zaterdag 26 september 2015

Vier weken te gaan

Nog vier weken en dan gaat het WK jeugdschaak in Griekenland van start. De deelnemerslijsten zijn inmiddels gepubliceerd. Met zo'n 1500 schakers en schaaksters belooft het een massaal evenement te worden. Eelke neemt in zijn groep (de U12, hetgeen staat voor Under 12) in een veld van maar liefst 200 spelers voorlopig de 36-e positie in.

De crowdfund actie die wij voor de zomer startten voor de bekostiging van Eelke's deelname aan het WK is volkomen geslaagd. Het donatiedoel is bereikt en zelfs meer dan dat! Vanaf deze plaats wil ik iedereen enorm bedanken die met een donatie een bijdrage heeft gedaan. Fantastisch!

Sommigen van jullie heb ik reeds persoonlijk dank gezegd. Hen die ik nog niet ontmoet heb, hoop ik dat alsnog te doen. De giften kwamen soms uit onverwachte hoek, tot onbekenden aan toe. Velen stortten hun bijdrage anoniem. Een persoonlijk bedankje zit er voor hen niet in, aangezien hun anonimiteit tot het eind toe - dus ook voor de ontvanger - in stand blijkt te worden gehouden. Dus als ik u, gulle gever, in de afgelopen maanden zonder blikken of blozen voorbij gelopen ben, weet dan dat ik oprecht helemaal van niets wist ... In een stil moment mag u zich natuurlijk alsnog bekend maken, geen enkel probleem, een gratis consumptie is uw deel ...

Ondertussen wordt er veel geschaakt. Deze en volgende week bijvoorbeeld wordt in Poreč (Kroatië) het EK jeugdschaak gespeeld. In enkele groepen behoren Nederlandse deelnemers tot de favorieten voor de titel. Op het moment van dit schrijven - net over de helft van het toernooi - neemt Anna Maja Kazarian bij de meisjes t/m 16 jaar een gedeelde eerste plaats in. Robby Kevlishvili als zesde geplaatst in de U14 groep en gestart met vier overwinningen, verloor vandaag helaas zijn partij - maar zijn rol hoeft nog niet uitgespeeld te zijn.

Dat zijn wel erg "Nederlandse" namen hoor ik u zeggen. Dat klopt, de Nederlandse schaakjeugdtop bestaat voor een niet onbelangrijk deel uit kinderen van buitenlandse komaf. Des te verheugender daarom was het nieuws eerder deze maand over de 16-jarige Jorden van Foreest uit Groningen. Jorden, op en top van Hollands bloed, behaalde zijn derde grootmeesternorm en mag zich binnenkort tot jongste in Nederland geboren grootmeester laten kronen. Het verhaal van Jorden en vooral de bijzondere schaakfamilie waaruit hij afkomstig is (inclusief zijn betovergrootvader, eind 19-eeuw Nederlands schaakkampioen) haalde de afgelopen maanden de pagina's van de NRC en de Volkskrant en te voorspellen valt dat het nog vele malen verteld zal worden.

Door naar de absolute wereldtop: een schaaksprookje lijkt zich dezer dagen te ontvouwen in het verre Azerbaidzjan. Hoofdstad Baku is het toneel van de World Cup, een knock-out competitie waarin na twee klassieke partijen zonodig een beslissing wordt geforceerd via spectaculaire rapid- en uiteindelijk blitzpartijen. Het toernooi, waar afgezien van wereldkampioen Magnus Carlsen en oud-wereldkampioen Vishy Anand alle wereldsterren aan de start verschenen, is inmiddels gevorderd tot de halve finale. Bij de laatste vier Anish Giri - ja, weer zo'n naam -  21 jaar pas en zoon van een Nepalese vader en Russische moeder maar uitkomend voor Nederland en ook in bezit van een Nederlands paspoort. Met zijn zelfverzekerde optreden - in Baku is hij tot op heden ongeslagen en in geen enkele partij zelfs maar in gevaar geweest - is hij zelfs favoriet voor de eindzege en steeds vaker wordt zijn naam genoemd als belangrijkste kandidaat om genoemde Carlsen van de troon te stoten.

De timing is perfect. Met het nationale voetbal compleet op apengapen liggend is Nederland rijp voor een heuse schaakkoorts.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten