maandag 26 oktober 2015

Startpunt sites WK 2015 (WK dag 2)

Het WK jeugdschaak in Halkidiki is natuurlijk via talloos veel sites te volgen. Hier een selectie die voor de Nederlandse liefhebber interessant kan zijn:

De officiële toernooi site is: //www.wycc2015.org/.
Zoals meestal nauwelijks een bezoekje waard. Voornamelijk technische berichten en een doorgeefluik naar andere sites, misschien nog wel leuk voor wat 'actiefoto's' uit de speelzaal.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de standen en uitslagen, rechtstreeks te bereiken via:
Klik op de groep, ronde en/of landcode waarvan u de uitslagen/standen wilt weten. Met bovenstaande link komt u direct terecht bij de laatste uitslagen van de Nederlandse deelnemers.

De Nederlands delegatie verzorgt zelf berichtgeving vanuit Halkidiki via:
Een must voor nauw betrokken Nederlandse thuisblijvers. Er is inmiddels een prima verslag van ronde 1 geplaatst. Compleet met alle partijen en uitgebreide analyses. Hopelijk weet men dit - ondanks drukke werkzaamheden en klassiek beroerde internetverbindingen - gedurende het toernooi vol te houden! Vandaag hield men de actuele uitslagen via een zgn. live-ticker bij. Fantastisch gedaan, zeer gewaardeerd hier. (Al is deze site soms nog net even wat sneller ..-:) Rara hoe kan dat?).

Voor de Eelke fans, zijn (jeugd)schaakclub De Paardensprong heeft - met als blikvanger de vlag van het land van zijn tegenstander - dagelijks een item:
meestal aangevuld met aardige wetenswaardigheden.

Er zijn voor zover ik weet twee Nederlandse deelnemers met een eigen site:
Liam Vrolijk (spelend in de Open U14) heeft al wat gepubliceerd:
Als er niet elke dag iets op staat, besef dan: een WK schaken is geen uitje, maar bijzonder hard werken (dit is geen grapje).

Tot mijn grote vreugde publiceerde Maaike Keetman kort voor aanvang van het WK weer eens een artikel:
De stukjes van Maaike zijn bijzonder, want altijd vol met prachtige humor. In haar laatste bijdrage laat ze ons weten dat coach Peng haar ooit verboden heeft tijdens internationale toernooien te bloggen omdat dit ten koste zou gaan van haar schaakprestaties. Maaike betreurt aan de ene kant haar prachtige behaalde tweede (!) plaats op het onlangs gehouden jeugd EK in Kroatië, omdat daarmee het gelijk van haar coach bewezen lijkt. Ach, Maaike: Peng is er in Griekenland niet bij, wat kan jou die wereldtitel en die coaches schelen, wij verwachten in elk geval één mooi verhaal van jou vanuit Halkidiki.

De Nederlands Schaakbond bericht meestal kort over Nederlandse resultaten op toernooien als dit WK:

Diepgravende schaakanalyses zullen zonder twijfel de komende weken verschijnen op dé schaaksite van Nederland:

Van de meeste groepen zijn de partijen op de 12 topborden live via verschillende sites te volgen (zij het met enige vertraging). Mij bevalt altijd nog het beste:

Dan onze Belgische vrienden. In Griekenland zijn zij met maar liefst 22 deelnemers prominent aanwezig. Misschien daarover later meer. Ik noem twee sites:
Geschreven door een meereizende trotse schaakmoeder. De verhalen op haar blog worden verfraaid met vele foto's die een goede indruk van het WK festijn geven. Als collega verwacht ik als wederdienst nu natuurlijk wel melding van mijn blog op de hare ...

De site van de Belgische delegatie wordt uitstekend verzorgd via:
Men tracht de achterban zo actueel mogelijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op de Belgische borden.

Natuurlijk plaatst u dit blog als eerste bij uw favorieten: logisch, dit is gewoon hét startpunt van alle sites rondom het WK-jeugdschaak 2015. Als u vindt dat er een belangrijke ontbreekt, laat het mij weten, ik plaats hem erbij.

Het is nu 14.11 uur. De partijen van de tweede ronde zijn - als het goed - inmiddels begonnen. Eelke neemt het met wit op tegen de Sri Lankaan (zo schijn je dat te moeten noemen en dus niet Sri Lankees) Dissanayake. Laten we hopen dat hij de slechte smaak van gisteren weg kan poetsen.

16:32 uur:  Bericht uit Halkidiki: Eelke wint!
Wij nemen aan dat dit betekent '... gewonnen' en niet ' ... hij is bezig te winnen' , want dat laatste kan nog altijd mis gaan. Overigens een interessante ontdekking rondom de naam 'Dissanayake'. Bij het intoetsen ervan op de Fide-ratingsite bleek dat de naam op Sri Lanka (voorheen Ceylon, een groot eiland ten zuiden van India, 21 miljoen inwoners) grofweg net zoveel voorkomt als Jansen, de Vries en de Boer tezamen in Nederland (gecheckt, althans onder de Fide schakers). Kijk zelf hier, twee volle bladen met allemaal Dissanayake's. Nu blijkt ook waarom deze deelnemer op de WK lijst als een van de weinigen niet met voornaam vermeld stond maar slechts met een aantal initialen zonder punt. De meeste Dissanayake's worden op die manier aangeduid. In ons geval hadden we te maken met Dissanayake R K T. Weet u dat ook weer. Wat ook nog heel goed kan is natuurlijk dat de Dissanayake's een heel erg grote schaakfamilie is.

Overige uitslagen:
Liam remise
Maaike 0
Max remise
Alexander 0
Hing 1
Catheleijne 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten