zondag 17 mei 2015

Vier jaren Rijswijk

Als kind met een zekere schaakaanleg en niet minder als schaakvader kom je in razende vaart in aanraking met een veelheid aan bijzondere schaaktoernooien. Aanvankelijk regionale, maar na niet al te lange tijd ook nationale wedstrijden, waarbij Nederlandse kampioenschappen uiteraard de kroon spannen.

Pupillendag 2010, Oosterhout 
NK-E 2013, Waalwijk
Ook bij een jeugdschaker staat de tijd echter niet stil. Bijna net zo snel als ze kwamen, verdwijnen al die unieke gebeurtenissen één voor één weer achter je rug. De Nationale Pupillendag, waar 7, 8 en 9-jarigen in een eendaags toernooi strijden om de nationale titels, liggen voor je gevoel al in een ver verleden. Het NK-E, traditioneel in Waalwijk voor schakers t/m 10 jaar, is inmiddels al weer twee keer gespeeld zonder dat je er bij was.

Afgelopen weekend ondernemen we voor de vierde en laatste keer de reis naar Rijswijk voor het kampioenschap t/m 12 jaar, het NK-D. In het idyllisch tussen de hoge bomen van het Rijswijkse Bos verscholen jeugd- en jongerencentrum Don Bosco schaken 80 jongens en meisjes gedurende drie dagen in rijen van vier, gerangschikt naar de positie in het tussenklassement van voor naar achter in de zaal, om de titel van Nederlands kampioen(e). 

NK-D 2012, Rijswijk. Op de achterste rij ver weg van de toppers.

Drie jaar geleden waren we hier voor het eerst. Als negenjarige komt Eelke enkele keren op de achterste rij terecht, maar met een eindklassering iets onder het midden zegt iedereen dat hij het daarmee heel goed doet. Dat mag zo zijn, maar een plaats op de eerste rij, waar de kanonnen zitten met namen die je alleen met het grootst mogelijke ontzag durft uit te spreken en in bezit van duizelingwekkend hoge schaakratings - nee, wees eerlijk, die plek zie je je eigen kind niet bereiken.

NK-D 2013, Rijswijk (NB nog slechts 3 live-borden).
Aanschuiven in de eerste rij op bord 4.

In het tweede jaar is er een stevige plaats in de middenmoot en speel je soms al dicht tegen de eerste rij aan, eenmaal zelfs op het laatste bord van, jawel, die eerste rij. Waar je door een topper die een wat minder toernooi heeft wel meteen hardhandig naar je plaats terug verwezen wordt.

NK-D 2014, Rijswijk. De traditionele groepsfoto.

Dan bij de derde deelname zit je plotseling - wat gaat dat hard - onafgebroken aan de hoogste borden. Twee twaalfjarige jongens blijken een maatje te groot. Dit jaar ben je zelf van de oudste lichting, behoor je tot de topfavorieten en kijken ze allemaal naar jou. Nu zal het moeten gebeuren. En het gebeurt. Vier jaren Rijswijk sluit Eelke af met de nationale NK-D titel. Het is allemaal langs de randen van de afgrond, dat wel. En Eelke doet het weliswaar op eigen kracht maar om overeind te blijven is ook een portie geluk onontbeerlijk.

NK-D Rijswijk 2015
Foto: Zhaoqin Peng

Met zijn kampioenschap heeft Eelke een uitzending verdiend naar het WK jeugdschaak. Hoe het met dat WK, dat in het najaar gehouden wordt op het Griekse schiereiland Halkidiki, ook al weer precies zat is te lezen in het op de eerste dag van de vorige maand op dit blog gepubliceerde artikel ...Geen opmerkingen:

Een reactie posten