjonge vrouwelijke deelnemers. Mogen we volgend jaar - als resultaat van de aangekondige Paardensprongcursus voor schaakouders - de eerste Paardensprong moeder of oma in felgeel T-shirt op het Schaakfestival begroeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten