dinsdag 3 november 2015

Een zonovergoten Porto Carras (WK dag 9)


's Avonds wordt het hier snel fris, koud zelfs.

Overdag is het de laatste dagen genieten van schitterend nazomer weer. 


Een zonovergoten Porto Carras, op de achtergrond de Olympic Hall.


De Olympic Hall van dichtbij, tegen een uur of half drie 
stromen de schakers en schaaksters toe.

Er rijdt zelfs - ietwat overdreven - een toeristentreintje dat de spelers
 van het hotel naar de speelzaal brengt.

Uitstappen maar.


Vader Beukema, met Groninger roots maar vader van een grote Belgische schaakfamilie en teamblogger haast zich naar binnen voor wat foto's.


 Het Nederlandse team bedient zich vandaag van heuse een yell!


 En gaat lachend uit elkaar. Dat gaat goed komen vandaag!

De speelzaal is nu nog mager gevuld.
Dmitri Loutragotis uitkomend voor Griekenland kennen we goed. Ze woonden voorheen in Nederland en hij en zijn jongere broer deden jaren mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Hier op dit WK doet ook het derde broertje mee.
Officials sturen nu iedereen de zaal uit.
Achter het hotel is een fraai park, zonterras en zwembad.









Drie kwartier na het begin zie ik een schakertje uit Wales door het park lopen. Hij is klaar met zijn partij, wat ook af te leiden is aan het notatiebriefje in zijn hand.

Hij blijkt onderweg naar het strand waar zijn vader zich in een stoel genesteld heeft maar nu zijn rust snel verstoord ziet worden. Wat ik vermoedde lijkt nu wel zeker: onze jonge held heeft verloren.
Sommigen zitten in zwembroek aan het strand. Op de achtergrond Neos Marmaris, hemelsbreed ruim een kilometertje, via de weg is het langer.












Hier is er nog een. Zo te zien heeft hij gewonnen.
Dan de uitslagen van vandaag:

Eelke komt na bijna 5 uur spelen als laatste terug van de speelzaal. De berichten van de overige Nederlanders over zijn stelling waren gunstig geweest. Eelke - met zwart - zou een toren en twee (zelfs drie?) lichte stukken voor een dame hebben. Toch is het remise geworden. De coaches proberen zoveel mogelijk partijen van de anderen te analyseren. Eelke analyseert ondertussen zijn partij met de computer. Enkele teamgenoten kijken zo nu en dan mee. De computerwaarderingen stuiteren van het ene uiterste naar het andere. Dan staat wit weer gewonnen, dan zwart. Niemand zegt ook maar iets meer van deze partij te begrijpen. Eelke nog het minst. Uiteindelijk krijgt hij de slappe lach. Op een gegeven ogenblik moet hij elke zet voorzien van twee vraagtekens. In analyse taal is dat het equivalent van verliezend.

Nee, dit is geen grappig internet filmpje waar gezamenlijk om gelachen wordt. Maar een schaakpartij!
Het is bijna half tien als Hing, coach Stefan, Max en coach Merijn zich als laatst overgeblevenen verzamelen rondom Eelke's partij. Yolo schaak wordt het genoemd. Volkomen chaos op het bord. De loper van c8 gaat pas op zet 35 van zijn plaats! Er zou teleurstelling moeten zijn over de eigen gemiste kansen. Of opluchting over die van de tegenpartij. Of besef van de foutieve opzet van de partij. Maar niets van dat al. Aan het eind van deze lange dag is er alleen nog maar hilarie.

Overige resultaten:
Alexander  1
Maaike 0
Max  0
Catheleijne 1
Liam  ½
Hing  ½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten