woensdag 13 mei 2015

Regionaal Webmaster van het jaar en het NK D

Een traditie binnen de Nederlandse Schaakbond, de KNSB, is de benoeming van één van haar leden tot 'Schaakvrijwilliger van het jaar'. De onderscheiding gaat altijd uit naar iemand die zich minstens een half leven, vaak ergens in de schaduw, heeft ingezet voor de goede zaak. Een mooi gebaar.

Zoals bij de meeste Nederlandse sportbonden is de schaakwereld onderverdeeld in ruim een tiental onderbonden. Elk van deze heeft een eigen website waarop verslag wordt gedaan van het wel en wee van het regionale schaakleven. Deze week was er een aanleiding die mij op het idee bracht van een eenmalige verkiezing van 'Regionaal Webmaster van het jaar'. Ik had natuurlijk kunnen doen alsof dit een prijs was die ook door de KNSB ter beschikking werd gesteld. Maar dat doe ik niet. Eén keer een grap is leuk, maar je moet er geen gewoonte van maken. Schaken is een serieuze zaak.

Geen nood. Een pijlsnel op persoonlijk initiatief tot stand gekomen vakjury heeft zich over de kwestie gebogen en heeft inmiddels unaniem haar keuze gemaakt. Tot 'Regionaal Webmaster van het jaar' is uitgeroepen de verslaggever van de Noordelijke Schaakbond (beter bekend als de NOSBO). Uit het juryrapport: "De NOSBO webmaster wisselt zijn normale verslaggeving af met artikelen die origineel, ludiek, humorvol, prikkelend, satirisch, bij vlagen een tikkeltje provocerend en soms zelfs gewaagd te noemen zijn. Hoe men ook over de invulling van de belangrijke taak van Regionaal Webmaster denken mag, zijn bijdragen zijn een verademing vergeleken met de brave scorebord-journalistiek en het hosanna geroep van de meeste van zijn collega's".

Het laatste geruchtmakend artikel van zijn hand betreft een oproep namens het NOSBO bestuur niet deel te nemen aan het Groninger Weekendtoernooi (en tevens Nosbo Kampioenschap 2015) van aanstaande Hemelvaartsdag 14 mei t/m zondag 17 mei. Andere opmerkelijke stukken zijn bijvoorbeeld een hilarisch verslag van een bijeenkomst rondom de promotie van internet schaak, een parodie op het Koningslied in Groninger schaakland en een bericht over de annulering van een jeugd Grand Prix als gevolg van ernstig aardbevingsgevaar. De webmaster werd zelfs gedwongen laatstgenoemd artikel eerst te rectificeren en daarna geheel van de site te verwijderen. De jury wil het stuk graag - al zou het alleen maar zijn op grond van de vrijheid van meningsuiting - op deze wijze aan de vergetelheid ontrukken.

Inmiddels is op aandrang van de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi de verzekering gegeven dat het toernooi wel doorgaat. Ook vanaf deze plaats worden liefhebbers opgeroepen zich vooral aan te melden voor het evenement waar trouwens aanzienlijke geldprijzen te verdienen zijn.

Enige kritiek op de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi is nochtans op zijn plaats, met name waar het de wel zeer ongelukkige planning op de schaakagenda aangaat. Sinds jaar en dag wordt in het Hemelvaartweekend in Rijswijk het Nederlands Kampioenschap jeugdschaak t/m 12 jaar gehouden. Ditmaal dus voor kinderen die geboren zijn in het jaar 2003 of later. Juist het jaar 2003 heeft een groot aantal noordelijke schaaktalenten voortgebracht die tezamen al jaren bekend staan als de Gouden NOSBO generatie. In 2013 veroverden zij de KNSB titel teamschaken in de E-categorie. En vele nationale persoonlijke titels werden door hen naar Groningen gesleept. Naar verwachting zullen zij ook het komende NK-D domineren. Sommigen voorspellen zelfs een compleet NOSBO podium op zaterdag als het toernooi eindigt.

Door de afwezigheid van deze volledige talentvolle jeugdtop is het NOSBO schaakkampioenschap bij voorbaat een gedevalueerd toernooi. Ook vele anderen - begeleiders, coaches, ouders - zullen Rijswijk verkiezen boven Groningen. Naar het schijnt zal de NOSBO webmaster himself er zijn opwachting maken. En terecht. Vanzelfsprekend zal ook schrijver dezes als nauw betrokken schaakvader in Groningen ontbreken. Waarmee niet gesteld is dat zijn aanwezigheid van essentieel belang zou zijn voor het welslagen van het Groninger Weekendtoernooi annex NOSBO kampioenschap; zeker niet. Maar ja, elke deelnemer telt nietwaar?

Hiermee geconfronteerd heeft de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi het volgende laten weten. Gedurende het gehele weekend zal het NK-D zal via een aantal opgestelde schermen tijdens het toernooi in Groningen op de voet te volgen zijn. Als de loop van de gebeurtenissen in Rijswijk daar aanleiding toe geven zullen de partijen tijdelijk worden stilgelegd. U hoeft dus niets te missen.

Of de toernooidirecteur hier serieus was of dat dit een grap was, heb ik hem niet meer durven vragen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten