zondag 25 oktober 2015

Het WK vanmiddag van start (WK dag 1)

Vandaag gaat dan het WK jeugdschaak in Griekenland van start. Gistermorgen ging voor Eelke en mij de wekker om kwart over vijf af. Vanuit Groningen bereikten we mooi op tijd Schiphol waar de Nederlandse afvaardiging zich verzamelde. Uiteraard hees iedereen zich in het oranje shirt voor de klassieke teamfoto.

Voor v.l.n.r.: Alexander Rutten (Open U10), Catheleijne Sanders (Girls U18),
Liam Vrolijk (U14), Hing Ting Lai (Open U18)
Achter: Maaike Keetman (Girls U16), Eelke de Boer (Open U12),
Merijn van Delft (coach/delegatieleider), Max Warmerdam (Open U16), Stefan Kuipers (coach)

Het team is ditmaal klein, en ook de achterblijvers vormden geen grote menigte

Een zwaai met de jas ter afscheid en dat is het dan ...

Ook ik behoor deze keer tot de achterblijvers. De eerste week zal de verslaggeving op dit blog vanuit Groningen moeten plaatsvinden. De tweede week hoop ik echter ter plekke te zijn.

Vanmorgen vroeg was de indeling van de eerste ronde al bekend. Om 14.00 uur Nederlandse tijd zit Eelke met de zwarte stukken tegen over Tianle Deng uit China. China is bezig - het zal geen verbazing wekken - zich in razend tempo te ontwikkelen tot een zeer sterk schaakland. In de huidige top 50 bij de professionals vinden we maar liefst 8 spelers uit dit grote land terug. In de groep waarin Eelke op dit WK deelneemt (de Open U12, met 201 deelnemers de grootste) komen we er 12 tegen.

Gelukkig is Deng daarvan niet de allersterkste. Voor de nieuwkomers: de indeling komt niet via een loting tot stand , maar volgens het Zwitserse systeem, hetgeen inhoudt dat je zoveel mogelijk tegen iemand speelt met een gelijk aantal in dit toernooi behaalde wedstrijdpunten. In de eerste ronde speelt de bovenste helft van de startlijst (gesorteerd op rating, zie hier) tegen de onderste helft. In dit geval een verschil van precies 100 plaatsen: Eelke als 38-e van de lijst tegen Deng op nummer 138. Met een aanmerkelijk ratingverschil van ruim 400 punten (2048 tegenover 1604) is het duidelijk wie er favoriet is. Maar ... nou ja, het cliché is te bekend ...

Er staan partijen van Deng op het internet. Hij opent consequent met wit e4. Sinds enige tijd beantwoordt Eelke dit met het Frans. Of is het niet handig deze informatie zomaar vooraf prijs te geven? Zouden die Chinezen, in Griekenland ongetwijfeld met een uiterst professioneel begeleidersteam aanwezig, dit blog deze ochtend misschien al ontdekt hebben? En zijn ze nu bezig dit te ontcijferen? Zetten we ze - twee uur voor de wedstrijd - gewoon nog even op het verkeerde been toch! Hallo daar, misschien wijkt Eelke wel af hoor en speelt hij gewoon e5 of wie weet c5.

Zo, wordt die Deng misschien toch wat zenuwachtig.

Update 18:48 uur:

De Chinees heeft hier toch stiekem zitten loeren, want Eelke heeft zijn partij verloren ... :-(

Coach Stefan analyseert samen met Eelke na afloop de partij

Overige resultaten:
Alexander 0
Catheleijne 0
Liam 1
Hing 1
Maaike 1
Max  remise
Geen opmerkingen:

Een reactie posten