vrijdag 5 april 2013

Noorden spreekt zaterdag hartig woordje mee op Nationale Pupillendag

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 14 juni 2012, zie evt. hier )

Aanstaande zaterdag 16 juni 2012 wordt in het Brabantse Roosendaal weer de Nationale Pupillendag gehouden. Dit eendaagse evenement geldt als het Nederlands kampioenschap schaken voor de drie jongste leeftijdsklassen: de F-, G- en H-categorie, kinderen van resp. de geboortejaren 2003, 2004 en 2005 (of later).

Van SC de Paardensprong komen Jonas, Eelke en Thijmen uit in de F-groep en Ramin en Tess in de G-groep. Overige Nosbo afgevaardigden zijn: Tycho Bruggink (SC Assen) en Sylvan Heijnen (SC Haren) in de F-groep, Hugo Timmer (SC Veendam) in de G-groep en Willem Mooibroek (SC Groningen) in de H-groep.

De drie categorieën spelen elk hun eigen toernooi, 7 ronden Zwitsers, jongens en meisjes door elkaar, maar wel met aparte titels voor de hoogst geklasseerde meisjes. Via http://www.nationalepupillendag.org/2011/index.php is vooraf en op de dag zelf alles te volgen. De site bevat de deelnemerslijsten, gesorteerd op rating, en van alle deelnemers zijn een foto en aanvullende gegevens te bezichtigen. Bijzonder: op de toernooidag zijn al (!) de partijen uit de F- en G-categorie live via internet te volgen (vreemd genoeg geen partijen uit de H-categorie, m.i. ten onrechte, maar daar zal wellicht een reden voor zijn).

Van Nosbo-kant bekeken springt de F-categorie veruit het meest in het oog. Zoals bekend is de Nosbo-lichting van geboortejaar 2003 een bijzondere want een zeer sterke, wat ook af te lezen is aan de ratinglijst van de 48 F-deelnemers: Jonas, Eelke, Tycho, Sylvan en Thijmen nemen daarop respectievelijk liefst de 2-e, 3-e, 4-e , 9-e en 14-e plaats in! En behalve dat: vorig jaar won Jonas de G-titel en het jaar daarvoor Eelke die bij de H'tjes, beiden met de perfecte score van 7 uit 7. Nog een overeenkomst: beiden waren daarmee titelkandidaat Maarten Hoeneveld uit Amsterdam - nu als eerste geplaatst - te slim af, die zodoende in twee achtereenvolgende jaren genoegen moest nemen met de tweede plaats. Hij zal stellig van mening zijn dat het nu zijn beurt is!

De schaakpartijen tussen Jonas en Eelke (behalve clubgenoten, zowel schaakconcurrenten als schaakvriendjes) worden op de Paardensprong al klassiekers genoemd. En inderdaad, want op het schaakbord geven deze heren elkaar geen cadeautjes, daar hoeft Maarten zich dus geen zorgen over te maken! Befaamd zijn inmiddels ook zeker de (bij mijn weten inmiddels 4) partijen tussen Jonas en Maarten (gaat dat zien!), en Maarten en Eelke vochten eerder twee partijen uit, waarin het aan drama bepaald niet ontbrak. Alom vuurwerk dus.

Een en ander wil niet zeggen dat anderen zich niet in deze strijd zouden kunnen mengen. Integendeel. Tycho heeft afgelopen jaar veel progressie gemaakt en heeft laten zien dat hij op een goede dag iedereen kan verslaan. Een ereplaats zit er voor hem zeker in. Overigens zijn er bekers voor de eerste vijf plaatsen. En waarom zouden Sylvan en Thijmen in die strijd geen rol kunnen gaan spelen? Over Sylvan dit nog: als er een prijs zou zijn voor de mooiste foto dan was die op afstand voor hem. Klik er eens op: wat een kunstwerkje, in meerdere opzichten!

In de G-groep, waar het Aziatisch namengehalte in de top zoals vaker in het Nederlandse jeugdschaak erg hoog is, lijken Siem van Dael (vorig jaar winnaar bij de H) en Lucas Nguyen de hoogste ogen te gaan gooien. Benieuwd of de talentvolle en als 3-e geplaatste Sake Algra uit Itens - over namen gesproken: mooie voornaam ... ahum ..., beroemde achternaam, en dan die plaatsnaam! Fries zeker allemaal ... - hier misschien roet in het eten kan gooien. In dit verband mag trouwens een tweede rasechte Fries uit de G-groep (als 16-e geplaatst) niet onvermeld blijven: Dylan Sealy uit Lutkewierum! Jawel, wij gaan hem zeker volgen. Aan Paardensprong leden Ramin en Tess zou ik vooral willen zeggen: geniet en leer ervan.

Zijn het in de F- en G-categorie alom bekende namen, die van de H-categorie zijn voor mij allemaal nieuw. Maar ongetwijfeld bevatten ze veel nieuw schaaktalent. De ratings van de twee hooggeplaatsten liegen er in elk geval niet om. Maar met name in de H-groep kunnen ratings erg misleidend zijn. Wie weet, kan Groninger Willem Mooibroek voor een verrassing zorgen.

Afgezien van de uiteindelijke eindklassering is het voor iedere deelnemer al een geweldige prestatie en belevenis om aan een Nederlands kampioenschap schaken deel te mogen nemen. Waarschijnlijk zullen er hier en daar traantjes vloeien (want geen kinderschaaktoernooi zonder tranen), maar een mooie schaakdag zal het - uiteindelijk voor iedereen - zeker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten