zondag 7 april 2013

Paardensprongers in de race voor podium op Schaakfestival (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 27 dec 2012, zie evt. hier)

Vandaag dag 2 van de vijfrondige Compact groepen van het Schaakfestival Groningen. Natuurlijk is de competitie nog maar kort op gang, maar het lijkt nu al waarschijnlijk dat een aantal Paardensprongers zich prominent zullen laten gelden in de strijd om de hoofdprijzen.

Morgen op bord 1 al meteen de Paardensprong match tussen Martijn en Eelke. Maar eerst de anderen. Omdat ik zelf ook schaak (in Compact C) krijg ik slechts flarden van de partijen mee. Van Niels en Thijmen heb ik weinig gezien, ze verloren helaas beiden. Ook Hugo verloor, bij hem was ik toevallig net getuige van het dramatische beslissende moment. Schuin achter Hugo staand dacht ik dat hij met zijn dame een door een pion gedekt paard kon slaan, welke zijn tegenstander niet kon nemen, omdat Hugo dan met zijn batterij van twee torens mat op de achterlijn zou geven. Hugo dacht er net zo over, en voerde de damezet vol vertrouwen uit. Zijn tegenstander nam Hugo's dame, Hugo zette zijn eerste toren op de achterlijn met schaak en zag toen tot zijn schrik (en die van mij) dat de truc niet opging. De toren werd genomen, Hugo's tweede toren pakte terug met schaak, maar het verwachte mat was niet daar, omdat de tegenstander nog net een paard tussen kon plaatsen. Ai. Niettemin, mooi en dapper gespeeld Hugo, en punten zullen er nog zeker volgen!

Jonas is na het verlies van gisteren tegen Martijn meteen veroordeeld tot een achtervolgingsrace. Maar dat is hem wel toevertrouwd en beslist is er niets. Vandaag geen makkelijke tegenstander voor hem, Sake Algra, die Jonas tot ver in de partij gevaarlijke tegenstand bood. Even later echter zag ik dat Jonas een paard had weten te veroveren en daarmee was het pleit beslecht.

 Allen spelend met de witte stukken, wint in de eerste ronde
de gehele familie Caljé. Het vierde lid, Cissy, maakt de foto!

Zowel Eelke als Martijn speelden - naast elkaar gezeten - tegen een lid van de familie Caljé. Eelke tegen Ming Dao, Martijn tegen vader Adrey. Frappant detail: dochter Fong Li zat als derde lid van de familie in de rij, allen met de zwarte stukken naast elkaar! Gisteren hadden zij de perfecte familiestart: drie keer winst. Wellicht was het gisteravond bij hen wat laat geworden, want vandaag liep het anders. Fong Li maakte nog remise, maar beide heren bleken niet opgewassen tegen onze Paardensprongers. Ming Dao verloor twee pionnen in de opening en daarna de dame; vader Adrey deed het beter, verloor een stuk, won er een terug, maar plotseling zag ik beide spelers de stukken terugplaatsen op het bord: de druk van Martijn was te hoog geworden.

Na twee rondes zijn er daarmee in de D-groep nog slechts vier spelers met de volle twee punten. Martijn en Eelke, beiden in de vorm van hun leven lijkt het, voeren morgen meteen hun titanengevecht uit. Op het vinkentouw een groot aantal andere favorieten waaronder Jonas. Of moeten we al stilletjes denken aan een compleet geel podium?

Morgen ook, zoals vandaag, is Hans Böhm weer aanwezig als commentator bij de toppartijen van de grootmeesters. Altijd aan te raden om even aan te schuiven in de analyseruimte, is het niet om schaaktechnisch iets op te steken, dan wel vanwege het gegarandeerde amusementsgehalte. Omdat hij de partij tussen Jorden van Foreest en John van der Wiel niet tot het einde kon becommentariëren (de organisatie riep hem weg om de bekers uit te reiken op het Grand Prix jeugdtoernooi), sloot Böhm af met een groot compliment aan Jorden, die volgens hem vanuit verloren positie op karakter had weten terug te komen tot een lastig toreneindspel, dat vermoedelijk - naar Böhms verwachting - vanwege Van der Wiels ervaring net niet genoeg zou blijken te zijn voor remise. Groot was dan ook de verrassing toen er bij thuiskomst toch een 1/2 - 1/2 in beeld verscheen!

Analyse Böhm met Van der Wiel en Jorden
(foto Cissy Caljé)

Tot nog toe geen nieuws over mijn eigen prestaties in de Compact C groep. Om de eenvoudige reden dat die prestaties er simpelweg niet zijn. Gisteren geruisloos weggeschoven, en vandaag eerst zelf een remise aanbod afslaan, om later - te laat natuurlijk - tot twee keer toe zelf een remiseaanbod te doen, die resoluut en terecht werden afgewezen: tenonder in een pionneneindspel. Met twee nullen en - als laatste in het klassement - een dreigende bye in het vooruitzicht, wordt de zaak wel erg kritisch. Een en ander zal waarschijnlijk degradatie inhouden naar de D-groep van volgend jaar. De Paardensprong toppers weet ik op die manier natuurlijk wel weer mooi te ontlopen, want die verwacht ik volgend jaar zonder uitzondering in de C-groep.

Tot slot nog één opvallend detail in de Compact D groep: de deelname van het flinke aantal van - mag ik zeggen? - niet al te piepjonge vrouwelijke deelnemers. Mogen we volgend jaar - als resultaat van de aangekondige Paardensprongcursus voor schaakouders - de eerste Paardensprong moeder of oma in felgeel T-shirt op het Schaakfestival begroeten?

zaterdag 6 april 2013

Amsterdammer Maarten Hoeneveld weerstaat Noordelijk front op Nationale Pupillendag

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 19 juni 2012, zie evt. hier)

In het korte verslag van Ronald zijn al de precieze klasseringen van de Paardensprongers genoemd tijdens de Nationale Pupillendag van afgelopen zaterdag. Sommige zullen een en ander live via het internet hebben gevolgd (zie site). Hier volgt nu een langer verslag.

V.l.n.r. de nummers 5, 4, 3, 2 en 1 van de F categorie:
Tycho, Michiel, Djad, Eelke en Maarten.
(Foto: toernooisite)

De organisatie van de Pupillendag was net als vorig jaar in prima handen van schaakvereniging de Pion uit Roosendaal. De locatie was een andere, een nieuw schoolgebouw van het Jan Tinbergen College. Een schoolgebouw blijkt altijd een goede plek om een groot kinderschaaktoernooi als dit te laten houden. De wedstrijden vonden plaats in lokalen op de eerste verdieping. De gang naast de speellokalen was stiltegebied. Ouders werden niet toegelaten in de lokalen tijdens het spelen, zodat de kinderen ongestoord hun partijen konden afwerken. Even verderop was een groot computerlokaal met PC's via welke de partijen op internet konden worden gevolgd. Op de begane grond was er genoeg ruimte in de kantine en een belendende zaal. De catering was uitstekend tegen vriendelijke prijzen. Er was een tekenwedstrijd, een wedstrijd voor het snelst opzetten van de schaakstukken en op het plein kon er gebasketbald en gevoetbald worden. Kortom, voor elk wat wils.

Als meelevende ouder mis je echter toch wel dat je je zoon of dochter niet kunt zíen schaken, al is het maar van grote afstand. De NK's voor E- en D-categorieën worden in één grote zaal gespeeld, waarbij het publiek op gepaste afstand wordt gehouden. Toch fijner. De school heeft wel de beschikking over een paar grote zalen, misschien een idee voor volgend jaar? (Een sporthal is misschien wel de beste locatie. Denk aan het prachtige Nosbo Grand-Prix toernooi van schaakclub ScepU. Bij dezen pleit ik voor een Nationale Pupillendag in Uithuizen! Net als Roosendaal mooi centraal gelegen in het land (...), optimaal bereikbaar met de trein, met de auto eenvoudig te vinden, geen navigatie nodig, ruime parkeergelegenheid en al helemaal geen file problemen).

Goed. De organisatie had aangekondigd dat de partijen van de complete F- en G-groep te volgen zouden zijn via live borden op internet. Deze belofte werd niet geheel waargemaakt. De partijen van de G-tjes bleken niet beschikbaar. In het slotwoord werd dit sportief erkend, met de toezegging dat men een en ander zal evalueren. Hopelijk besluit men dan ook om in elk geval de topborden van de H-categorie live uit te zenden. Sprekend uit eigen ervaring: voor ouders van kinderen die in de H-categorie om de ereplaatsen strijden is de spanning en sensatie net zo groot als bij de G en F, er is geen enkele reden hen niet met live uitzendingen te bedienen.

In het begin was er sprake van een slechte internetverbinding, maar uiteindelijk kon ik alle partijen van Eelke via een live bord volgen (de partijen van de F-categorie kwamen dus wel compleet door). Wat ik wel miste was het oproepen van oude partijen. Gelukkig waren deze maandag beschikbaar. Toch wil je als schaakliefhebber het liefst bij thuiskomst al meteen alles nog even rustig kunnen naspelen. Internet verslaggeving is bij een dergelijk toernooi iets waar een organisatie zich mee kan onderscheiden. Dus nog de nodige verbetering mogelijk.

Voor Eelke en mij (vader) was dit de derde keer dat we de Nationale Pupillendag meemaakten. We kennen het schema: 3 ronden voor de pauze, na de pauze 4 ronden. De kanshebbers voor een ereplaats (de eerste vijf krijgen een beker) dienen eigenlijk de eerste drie partijen te winnen. Voor de kinderen die met minder hoge verwachtingen afgereisd zijn is het precies omgekeerd. Voor de pauze zullen en mogen ze veel verliezen, omdat ze het dan tegen de sterkeren opnemen. Na de pauze ontmoet je meer de kinderen van je eigen niveau en kun je heel wat punten binnen halen. Het was Ramin van de Paardensprong die dit tot in het extreme uitvoerde. Drie nullen voor de pauze, na de pauze vier overwinningen op rij! Het bracht hem in een veld van 46 deelnemers op een keurige 21-e plaats bij de G-tjes (nog beter klinkt: een gedeelde 14-e plaats). Ik heb even geturfd en wat bleek? In het totale veld van F, G en H samen (120 schakertjes) waren er slechts vier die hem deze maximale score van na de pauze konden nazeggen. Eén van hen was Willem Mooibroek van SC Groningen, die het in de H-categorie wat betreft een lange eindsprint nog een tikkeltje beter deed. Begonnen met 2 nullen, speelde hij remise in ronde 3. Met zijn serie van 4 overwinningen na de pauze was zijn uiteindelijk score van 4 1/2 punt net niet genoeg voor een beker, maar wel voor een prachtige ongedeelde zesde plaats in de eindstand.

In de voorbeschouwing had ik al gezegd dat de aandacht van de Nosbo-afvaardiging vooral uitging naar de F-categorie. De als eerste geplaatste Maarten Hoeneveld (van schaakclub VAS Amsterdam) werd op de ratinglijst op de voet gevolgd door drie noordelingen, resp: Jonas en Eelke, beide van SC de Paardensprong en Tycho Bruggink van SC Assen. Twee jaar geleden won Eelke - toen nog uitkomend voor SC Groningen - in de H-categorie, vorig jaar Jonas in de G-categorie, zou Maarten (beide keren tweede) dan nu eindelijk de hoofdprijs weten te bemachtigen? Het antwoord is inmiddels bekend: Ja!

Favorieten Maarten, Jonas en Eelke wonnen samen met nog drie anderen inderdaad hun eerste drie partijen. Tycho verloor zijn derde partij. Dat hoeft niet erg te zijn, in het Zwitsers kan het ook omslaan in een voordeel, omdat je de topfavorieten daarmee soms handig weet te ontwijken. Na een zwaar bevochten remise (na 99 zetten met alleen nog een koning over de tegenstander gevlagd) in ronde 4 was dat inderdaad het geval, want door een mooie serie van drie overwinningen in de resterende partijen stoomde Tycho op naar een met twee anderen gedeelde derde plaats. Het nadeel is dan dat je WP laag is, voor Tycho werd het daarom officieel de vijfde plaats. Maar wel een beker! Prima gedaan.

Aula

Aanvankelijk leek het er overigens niet op dat Maarten de pauze ongeschonden zou halen. In ronde 2 hing er een sensatie in de lucht. Niemand minder dan Paardenspronger Thijmen (de zoveelste noorderling dus) legde Maarten het vuur na aan de schenen en won zelfs de kwaliteit. Maarten had voldoende tegenspel maar had ook veel meer tijd verbruikt, te veel leek het. De live uitzending stokte tijdens het eindspel. Tot verbazing verscheen een einduitslag van 0-1 op het scherm, voor Maarten. Verwarring, wat was er aan de hand? Er werd van een arbitrage zaak gesproken. De naar het speellokaal gesnelde vader Leendert kwam even later terug met de bevestiging: Maarten had tijdens het vallen van de vlag Thijmen mat gezet! En de regel is: mat gaat voor vlag! Nou ja zeg, een remise had Thijmen verdiend, maar bij de opening van de dag was al gememoreerd: de officiële schaakregels worden gehanteerd. Zo is het en zo moet het ook zijn, er zit niks anders op. Maar wat was Thijmen dichtbij. Kleine troost: waarschijnlijk kun je als enige zeggen gewonnen te hebben gestaan tegen de uiteindelijke winnaar. Thijmen kwam uiteindelijk met een 50% score uit op de 22-e plaats. In de laatste ronde speelde hij tegen toekomstige Paardenspronger Silvan Heijnen. Silvan won en werd daarmee uitstekend ongedeeld 11-e. Zo belangrijk kan een laatste partij dan zijn: een verschil van 11 plaatsen.

Na de pauze gaat de strijd om de topplaatsen echt beginnen. Meteen is het raak. Jonas speelt met wit tegen Eelke. Beducht voor een mogelijke voorbereiding van Jonas met de witte stukken besluit Eelke vrijwel spontaan aan tafel Jonas' e4 opening in plaats van met het gangbare e5 te beantwoorden met het Franse e6. Desalniettemin wint Jonas een pion in de opening en behoudt de pluspion en stellingsvoordeel tot zijn noodlottige 23-e torenzet. Eelke kan wits beide torens met een pion dubbel aanvallen. Jonas krijgt weliswaar nog eens 2 pionnen terug voor de toren maar had het verlies beter kunnen beperken tot een kwaliteit, waarna hij (volgens computerprogramma Fritz) nog steeds beter staat. Nu weet Eelke het voordeel van zijn torenbezit uit te buiten en laat hij de winst niet meer glippen.

Het is niet Jonas zijn dag. In ronde 6 verliest hij van de mij onbekende Michiel Terwee. Deze speelt met zwart een soort koningsgambiet. Het is moeilijk voor mij te zeggen waar het voor Jonas nu precies fout gaat, maar in het middenspel heeft Michiel plotseling een indrukwekkende koningsaanval langs de geopende f-lijn. Als Jonas een stuk slaat, negeert Michiel de ruil, logisch, want het is mat in twee. Vorig jaar blijkt Michiel, met plaatsingnummer 28 al als 11-e te zijn geëindigd, nu wordt hij - als 13-e geplaatst - vierde in de eindstand. Een runner-up waar in de toekomst wellicht terdege rekening mee moet worden gehouden. Jonas eindigt als zevende, maar iedereen snapt dat dit niet de plaats is waar hij hoort. Het geeft wel eens te meer aan dat behalve schaakkwaliteit en vorm van de dag ook geluk en pech een belangrijke rol kunnen spelen in een dergelijk toernooi.

Ronde 6
Na een eenvoudige overwinning van Eelke op Djad Maes, die een net zo slechte als snelle partij speelt, moeten in ronde 6 Eelke en Maarten als enig overgebleven spelers zonder verliespunten het tegen elkaar opnemen. De winnaar van de partij heeft de titel in de laatste ronde voor het grijpen. Bij remise zullen aan het eind misschien weerstandspunten de doorslag moeten geven. Maarten speelt kennelijk niet meer zijn gebruikelijke Deense gambiet en opent verrassend met c4. Het is een spannende partij, die materieel tot het eind toe in evenwicht blijft. Maarten is steeds licht in het voordeel, ook omdat Eelke last heeft van een zwakke d-pion. Naarmate er echter meer stukken worden geruild, weegt dit nadeel minder zwaar. Als er behalve pionnen alleen nog een wederzijdse toren op het bord staat, lijkt Eelke zelfs voor de overwinning te kunnen gaan. Ook de pionnen verdwijnen langzaam aan van het bord. Waarschijnlijk door tijdnood en spanning geeft Eelke van zijn laatste twee pionnen er één onnodig weg, en even later valt ook zijn laatste. Hij wint er weliswaar ook snel één terug, maar Maarten weet zijn laatste pion vakkundig naar het promotieveld te brengen. Dat betekent 1-0 voor Maarten.

Eelke komt met een rood hoofd het lokaal uit. Eerst wat frisse lucht happen, maar omdat de organisatie een strak schema hanteert moet hij al snel weer aan de bak. Met zwart tegen dat jongetje met die indrukwekkende naam Ivan Kroetkov. Als Eelke deze partij maar goed doorkomt, anders zijn de druiven wel heel zuur. Ivan geeft twee pionnen voor schitterende open lijnen waarlangs hij een gevaarlijke koningsaanval opzet. Op zet 17 geeft Fritz een waardering van 11 voor wit! Totaal gewonnen dus voor Ivan. Maar deze weet de goede combinatie (Pf6+!) niet te vinden, en kiest de weg van stukkenruil. Gelukkig voor Eelke. Met zijn pionnenvoordeel trekt hij de partij naar zich toe, Ivans cadeautje van een weggegeven toren is daarvoor niet eens nodig. Een ongedeelde tweede plaats is daarmee een feit. Een prachtige prestatie en Eelke is er superblij mee.

Intussen is Maarten al lang en breed kampioen. Proficiat! Ik hoor van Eelke dat Djad tegen hem in de laatste partij remise heeft aangeboden. Na 13 zetten en een paard achter. Djad stelt er zijn derde plaats mee veilig en Maarten de eindzege. Gelijk hebben ze. Nog even buiten voetballen en dan is het tijd voor de prijsuitreiking. Om 5 uur zitten we in de auto op weg terug naar Groningen.

Voor ons is hiermee een gedenkwaardige periode afgesloten. Natuurlijk hadden Eelke en Jonas zich beiden graag voor een tweede keer tot koning laten kronen. Maar Maarten voorziet met zijn eindoverwinning deze periode van een passend slot, waar een ieder zich in kan vinden. Want, zonder de anderen tekort te willen doen, deze drie gaven de afgelopen drie Pupillendagen voor wat betreft de jaargang van 2003 de meeste kleur. Het is even mooi als terecht dat hun namen achtereenvolgend in de Eregalerij van de Nationale Pupillendagen van 2010, 2011 en 2012 vereeuwigd zijn, zie hier. Het spel gaat nu verder in de E-categorie. Aan anderen de uitdaging zich bij hen aan te sluiten.

Hopelijk krijgen veel Paardensprongers in de toekomst de kans om deel te nemen aan dit prachtige evenement. Volgend jaar voor ons echter geen Nationale Pupillendag meer. We zullen het missen.

vrijdag 5 april 2013

Noorden spreekt zaterdag hartig woordje mee op Nationale Pupillendag

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 14 juni 2012, zie evt. hier )

Aanstaande zaterdag 16 juni 2012 wordt in het Brabantse Roosendaal weer de Nationale Pupillendag gehouden. Dit eendaagse evenement geldt als het Nederlands kampioenschap schaken voor de drie jongste leeftijdsklassen: de F-, G- en H-categorie, kinderen van resp. de geboortejaren 2003, 2004 en 2005 (of later).

Van SC de Paardensprong komen Jonas, Eelke en Thijmen uit in de F-groep en Ramin en Tess in de G-groep. Overige Nosbo afgevaardigden zijn: Tycho Bruggink (SC Assen) en Sylvan Heijnen (SC Haren) in de F-groep, Hugo Timmer (SC Veendam) in de G-groep en Willem Mooibroek (SC Groningen) in de H-groep.

De drie categorieën spelen elk hun eigen toernooi, 7 ronden Zwitsers, jongens en meisjes door elkaar, maar wel met aparte titels voor de hoogst geklasseerde meisjes. Via http://www.nationalepupillendag.org/2011/index.php is vooraf en op de dag zelf alles te volgen. De site bevat de deelnemerslijsten, gesorteerd op rating, en van alle deelnemers zijn een foto en aanvullende gegevens te bezichtigen. Bijzonder: op de toernooidag zijn al (!) de partijen uit de F- en G-categorie live via internet te volgen (vreemd genoeg geen partijen uit de H-categorie, m.i. ten onrechte, maar daar zal wellicht een reden voor zijn).

Van Nosbo-kant bekeken springt de F-categorie veruit het meest in het oog. Zoals bekend is de Nosbo-lichting van geboortejaar 2003 een bijzondere want een zeer sterke, wat ook af te lezen is aan de ratinglijst van de 48 F-deelnemers: Jonas, Eelke, Tycho, Sylvan en Thijmen nemen daarop respectievelijk liefst de 2-e, 3-e, 4-e , 9-e en 14-e plaats in! En behalve dat: vorig jaar won Jonas de G-titel en het jaar daarvoor Eelke die bij de H'tjes, beiden met de perfecte score van 7 uit 7. Nog een overeenkomst: beiden waren daarmee titelkandidaat Maarten Hoeneveld uit Amsterdam - nu als eerste geplaatst - te slim af, die zodoende in twee achtereenvolgende jaren genoegen moest nemen met de tweede plaats. Hij zal stellig van mening zijn dat het nu zijn beurt is!

De schaakpartijen tussen Jonas en Eelke (behalve clubgenoten, zowel schaakconcurrenten als schaakvriendjes) worden op de Paardensprong al klassiekers genoemd. En inderdaad, want op het schaakbord geven deze heren elkaar geen cadeautjes, daar hoeft Maarten zich dus geen zorgen over te maken! Befaamd zijn inmiddels ook zeker de (bij mijn weten inmiddels 4) partijen tussen Jonas en Maarten (gaat dat zien!), en Maarten en Eelke vochten eerder twee partijen uit, waarin het aan drama bepaald niet ontbrak. Alom vuurwerk dus.

Een en ander wil niet zeggen dat anderen zich niet in deze strijd zouden kunnen mengen. Integendeel. Tycho heeft afgelopen jaar veel progressie gemaakt en heeft laten zien dat hij op een goede dag iedereen kan verslaan. Een ereplaats zit er voor hem zeker in. Overigens zijn er bekers voor de eerste vijf plaatsen. En waarom zouden Sylvan en Thijmen in die strijd geen rol kunnen gaan spelen? Over Sylvan dit nog: als er een prijs zou zijn voor de mooiste foto dan was die op afstand voor hem. Klik er eens op: wat een kunstwerkje, in meerdere opzichten!

In de G-groep, waar het Aziatisch namengehalte in de top zoals vaker in het Nederlandse jeugdschaak erg hoog is, lijken Siem van Dael (vorig jaar winnaar bij de H) en Lucas Nguyen de hoogste ogen te gaan gooien. Benieuwd of de talentvolle en als 3-e geplaatste Sake Algra uit Itens - over namen gesproken: mooie voornaam ... ahum ..., beroemde achternaam, en dan die plaatsnaam! Fries zeker allemaal ... - hier misschien roet in het eten kan gooien. In dit verband mag trouwens een tweede rasechte Fries uit de G-groep (als 16-e geplaatst) niet onvermeld blijven: Dylan Sealy uit Lutkewierum! Jawel, wij gaan hem zeker volgen. Aan Paardensprong leden Ramin en Tess zou ik vooral willen zeggen: geniet en leer ervan.

Zijn het in de F- en G-categorie alom bekende namen, die van de H-categorie zijn voor mij allemaal nieuw. Maar ongetwijfeld bevatten ze veel nieuw schaaktalent. De ratings van de twee hooggeplaatsten liegen er in elk geval niet om. Maar met name in de H-groep kunnen ratings erg misleidend zijn. Wie weet, kan Groninger Willem Mooibroek voor een verrassing zorgen.

Afgezien van de uiteindelijke eindklassering is het voor iedere deelnemer al een geweldige prestatie en belevenis om aan een Nederlands kampioenschap schaken deel te mogen nemen. Waarschijnlijk zullen er hier en daar traantjes vloeien (want geen kinderschaaktoernooi zonder tranen), maar een mooie schaakdag zal het - uiteindelijk voor iedereen - zeker worden.

donderdag 4 april 2013

Schaken op Koninginnedag (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 19 juni 2012, zie evt. hier)
Op Koninginnedag werd er op het Harmonieplein vanuit het nabijliggende schaakcafé Atlantis een snelschaaktoernooi georganiseerd. Onder de deelnemers 2 jeugdspelers t.w. Eelke en een oude bekende Tom Hermes. Zeven ronden met 5 min. p.p.p.p., een keer met wit en een keer met zwart. Er werd gespeeld in twee poules.
Snelschaken op Harmonieplein Koninginnedag 2012

In de B-poule was slechts één speler, een zekere Daniël, bestand tegen het feestgevoel en de daarmee overvloedig gepaard gaande consumptie van alcoholisch vocht. Hij behaalde wel meteen de perfecte score: 14 punten.
Voor de overige heren vormde naast het bier vooral de klok het grote probleem. Eelke had van dit alles geen last en greep zijn kans: toen de dampen waren opgetrokken vond hij zich met 8 ½ punten terug op een keurige ongedeelde tweede plaats.


Op de foto speelt hij tegen Maarten Roorda, rating pak 'm beet van 1800. Maarten was ook verantwoordelijk voor het verwerken van de uitslagen en de loting van de volgende ronde. Hij deed dat feilloos, maar het kwam zijn schaken blijkbaar niet ten goede. Uitslag: 2 – 0 in het voordeel van Eelke.

woensdag 3 april 2013

Verslag 2 NK-E Waalwijk (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 10 april 2012, zie evt. hier)

Trouwe volgers van de Paardensprong-site en het NK- E van afgelopen weekend zullen misschien gedacht hebben dat ik alleen een stukje schrijf als Eelke goed presteert (is misschien ook wel zo, ha). Toch was er een excuus, wij zaten in de buurt van Waalwijk vlakbij de Efteling op camping Droomgaard (misschien een tip voor volgende jaren) en hadden daar geen internet. En ten tweede: ook bij verliespartijen weten we er wel een draai aan te geven, let maar op dames en heren, wij zijn niet voor één gat te vangen!



Maar allereerst: ook via dit stuk de hartelijke felicitaties voor Jonas voor zijn schitterend behaalde tweede plaats. Prachtig zoals je via drie absoluut noodzakelijke overwinningen in de laatste drie ronden de minieme kans op Praag benutte en van plaats 15 (!) oprukte naar de gedeelde tweede plaats en vervolgens in de benodigde barrage de zaken onberispelijk naar je hand zette. Grote klasse en dik verdiend!

Over Jonas' zegetocht heeft Anders en Jonas zelf al uitvoerig verslag gedaan. In een volgend stukje (hopelijk later deze week) wil ik terugkomen op één bepaalde zet van Jonas. Een zet die in het verslag van Anders niet genoemd is ...

Na de prachtige score op de eerste dag (4 uit 5), volgde voor Eelke een slechte tweede dag (één remise uit 4). Anders sprak al over profetische woorden in mijn eerste verslag, nl. dat alles nog mogelijk was en dat iedereen van iedereen kon winnen. Alsof de duvel er mee speelde, dat stuk bevatte nog een tweede 'profetie': toen ik beschreef hoe ik per abuis meende dat Eelke een dame weggaf. Een dag later in zijn partij tegen Maarten Hoeneveld uit ronde 7 werd die nachtmerrie alsnog werkelijkheid. Na een goede verdediging tegen Maartens altijd gespeelde Deens gambiet opening, vergat Eelke de opgeheven penning van het paard die zijn dame pardoes van het bord sloeg: 1–0.

Met enige dramatiek mag je dit de “wraak van Maarten” noemen waar hij twee jaar op heeft moeten wachten. Op de Nationale Pupillendag van 2010 in Oosterhout namelijk liet Maarten zich als favoriet voor de titel tijdens het H-kampioenschap in zijn partij tegen Eelke na een te snel uitgevoerde koningszet in een gewonnen stelling mat zetten door een pion(!) van Eelke. Voor Eelke plaveide dat toen de weg naar zijn onvergetelijke eerste plaats. Overigens moet dat “wraak” niet te letterlijk worden genomen, want al in Oosterhout was mij de grote sportiviteit van Maartens vader opgevallen en ook nu weer in Waalwijk.

Na het enigszins verwachte verlies in de openingsronde (ronde 6) van zaterdag tegen de oppermachtige Casper Schoppen waren dat dus 2 nullen op een rij, en was het beste er bij Eelke van af. Maar zoals ik al zei: we vinden wel iets om zijn prestatie weer wat op te krikken!
En dan zien we dat Eelke in zijn partijen tegen de twee hoogst geplaatste spelers van het toernooi, kampioen Casper Schoppen en Renso Steunenberg (de enige twee met ratings in de 1400) beide keren feitelijk gewonnen heeft gestaan! Tegen Casper had Eelke na 10. ... Lxg4 van Casper op zet 11 een vol stuk kunnen winnen door i.p.v. de loper op g4 het paard op c6 te slaan. De fout van Casper was dat hij verzuimde eerst het paard op d4 te slaan. Kennelijk was Casper op de vroege zaterdagmorgen niet helemaal bij de les (ik heb hem gedurende die openingsfase inderdaad een keer diep zien gapen!). Helaas maakte Eelke er geen gebruik van. Jammer, als hij echt de tijd had genomen had hij het zeker gezien. Hoe dan ook, Casper maakt ook fouten, dus ik zou zeggen Jonas: voor Casper hoef je in Praag, zeker in de vroege ochtend, niet bang te zijn!

Thuisgekomen hebben Eelke en ik al de partijen van Casper nagekeken, en – tot onze vreugde – konden we concluderen dat dit (volgens ons dan) de enige partij is geweest waarin Casper verloren heeft gestaan. Zo, die zit, zijn wij toch ook een beetje kampioen, of niet dan!

Allemaal grapjes natuurlijk. Want we moeten Casper bepaald geen onrecht aandoen. Bij onze speurtocht naar zijn partijen kwamen we fraaie matjes tegen, en zeer in het bijzonder viel zijn 22-e zet op in zijn partij tegen Mick van Randwijk uit de achtste ronde. Een zet regelrecht uit een stap 4 of 5 boek! Materieel is alles nog in evenwicht en met één wonderschone zet is het direct gedaan. Dat Casper de zet aan het bord vindt verraadt denk ik zijn klasse. Kijk naar die zet. Of probeer hem zelf te vinden. De opgave is dus: vind de dodelijke zet van wit na zwarts 21 ... Kh8.

Was de gewonnen stelling tegen Casper niet Eelke's verdienste, in zijn partij tegen Renso (uit ronde 2) is het wel dankzij eigen spel dat hij een sterke tegenstander op de rand van de afgrond brengt. Over Eelke's 4.f3 moeten de kenners zich maar uitlaten, die kan wellicht beter. Ondanks dat verovert Eelke al snel het initiatief en hangt Renso's leven uiteindelijk aan een zijden draadje. Na Renso's 23 ... Ld3 mist Eelke een mooie zet. Met 24. Pxd5! wordt immers een flinke bres in zwarts verdediging geslagen (immers niet: 24 ..., Lxf1? 25. Pxe7 en na 24 ..., exd5 of 24. ...,Dxe5 volgt 25. Dxd3 , of zie ik iets over het hoofd?) Mijn ervaring: als de opgave in een stappenboek had gestaan vinden ze deze zet meteen!

Nadat Eelke op zet 33 de dreigende mat in 3 van Renso na Ta1+ opgemerkt heeft en die net met h3 weet te pareren mist hij (zoals hijzelf bij thuiskomst direct ziet) op zet 35 het voor de hand liggende Txg7. Zwarts positie lijkt dan niet meer te houden: zijn koning midden op het bord kan geen kant op, de promotie van de c-pion lijkt hooguit met materiaalverlies te voorkomen en anders wordt wel de h-pion opgegeten. Van de 35 minuten had Eelke er op dit moment nog slechts 5 over en hij zei na afloop dat hij tijdsdruk was gaan voelen. Begrijpelijk en wat mij betreft niet erg. Want ondanks het verlies vond ik dit Eelke's beste partij. Mede omdat hij bij elke zet heel goed ruim de tijd genomen had, zijn tijdsverdeling was juist precies goed. Dat het bij de 'finishing touch' dan net mis gaat, soit.
De trainers moeten zich nog maar eens buigen over de partij, zij zien natuurlijk veel meer dan ik.

Tot slot, en dan stop ik met de loftrompet te steken, een mooie opruimactie in de partij tegen Peter van Putten uit ronde 5. Met zwart staat Eelke een vol paard voor, heeft waarschijnlijk ergens de beste voortzetting gemist en is zelfs behoorlijk in het nauw gebracht omdat zijn dame gepend staat. Met 29. ..., Dxh3! echter worden dame, paard en loper geforceerd geruild tegen dame en toren. Oftewel: hoe kom ik met één zet van een problematisch middenspel tot een eenvoudig gewonnen eindspel.

Tot zover onze belevenissen in Waalwijk. Concluderend mag je inderdaad zeker zeggen dat de Paardensprongers het allemaal heel goed gedaan hebben. Thijmen net geen 50%, maar wel laten zien dat je de vrijplaats waard was. En Daan speelde uiteindelijk na een mooie tussensprint tot twee keer toe op een live bord!

Inderdaad, samen een prachtig team om 12 mei in Barneveld om het NK teamkampioensschap te strijden. Maar laten we de verwachtingen niet te hoog opschroeven en vooral het plezier voorop blijven stellen.

dinsdag 2 april 2013

Tussenstand NK-E in Waalwijk (2012)

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 7 april 2012, zie evt. hier)

Dit weekend vindt, zoals al aangekondigd op deze site, het NK-E plaats in Waalwijk. Vrijdag en zaterdag spelen de kinderen die zich hier via een plaatselijke voorronde voor geplaatst hebben een lang toernooi: 9 partijen van 35 min per persoon per partij (een partij kan dus mee dan een uur duren). Categorie E betekent dat het toegankelijk is voor kinderen die dit jaar 10 jaar worden. Of jonger zijn. En dat zijn er best nog een paar. Ik geloof dat er zelfs 7 jarigen tussen zitten.
De Paardensprong is met maar liefst met 4 spelers vertegenwoordigd, op volgorde van rating: Jonas, Eelke, Thijmen en Daan. De eerste twee hadden zich in januari geplaatst via de voorronde, de laatste twee nemen deel dankzij een vrijplaats.

Het toernooi wordt gehouden in een hotel, hotel Waalwijk. Makkelijk natuurlijk voor m.n. de noorderlingen die toch één of meer overnachtingen moeten zien te regelen. Zelf hebben wij een caravan gehuurd op een naburige camping. Maar velen lijken gekozen te hebben voor een verblijf in het hotel. Ik begreep dat Daan, die op het laatste moment een vrijplaats toegewezen kreeg, en zijn vader nog net de laatste beschikbare plaats in het hotel hebben weten te bemachtigen. Het hotel moet dus barstensvol zitten met jeugdschakertjes en hun ouders.

Bij binnenkomst valt de entourage mij eerst licht tegen. Het gehele toernooi, die een algemene jeugdcompetitie en daarnaast een aparte meisjescompetitie kent, wordt gespeeld in een enkele ruimte, en het is de ouders toegestaan vanuit het andere deel van diezelfde ruimte alles op afstand gade te slaan. Het doet me denken aan een doorsnee Grand-Prix toernooi zoals wij die in de provincie kennen. Bij een NK voor E's, waar het niveau toch beduidend hoger ligt, had ik verwacht dat de partijen zich eerder in een afgesloten zaal zouden afspelen. Niet dus. (Als onverbeterlijke schaakvader vind ik dat overigens niet erg want het liefs sta ik er natuurlijk met de neus bovenop ...)

Toch blijkt alles prima te werken. In dezelfde ruimte worden op een scherm 12 partijen geprojecteerd, de 4 topborden van de meisjes en de eerste 8 van de jeugd. Dit biedt soms de unieke mogelijkheid om de partij van je kind exact te volgen op het scherm, maar tegelijk kun je je oog naar de zaal wenden om te zien hoe hij of zij er bij zit. Zelf mag ik dit genoegen op vrijdag tot twee keer toe smaken. Een keer ga ik hierbij op komische wijze de mist in: ik meen op het projectiescherm te zien dat Eelke eerst een stuk en vervolgens een dame weggeeft, ik slaak een hoorbare vloek, kijk maar 's in de zaal, maar zie tot mijn verbazing dat Eelke er zelf namelijk onaangedaan bij zit. Tot grote opluchting merk ik dat ik naar het verkeerde bord op het scherm zat te kijken, het is dat van Eelke's buurjongen. Pfff!

Naast de speelzaal blijken er gelukkig nog diverse andere ruimtes te zijn waar het goed toeven is. Een analysruimte waar een heuse Fide-meester beschikbaar is om samen met hem je eigen te analyseren, een aparte ruimte waar dezelfde topborden geprojecteerd worden, de lounge voor een lekker kop capucinno of een geruststellend drankje, en voor de echte levengenieters (niet-schakers?) een tuinzaal waar ondanks de kille weersvoorspellingen een voorjaarszon heerlijk in je gezicht schijnt. Kortom: een perfecte omgeving en ook over de organisatie als geheel is er niks te klagen.

Maar genoeg. Waar het het om gaat zijn natuurlijk de resultaten die onze helden neerzetten. Nu, die zijn niet slecht. Het noorden en zeker ook de Paardensprongers blazen hun partij volop mee. Na 5 van de 9 partijen is er slechts één speler met een maximale score van 5 punten (Casper Schoppen, die al eerder bij mijn weten een nationale titel in de wacht geheeft gesleept). Een viertal volgt met 4 punten, waaronder Eelke. Hij mag het in de vroege zaterdagochtend in de eerste partij meteen opnemen tegen Casper. Ook Pieter van Foreest (als enige niet-Paardensprong Nosbo'er) staat op 4 punten en kort daarachter volgt Jonas op 3 1/2. Thijmen en Daan tot slot hebben 2 punten.
Bij de meisjes scoren na de eerste dag Nosbo'ers Marlinde Waardenburg 3 punten en Lemee Reuver 2 punten. En nu hoop ik maar dat ik niemand vergeten ben.

Als vader van Eelke let ik natuurlijk vooral op zijn partijen. Die zijn vrijdag heel goed. Maar ik mis daardoor vele, heel veel andere mooie hoogstandjes die voortdurend neergezet worden. Zo hoor ik in de analyse ruimte een onmiskenbare kenner enthousiast verhalen over de partij tussen Jonas tegen Pieter. Sorry, er ontgaat mij veel. Te veel. Op de NK-E site zijn echter sowieso alle live-partijen partijen op te vragen en ik begrijp dat zelfs de partijen van iedereen hier hun plek zullen krijgen. Want noteren is verplicht en een kopie van het notatietformulier moet na de partij bij de organisatie ingeleverd worden, die ze mogelijk naderhand in zullen voeren.

Het leuke van twee dagen is dat er voor iedereen op zo'n tweede dag nog van alles te halen is. Zelfs een eerste plaats is niet onmogelijk. Want van de pakweg eerste 10 spelers lijkt daar iedereen zomaar van iedereen te kunnen winnen. Ook de tweede plaats is zeer bijzonder, want de eerste twee van dit toernooi worden door de KNSB uitgezonden naar het EK in augustus in Praag! Een podiumplaats is natuurlijk ook iets om apetrots op te zijn, net zoals een plaatsje bij de eerste 10. Maar ook als je op de eerste dag twee punten hebt: een 50% score is dan prachtig om te halen, je mag je zelf dan nog steeds tot de 20 beste schakertjes van het land rekenen!

Het wordt spannend de tweede dag, bloedje spannend. Voor de kinderen. Voor de ouders, ja soms nog het meest voor hen lijkt het wel. En niet voor de eerste keer ben ik vol bewondering voor al die spelertjes die onder pure hoogspanning prachtig schaak laten zien, partij na partij en ronde na ronde. Niet zelden beter bestand tegen de spanning dan hun ouders. Gewoonweg topsport!

Maar we zouden het bijna vergeten: het allerbelangrijkste is natuurlijk het plezier wat iedereen hier deze twee dagen beleeft. Prachtig.

Volg het vanaf zaterdagmorgen 10.30 live op de internet.

maandag 1 april 2013

Eelke scoort mooie prijs op rapidtoernooi

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 5 feb 2012, zie evt. hier)

Zoals eerder aangekondigd op de site: zaterdag waren Paardensprongers actief op verschillende schaaktoernooien. Vooral natuurlijk op het schoolschaak kampioenschap, een verslag daarvan was al op deze site te lezen. Eelke en ondergetekende deden mee aan een toernooi in Lewenborg, dat onderdeel uitmaakt van het OctoQ-rapidcircuit. Een rapid toernooi dus, 25 min p.p.p.p. Geen jeugdtoernooi, maar een toernooi voor iedereen. In Lewenborg waren een 30-tal deelnemers van de partij, waaronder een tiental jeugdschakers.

Een heel groot aantal kun je dat niet noemen, misschien was dat te wijten aan het feit dat het behalve schaakweer deze zaterdag ook schaatsweer was. Qua niveau was het deelnemersveld zeer divers: van ratings begin in de 1000 tot grootmeester! Jawel, top of the bill was noordelijke grootmeester Sipke Ernst, die aan zijn stand verplicht met een score van 7 uit 7 de hoofdprijs de vrieskou in mee mocht nemen.
Vooraf toch wel even schrikken natuurlijk als je onderweg gaat naar een toernooi met meerdere spelers met ratings van boven de 2000. Wat heb je daar te zoeken, zou de eerste gedachte kunnen zijn. Maar het kan niet genoeg benadrukt worden: dat viel 100% mee! Hoewel het hele veld in één groep uitkwam, had men bij de loting voor de eerste ronde toch een soort van scheiding gemaakt, zodat iedereen al heel snel op zijn eigen niveau kwam te spelen. En in de onderste helft bleken wij deze middag prima mee te kunnen doen.
Het spreekt voor zich dat de sfeer duidelijk verschilt van een jeugdtoernooi. Het meest in het oog springende is de volstrekte rust die er heerst tijdens de rondes. Rust die voor A en B spelers op Grand Prix jeugdtoernooien nogal eens ver te zoeken is. Voor die categorie kan ik een OctoQ- toernooi dan ook erg aanbevelen.

Dan het schaken. Eelke begon slecht met 3 nullen op rij. Steeds een kostbaar foutje. En stukverlies leidt op dit niveau wel steeds vaker tot een verloren partij, dat wel. Maar na een paar wat minder sterke tegenstanders ging het een stuk beter. Uit de laatste 4 partijen scoorde Eelke 3 punten. Beiden hadden we kennelijk het beste voor de laatste partij bewaard, want zowel Eelke als ik wonnen toen van een ruime 1500-speler. Mede dankzij dat laatste wist ik liefst nog een ½ puntje meer dan Eelke te scoren, dus een volle 50%! In een veld aangevoerd door genoemde winnaar kun je daar toch goed mee thuis komen nietwaar ...

Met betrekking tot de prijzen was er ook een tweedeling gemaakt: een A-groep voor spelers met een rating boven de 1800, en een B-groep voor de overigen. In beide groepen natuurlijk prijzen voor de drie podiumplaatsen, daarnaast een prijs voor de beste jeugdspeler en een ratingprijs (beste resultaat in verhouding tot je eigen rating).

De grootste verrassing voor Eelke was na afloop. Ten eerste kreeg hij een niet verwachte prijs, nl. de rating prijs van groep B. En dan de prijs zelf: geen beker, nee, daar doen ze niet bij aan een 'serieus' toernooi. De prijs was - geen grap - een enveloppe! Met inhoud! Over de exacte waarde doen we verder geen onthullingen. Wel kan gezegd worden dat na aftrek van het totale inschrijfgeld van de familie de Boer er nog steeds een zeer fraai winstbedrag overbleef ...
Conclusie: een aanrader voor andere Paardensprongers. En wat ouders betreft: a.s. zaterdag is er op het Zuidlaarder (jeugd)schaaktoernooi een nieuwe kans om hun schaakkunsten te vertonen. De organisatie daar nodigt expliciet ouders en begeleiders uit voor deelname aan vierkampen (ik neem aan 3 partijen van 35 min p.p.p.p.) die parallel aan het jeugdtoernooi gehouden worden. Voor exacte info: zie de toernooiposter van het toernooi op de Nosbo site of op site van de plaatselijke schaakvereniging http://www.oostermoerschaak.nl/. Ouders: grijp deze kans!

Uitslagen Lewenborg Rapid 2012: http://www.nosbo.nl/toernooien/Lewenborg12.html