woensdag 28 oktober 2015

Bibisara Assaubayeva: onthoud die naam (WK dag 4)

De Chess-results site bevat behalve de uitslagen en standen ook enige statistische gegevens. Ik heb mijn best gedaan om wat meer interessante gegevens boven water te halen.

De deelnemerslijst die ik downloadde van de site bevat 1595 spelersnamen: 977 jongens en 618 meisjes. Hiervan hebben 259 geen FIDE rating en deze zijn buiten de volgende statistieken gelaten. Er blijft dus een aantal over van 1336.

Zoals gisteren uitgelegd: meisjes mogen zich inschrijven in de Open groepen, maar het blijkt dat er niet één is die dat in Halkidiki aangedurfd heeft. In een aantal gevallen had deelname in een jongensgroep niet misstaan, maar men kiest dan eerder voor een hogere (meisjes)groep (zie straks).

Wat betreft de allerjongsten: er zijn 10 zevenjarige kinderen (althans geboortejaar 2008) die aan dit toernooi deelnemen. Allen jongens. Er is één zesjarige. Opvallend genoeg is dat wel een meisje: Rodha Al Serkal uit de Verenigde Arabische Emiraten. Met een rating van 1147 staat ze als twintigste genoteerd op de plaatsingslijst van de U08 groep.

Op dit WK hebben zich 16 deelnemers aangemeld voor een hogere leeftijdscategorie dan waarin zij gerechtigd waren te spelen: 9 jongens en 7 meisjes. De 8 jarige Max Isaksson zou met zijn rating van 1314 op de 45-e plaats in de U08 categorie geplaatst geweest zijn. Om de een of andere reden leek het hem interessant om in de hogere U10 zijn kansen te beproeven, al kwam hij daar op nummer 134 terecht. Misschien heeft-ie er na drie nederlagen inmiddels spijt van. Een andere mogelijkheid is dat er iets niet in orde was met zijn FIDE geboortejaar. Ik vernam dat de WK organisatie bij aankomst nauwgezet de paspoorten van alle deelnemers heeft gecontroleerd op mogelijke fraude.

De overige 15 zijn allen ouder dan 10 jaar en spelen één leeftijdscategorie hoger. Op een zeer bijzonder geval na: Bibisara Assaubayeva uit Kazachstan. Met haar 11 jaren en een rating van 2183(!) zou ze in haar eigen groep de eerste en in de Open U12 groep de 12-e positie ingenomen hebben. Zij koos echter voor deelname in de hoogste meisjes groep, de U18 Girls, en staat daar - ook niet verkeerd - als 11-e op de lijst. Ze is het toernooi begonnen met twee overwinningen en een nederlaag. Niet onaardig.

Uit alles blijkt dat Bibisara Assaubayeva een meisje met ambitie is. Hoe jong ook, op haar FIDE pagina staat ze met een foto afgebeeld en doorgaans zijn dat schakers of schaakster die slechts het hoogste doel nastreven. Waarschijnlijk gaan we in de toekomst meer van haar horen en het kan geen kwaad haar naam, die op het eerste gezicht moeilijk lijkt, alvast wat te oefenen. U zult merken dat dat reuze meevalt. Sterker: Bibisara is een naam geknipt om wereldster mee te worden. Niet uit te sluiten valt dat over een jaar of tien in Nederland vele baby's met deze naam of varianten erop die eenvoudig te bedenken zijn, gedoopt zullen worden.

Eelke speelt vandaag tegen een landgenoot van Bibisara: Amir Satybaldy. Amir is van dezelfde leeftijd als onze Bibisara maar lijkt met zijn rating van 1632 gelukkig heel wat minder getalenteerd.

Over statistiek gesproken: erg interessant is ook om na te gaan wie er niet aan dit WK deelnemen. Dat zijn er heel erg veel en bepaald niet de minsten. Daarover misschien een volgende keer.

Het wachten is nu weer op nieuws uit Halkidiki ...

17:13 De eerste uitslagen druppelen binnen ...

17:53: Eelke heeft gewonnen van de Kazak (zo heet een inwoner van Kazachstan) Amir

Overige resultaten:
Alexander 1
Max  1
Liam 0
Maaike  ½
Hing   ½
Zoals inmiddels gebruikelijk maakt Catheleijne er weer een latertje van ... maar helaas verloren :-(

Maar Bibisara heeft ons niet in de steek gelaten. Ze won en zit met 3 uit 4 morgen live ... Hup Bibi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten