donderdag 5 november 2015

Niet het toernooi (WK dag 11)

De partijen begonnen vanochtend i.v.m. de prijsuitreiking al om 10 uur. Niet het beste tijdstip voor een schaker, zeker niet als het volkomen ingaat tegen het schema van de tien dagen ervoor. Chinezen en Amerikanen behoren tot de lastigste tegenstanders, zo zegt men in het trainerskamp. Vaak weinig partijen te vinden op internet en afkomstig uit, letterlijk en figuurlijk, grote schaaklanden. Als je dan - met zwart, ook dat nog - tegen iemand uit de Verenigde State moet met een Chinese naam, t.w. een zekere Mingyang Liu, bereid je dan maar op het ergste voor.

Als ik tegen enen het verzamelappartement binnenkom tref ik Eelke al op de bank aan. De voortekenen blijken terecht. "Mijn tegenstander ging aanvallen. En toen verloor ik een stuk." Dat is de eenvoudige uitleg waarmee zijn vader het moet doen. Daarmee blijft hij steken op 5 punten uit 11 partijen, dat is beneden de 50 procent. Dit WK was duidelijk niet het toernooi van Eelke.

Eelke, Max, Stefan en moeder Liam

Stefan en Merijn, de twee onvolprezen coaches die twee weken net als de schakers en schaaksters keihard gewerkt hebben, doen de laatste analyses van dit toernooi. Max heeft toch nog reden om tevreden te zijn. Na een stroef begin eindigt hij dankzij twee overwinningen met 7 punten als Nederlander met de hoogste score.

Vader Alexander, Merijn en Alexander

Alexander krijgt de complimenten van coach Merijn. Nog geen 9 jaar en met 5 punten in de U10 groep heeft hij het in zijn eerste internationale toernooi uitstekend gedaan .

De eindklassering van alle Nederlanders op een rij (Rk. geeft de eindpositie aan):


In de middag is er tijd voor een duik in het zwembad of zelfs in de zee. Vroeg in de avond zal er een intern snelschaaktoernooitje worden gehouden. Rond half 9 staat de prijsuitreiking gepland, maar het zal duidelijk zijn dat de Nederlandse delegatie daar zijn opwachting niet zal maken. Later in de avond schijnt er een eindfeest te zijn. Voor de liefhebber. Deze schaakvader verlaat nu het Meliton hotel om in zijn eigen hotelletje de koffer te pakken. Morgen zal hij vroeg uit de veren moeten om de thuisreis te aanvaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten