woensdag 3 april 2013

Verslag 2 NK-E Waalwijk (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 10 april 2012, zie evt. hier)

Trouwe volgers van de Paardensprong-site en het NK- E van afgelopen weekend zullen misschien gedacht hebben dat ik alleen een stukje schrijf als Eelke goed presteert (is misschien ook wel zo, ha). Toch was er een excuus, wij zaten in de buurt van Waalwijk vlakbij de Efteling op camping Droomgaard (misschien een tip voor volgende jaren) en hadden daar geen internet. En ten tweede: ook bij verliespartijen weten we er wel een draai aan te geven, let maar op dames en heren, wij zijn niet voor één gat te vangen!Maar allereerst: ook via dit stuk de hartelijke felicitaties voor Jonas voor zijn schitterend behaalde tweede plaats. Prachtig zoals je via drie absoluut noodzakelijke overwinningen in de laatste drie ronden de minieme kans op Praag benutte en van plaats 15 (!) oprukte naar de gedeelde tweede plaats en vervolgens in de benodigde barrage de zaken onberispelijk naar je hand zette. Grote klasse en dik verdiend!

Over Jonas' zegetocht heeft Anders en Jonas zelf al uitvoerig verslag gedaan. In een volgend stukje (hopelijk later deze week) wil ik terugkomen op één bepaalde zet van Jonas. Een zet die in het verslag van Anders niet genoemd is ...

Na de prachtige score op de eerste dag (4 uit 5), volgde voor Eelke een slechte tweede dag (één remise uit 4). Anders sprak al over profetische woorden in mijn eerste verslag, nl. dat alles nog mogelijk was en dat iedereen van iedereen kon winnen. Alsof de duvel er mee speelde, dat stuk bevatte nog een tweede 'profetie': toen ik beschreef hoe ik per abuis meende dat Eelke een dame weggaf. Een dag later in zijn partij tegen Maarten Hoeneveld uit ronde 7 werd die nachtmerrie alsnog werkelijkheid. Na een goede verdediging tegen Maartens altijd gespeelde Deens gambiet opening, vergat Eelke de opgeheven penning van het paard die zijn dame pardoes van het bord sloeg: 1–0.

Met enige dramatiek mag je dit de “wraak van Maarten” noemen waar hij twee jaar op heeft moeten wachten. Op de Nationale Pupillendag van 2010 in Oosterhout namelijk liet Maarten zich als favoriet voor de titel tijdens het H-kampioenschap in zijn partij tegen Eelke na een te snel uitgevoerde koningszet in een gewonnen stelling mat zetten door een pion(!) van Eelke. Voor Eelke plaveide dat toen de weg naar zijn onvergetelijke eerste plaats. Overigens moet dat “wraak” niet te letterlijk worden genomen, want al in Oosterhout was mij de grote sportiviteit van Maartens vader opgevallen en ook nu weer in Waalwijk.

Na het enigszins verwachte verlies in de openingsronde (ronde 6) van zaterdag tegen de oppermachtige Casper Schoppen waren dat dus 2 nullen op een rij, en was het beste er bij Eelke van af. Maar zoals ik al zei: we vinden wel iets om zijn prestatie weer wat op te krikken!
En dan zien we dat Eelke in zijn partijen tegen de twee hoogst geplaatste spelers van het toernooi, kampioen Casper Schoppen en Renso Steunenberg (de enige twee met ratings in de 1400) beide keren feitelijk gewonnen heeft gestaan! Tegen Casper had Eelke na 10. ... Lxg4 van Casper op zet 11 een vol stuk kunnen winnen door i.p.v. de loper op g4 het paard op c6 te slaan. De fout van Casper was dat hij verzuimde eerst het paard op d4 te slaan. Kennelijk was Casper op de vroege zaterdagmorgen niet helemaal bij de les (ik heb hem gedurende die openingsfase inderdaad een keer diep zien gapen!). Helaas maakte Eelke er geen gebruik van. Jammer, als hij echt de tijd had genomen had hij het zeker gezien. Hoe dan ook, Casper maakt ook fouten, dus ik zou zeggen Jonas: voor Casper hoef je in Praag, zeker in de vroege ochtend, niet bang te zijn!

Thuisgekomen hebben Eelke en ik al de partijen van Casper nagekeken, en – tot onze vreugde – konden we concluderen dat dit (volgens ons dan) de enige partij is geweest waarin Casper verloren heeft gestaan. Zo, die zit, zijn wij toch ook een beetje kampioen, of niet dan!

Allemaal grapjes natuurlijk. Want we moeten Casper bepaald geen onrecht aandoen. Bij onze speurtocht naar zijn partijen kwamen we fraaie matjes tegen, en zeer in het bijzonder viel zijn 22-e zet op in zijn partij tegen Mick van Randwijk uit de achtste ronde. Een zet regelrecht uit een stap 4 of 5 boek! Materieel is alles nog in evenwicht en met één wonderschone zet is het direct gedaan. Dat Casper de zet aan het bord vindt verraadt denk ik zijn klasse. Kijk naar die zet. Of probeer hem zelf te vinden. De opgave is dus: vind de dodelijke zet van wit na zwarts 21 ... Kh8.

Was de gewonnen stelling tegen Casper niet Eelke's verdienste, in zijn partij tegen Renso (uit ronde 2) is het wel dankzij eigen spel dat hij een sterke tegenstander op de rand van de afgrond brengt. Over Eelke's 4.f3 moeten de kenners zich maar uitlaten, die kan wellicht beter. Ondanks dat verovert Eelke al snel het initiatief en hangt Renso's leven uiteindelijk aan een zijden draadje. Na Renso's 23 ... Ld3 mist Eelke een mooie zet. Met 24. Pxd5! wordt immers een flinke bres in zwarts verdediging geslagen (immers niet: 24 ..., Lxf1? 25. Pxe7 en na 24 ..., exd5 of 24. ...,Dxe5 volgt 25. Dxd3 , of zie ik iets over het hoofd?) Mijn ervaring: als de opgave in een stappenboek had gestaan vinden ze deze zet meteen!

Nadat Eelke op zet 33 de dreigende mat in 3 van Renso na Ta1+ opgemerkt heeft en die net met h3 weet te pareren mist hij (zoals hijzelf bij thuiskomst direct ziet) op zet 35 het voor de hand liggende Txg7. Zwarts positie lijkt dan niet meer te houden: zijn koning midden op het bord kan geen kant op, de promotie van de c-pion lijkt hooguit met materiaalverlies te voorkomen en anders wordt wel de h-pion opgegeten. Van de 35 minuten had Eelke er op dit moment nog slechts 5 over en hij zei na afloop dat hij tijdsdruk was gaan voelen. Begrijpelijk en wat mij betreft niet erg. Want ondanks het verlies vond ik dit Eelke's beste partij. Mede omdat hij bij elke zet heel goed ruim de tijd genomen had, zijn tijdsverdeling was juist precies goed. Dat het bij de 'finishing touch' dan net mis gaat, soit.
De trainers moeten zich nog maar eens buigen over de partij, zij zien natuurlijk veel meer dan ik.

Tot slot, en dan stop ik met de loftrompet te steken, een mooie opruimactie in de partij tegen Peter van Putten uit ronde 5. Met zwart staat Eelke een vol paard voor, heeft waarschijnlijk ergens de beste voortzetting gemist en is zelfs behoorlijk in het nauw gebracht omdat zijn dame gepend staat. Met 29. ..., Dxh3! echter worden dame, paard en loper geforceerd geruild tegen dame en toren. Oftewel: hoe kom ik met één zet van een problematisch middenspel tot een eenvoudig gewonnen eindspel.

Tot zover onze belevenissen in Waalwijk. Concluderend mag je inderdaad zeker zeggen dat de Paardensprongers het allemaal heel goed gedaan hebben. Thijmen net geen 50%, maar wel laten zien dat je de vrijplaats waard was. En Daan speelde uiteindelijk na een mooie tussensprint tot twee keer toe op een live bord!

Inderdaad, samen een prachtig team om 12 mei in Barneveld om het NK teamkampioensschap te strijden. Maar laten we de verwachtingen niet te hoog opschroeven en vooral het plezier voorop blijven stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten