vrijdag 16 juni 2017

Het boek


Klik hier of op de afbeelding om het boek in zijn geheel te lezen.

Of lees het hieronder en klik eventueel op vergroten.

Veel leesplezier!


LIDICE

EK jeugdschaak Praag, augustus 2016, ronde 8

Op 26 augustus 2016 tijdens het EK jeugdschaak in Praag bezocht ik samen met een van de andere vaders het dorpje Lidice, zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Praag. Lidice werd in de Tweede Wereldoorlog volledig door de Duitsers vernietigd waarbij alle mannen en de meeste kinderen werden vermoord en een derde van de vrouwen na de oorlog niet uit het concentratiekamp terugkeerde.

Lees het verslag van het bezoek in:


(...)
In de niet al te grote laagbouw aan de overkant is het museum gevestigd. Binnenin vertelt het de geschiedenis van Lidice.




Op 27 mei 1942 wordt in Praag door het Tsjechische verzet een aanslag gepleegd op Reinhard Heydrich, plaatsvervangend Rijksprotector van Bohemen en Moravië. (...) De bescheiden klinkende titel die Heydrich draagt zou kunnen doen vermoeden dat hij een onaanzienlijke zetbaas is. Het omgekeerde is het geval. Heydrich staat aan het hoofd van de nieuw gevormde RSHA, Reichssicherheitshauptamt, die onder meer de Duitse geheime diensten Gestapo en SD omvat. Tussen hem en Adolf Hitler staat alleen SS-leider Himmler. Veel doortastender nog dan de laatste is het Heydrich die de genocide op de Europese joden organiseert.
(...)
Met de moord op het grootste deel van Lidice’s inwoners is slechts aan de helft van de opdracht van de Führer voldaan. Het andere deel van het bevel luidt dat nooit meer iets mag herinneren aan het bestaan van Lidice.
(...)

Lidice  brandt.
(...)


















hier lag eens het oude Lidice.



(...)
Een beeldengroep van de eenzaam over de vlakte uitkijkende kinderen die zo tragisch aan hun einde kwamen. 


















(...)
Maar evenzeer als de kleintjes zijn zij onwetend van het gruwelijke lot dat hun te wachten staat.
(...)

in het nieuwe Lidice is veel dat verband houdt met de gebeurtenissen uit de oorlog. Midden in het dorp is een galerie gevestigd.



(...)
Onmiskenbaar is ook dat de wolk recht boven de stad hangt. Dit moet een serieuze brand zijn.
(...)


Vijftig meter lang rijden we door een walm.
(...)

(...)
De rookwolk boven de stad Praag aan het eind van het verhaal Lidice bleek afkomstig van een hevige brand die op 26 augustus 2016 rond 17:15 uur uitbrak op het terrein van Barrandov Studios, een van Europa’s grootste filmstudio’s.
(...)


De route die de navigatie ons liet rijden: van ons eigen Welness Hotel Step naar Lidice en op de terugweg naar de speellocatie in het Top Hotel vlak langs de brandende Barrandov Studios.

In de maanden april en mei (het verhaal LIDICE was toen al geschreven) werd op de VPRO televisie de serie Himmlers hersens heten Heydrich, gebaseerd op het boek HhhH van de Franse schrijver Laurent Binet, uitgezonden. In de zeven afleveringen stonden de aanslag op Reinhard Heydrich,  de Tsjechische aanslagplegers en de persoon van Heydrich centraal. In aflevering zes kwam de straf van Lidice aan de orde.

De twee foto's van het terrein van het oude Lidice op deze pagina zijn gemaakt door Olivier Vrolijk.

SCHAKEN EN BOKSEN

OKU, 3-5 juni 2016

SCHAKEN EN BOKSEN is niet eerder gepubliceerd. Een fragment uit de eerste twee alinea's:

(...)
Net voor de start van de eerste ronde is er het nieuws van het overlijden van Mohammed Ali. Sportman van de twintigste eeuw. The Greatest. Tot het eind aan toe: nadat zijn organen waren uitgevallen bleef zijn hart nog een half uur kloppen. 
Schaken en boksen. Een grotere tegenstelling is niet denkbaar. Het eerste een ode aan het hoofd van de mens. Het tweede juist erop gericht dat kwetsbare lichaamsdeel met harde klappen vol te raken. En toch... op een bepaalde manier is boksen de zachte sport. En schaken de wrede.
(...)

Waarom? Het is te lezen in:


Overigens speelde ik op het Limburg Open 2017 tegen het jongere zusje van Jimmy, getuige dit screenshot van Facebook:



Wie wil weten waarom Mohammed Ali The Greatest van de twintigste eeuw was of geïnteresseerd is in mijn herinneringen aan deze legendarische bokser, leze vooral het volgende blogartikel: Cassius Clay.

BERICHT VAN EEN SCHAAKVADER

NK ABC 2016, zondag 1 mei

BERICHT VAN EEN SCHAAKVADER werd oorspronkelijk 3 mei 2016 gepubliceerd op de site van het Pathena NK ABC 2016 (29 april - 7 mei in Rotterdam). Het verhaal ging over hoe ik twee dagen eerder een spannende partij van zoonlief thuis via de liveborden op de computer had gevolgd.

Een verbeterde versie is te vinden in:


(...) 
en net als de spelers ben je helemaal klaar voor de partij: de partij van hém! De beginzetten van de meer dan vijftig digitale borden rollen in hoog tempo op het scherm voorbij, maar op het bord van hem gebeurt niets. Dat is te zeggen, de seconden op zijn klok tikken weg, maar... er komt geen zet! Of, wanneer hij zwart heeft, nog erger: er is wel de openingszet van de tegenstander, maar zíjn stukken blijven roerloos in de beginopstelling staan... Je vraagt je af, zou er wat zijn?
(...)
Opnieuw slaat de schrik me om het hart. Híj is nu al zijn pionnen kwijt, maar wit houdt er eentje over. Met beiden nog een toren zal wit proberen de pion naar de promotielijn te brengen. Het hele spel begint opnieuw. Hoe kon-ie nou zo stom zijn? De engine gaf toch 0.06 aan! Duidelijk remise toch?
(...)

TIEN SCHAAKWIJSHEDEN VAN NUMMER VEERTIEN

De TIEN SCHAAKWIJSHEDEN VAN NUMMER VEERTIEN werden oorspronkelijk gepubliceerd als de 9 schaakwijsheden van nummer 14 (zie daar ook voor de andere sporten waar de grootste Nederlander aller tijden in uitblonk). Met dank aan Fons van Hamond voor wijsheid nummer 7 in:



Op deze plaats trouwens mijn dank aan Fons voor zijn enorme bijdrage aan het boek: zijn zorgvuldige lezing en herlezingen, de gezamenlijke sessies, de discussies over punten, komma's, tussenstreepjes, beletseltekens en samenstellingen,  de tekstverbeteringen al dan niet schaaktechnisch van aard, de mails omtrent de van ver over de weilanden klinkende geluiden van brommers en blaffende honden... Zonder hem was het boek niet geworden tot wat het nu is.

WAT WIL DE SCHAAKMOEDER?

De schaakvader gaat het maar om één ding: dat zijn kind de partij wint! Het liefst langs de weg die de trainer onderwezen heeft, maar als het incorrect is of dankzij een blunder van de tegenstander, dan maalt hij daar niet om. En of de zege tot stand komt door middel van langdurige positionele en strategische manoeuvres waarbij alle vlakken van het speelveld subtiel worden verkend, dan wel via het betere rechttoe rechtaan werk van een woeste koningsaanval – ook dat zal hem een biet zijn. Zolang het maar leidt tot de allesbevrijdende climax aan het eind: de matzet! 
Doorgaans is één winstpartij niet genoeg voor hem, na een korte adempauze maakt hij zich op voor de volgende, en daarna wéér...
(...)

Jaja, wat híj wil, dat snappen we nu wel... maar wat wil zíj: de schaakmoeder?

Lees het in:



In het voorbijgaan wordt trouwens ook de kwestie waarom vrouwen minder goed schaken dan de mannen voor eens en altijd opgelost!