maandag 1 april 2013

Eelke scoort mooie prijs op rapidtoernooi

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 5 feb 2012, zie evt. hier)

Zoals eerder aangekondigd op de site: zaterdag waren Paardensprongers actief op verschillende schaaktoernooien. Vooral natuurlijk op het schoolschaak kampioenschap, een verslag daarvan was al op deze site te lezen. Eelke en ondergetekende deden mee aan een toernooi in Lewenborg, dat onderdeel uitmaakt van het OctoQ-rapidcircuit. Een rapid toernooi dus, 25 min p.p.p.p. Geen jeugdtoernooi, maar een toernooi voor iedereen. In Lewenborg waren een 30-tal deelnemers van de partij, waaronder een tiental jeugdschakers.

Een heel groot aantal kun je dat niet noemen, misschien was dat te wijten aan het feit dat het behalve schaakweer deze zaterdag ook schaatsweer was. Qua niveau was het deelnemersveld zeer divers: van ratings begin in de 1000 tot grootmeester! Jawel, top of the bill was noordelijke grootmeester Sipke Ernst, die aan zijn stand verplicht met een score van 7 uit 7 de hoofdprijs de vrieskou in mee mocht nemen.
Vooraf toch wel even schrikken natuurlijk als je onderweg gaat naar een toernooi met meerdere spelers met ratings van boven de 2000. Wat heb je daar te zoeken, zou de eerste gedachte kunnen zijn. Maar het kan niet genoeg benadrukt worden: dat viel 100% mee! Hoewel het hele veld in één groep uitkwam, had men bij de loting voor de eerste ronde toch een soort van scheiding gemaakt, zodat iedereen al heel snel op zijn eigen niveau kwam te spelen. En in de onderste helft bleken wij deze middag prima mee te kunnen doen.
Het spreekt voor zich dat de sfeer duidelijk verschilt van een jeugdtoernooi. Het meest in het oog springende is de volstrekte rust die er heerst tijdens de rondes. Rust die voor A en B spelers op Grand Prix jeugdtoernooien nogal eens ver te zoeken is. Voor die categorie kan ik een OctoQ- toernooi dan ook erg aanbevelen.

Dan het schaken. Eelke begon slecht met 3 nullen op rij. Steeds een kostbaar foutje. En stukverlies leidt op dit niveau wel steeds vaker tot een verloren partij, dat wel. Maar na een paar wat minder sterke tegenstanders ging het een stuk beter. Uit de laatste 4 partijen scoorde Eelke 3 punten. Beiden hadden we kennelijk het beste voor de laatste partij bewaard, want zowel Eelke als ik wonnen toen van een ruime 1500-speler. Mede dankzij dat laatste wist ik liefst nog een ½ puntje meer dan Eelke te scoren, dus een volle 50%! In een veld aangevoerd door genoemde winnaar kun je daar toch goed mee thuis komen nietwaar ...

Met betrekking tot de prijzen was er ook een tweedeling gemaakt: een A-groep voor spelers met een rating boven de 1800, en een B-groep voor de overigen. In beide groepen natuurlijk prijzen voor de drie podiumplaatsen, daarnaast een prijs voor de beste jeugdspeler en een ratingprijs (beste resultaat in verhouding tot je eigen rating).

De grootste verrassing voor Eelke was na afloop. Ten eerste kreeg hij een niet verwachte prijs, nl. de rating prijs van groep B. En dan de prijs zelf: geen beker, nee, daar doen ze niet bij aan een 'serieus' toernooi. De prijs was - geen grap - een enveloppe! Met inhoud! Over de exacte waarde doen we verder geen onthullingen. Wel kan gezegd worden dat na aftrek van het totale inschrijfgeld van de familie de Boer er nog steeds een zeer fraai winstbedrag overbleef ...
Conclusie: een aanrader voor andere Paardensprongers. En wat ouders betreft: a.s. zaterdag is er op het Zuidlaarder (jeugd)schaaktoernooi een nieuwe kans om hun schaakkunsten te vertonen. De organisatie daar nodigt expliciet ouders en begeleiders uit voor deelname aan vierkampen (ik neem aan 3 partijen van 35 min p.p.p.p.) die parallel aan het jeugdtoernooi gehouden worden. Voor exacte info: zie de toernooiposter van het toernooi op de Nosbo site of op site van de plaatselijke schaakvereniging http://www.oostermoerschaak.nl/. Ouders: grijp deze kans!

Uitslagen Lewenborg Rapid 2012: http://www.nosbo.nl/toernooien/Lewenborg12.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten