donderdag 2 mei 2013

Komend NK-E lijkt op WK schaatsen

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Paardensprong site, 27 maart 2013, zie evt. hier)

Het is al vaker gememoreerd: de Nosbo en in het bijzonder SC de Paardensprong beschikt over een unieke lichting jonge schakers van het geboortejaar 2003. Deze kinderen behoren nu tot de E’s - de categorie, waarin traditiegetrouw in het Paasweekend komende vrijdag en zaterdag in het Brabantse Waalwijk om het Nederlandse kampioenschap schaken gestreden wordt. Behalve de nationale titel staan er twee uitzendplaatsen op het spel naar het EK jeugdschaken dat van 28 september t/m 9 oktober gehouden wordt in de plaats Budva in Montenegro.

Schaken of schaatsen: het is allemaal KNSB!

Met maar liefst vijf deelnemers is de Paardensprong hofleverancier aan de aflevering van dit jaar. Het zou me niet verbazen als nog nooit eerder in de geschiedenis van het Nederlandse jeugdschaak een club zo zwaar vertegenwoordigd was op een Nederlands kampioenschap. In het deelnemersveld van 42 spelers nemen twee Paardensprongers, Eelke en Jonas, de eerste twee(!) posities in op de ratinglijst. Thijmen en Silvan volgen in de slipstream op de plaatsen 7 en 12, en Pieter (van Nes) – die zijn debuut maakt op een nationaal kampioenschap - sluit de rij op plek 40.

Het deed mij denken aan vroegere Europese- en Wereldkampioenschappen schaatsen, waarbij Nederland steevast het maximaal aantal deelnemers afvaardigde, die niet zelden onderling de medailles verdeelden en meestal allen moeiteloos de laatste (ja ‘laatste’, geen verschrijving) 16 bereikten of zelfs de eerste 10 in het klassement. Met de als 6-e geplaatste Tycho Bruggink van schaakclub Assen is het niet eens uitgesloten dat zaterdag aan het eind van de dag vijf schakers uit het Nosbo gebied de eerste 10 plaatsen van de einduitslag bevolken.

Tijd voor een heel groot en met vette hoofdletters geschreven woord MAAR. En het bekende spreekwoord dat hoogmoed voor de val komt. Andermaal is een vergelijking met het schaatsen op zijn plaats, want hoe vaak was het niet dat bij genoemde schaatskampioenschappen een Noor, een Zweed, een Rus of een Amerikaan het Nederlands feestje kwam verstoren? Wel, veel vaker dan de Nederlanders lief was, zelfs zeer veel vaker dan dat een Nederlander ook daadwerkelijk kampioen wérd!

Ook op het komend NK-E liggen ze op de loer, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, in nagenoeg elke provincie, zelfs (of moet ik eerder zeggen: uiteraard) vanuit het naburige Friesland ligt de rest van Nederland klaar om de Groningers hardhandig een pootje te lichten. Titelverdediger Maarten Hoeneveld zal proberen het huzarenstukje van vorig jaar – toen hij bij de F-pupillen alle Noorderlingen te slim af was - te herhalen. Siem van Dael, een jaar jonger nog en de afgelopen twee jaren in zijn eigen leeftijdscategorie afgetekend kampioen, zal willen bewijzen dat hij ook bij de grote jongens voor het hoogste gaat. Met hem maakt nog een heel leger aan talentvolle F’jes zijn opwachting, zoals Jochem Schoppen, het jongere broertje van de oppermachtige winnaar Casper van het vorige E-kampioenschap, Lucas uit de bekende Nguyen familie, en wat te denken van de “brutale” Sake Algra, inderdaad uit Friesland, afgelopen zaterdag gedeeld derde(!) van 150 jeugdschakers op het prestigieuze en grootste Noordelijke jeugdtoernooi, het open Paardensprong toernooi. Zelfs de nog jongere Luuk van Steenoven en Khoi Pham, beiden uit geboortejaar 2005 en zeer talentvol, staan klaar om menig E-speler aan het schrikken te brengen. Dan zijn er de vele uit voorgaande jaren bekende namen en erkende runner-ups, de Kroetkovs, de Honkoops, de Varnica’s – ga zo maar door. Meer rekening nog dient misschien te worden gehouden met de wat nieuwere namen, als Rembrandt Bruil, Tobias Lipschart en Michiel Terwee, waarschijnlijk later begonnen met schaken, maar door hun leeftijd snel rijper geworden , want ‘wat goed is komt snel’, en niemand moet verbaasd opkijken als we bij het opmaken van de rekening één of meer van hen op het podium zullen aantreffen.

De lezer zal begrijpen dat het een erg interessant toernooi belooft te worden, waarin behalve veel gewonnen punten ook de nodige punten verloren zullen gaan en zich zeker de nodige verrassingen zullen voordoen. Op de speeldagen is alles live te volgen via http://www.nbsb.nl/NKe2013.php. Op de Paardensprong site zal Ronald actuele updates verzorgen en wellicht komen er nog andere verslagen door.

In alle euforie rondom de Paardensprong deelname zouden we bijna het meisjes E-toernooi vergeten dat parallel aan het algemene jeugdtoernooi verspeeld wordt. De noordelijke deelname daarin blijft beperkt tot trotse aanvoerster van het Nosbo GP klassement Marrit Adema uit Meppel. In een deelnemersveld van 18 is zij geplaatst als 15-e, een positie die ze gezien haar prestaties van dit jaar ruimschoots zal moeten kunnen verbeteren. Ook bij de meisjes geven de eerste twee plaatsen recht op uitzending naar het jeugd-EK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten