woensdag 1 april 2015

Gratis deelname aan WK jeugdschaak

Officieel is het nog niet, maar vast staat het wel: de winnaars en winnaressen van al de komende Nederlandse jeugdkampioenschappen, te beginnen met het NK-E dit weekend in Waalwijk, worden in de gelegenheid gesteld zonder enige eigen financiële bijdrage deel te nemen aan het WK jeugdschaak later het jaar in Griekenland. Reis-, verblijf- en deelnamekosten worden volledig vergoed door de Griekse overheid.

Een anonieme zegsman van de Nederlandse schaakbond bevestigt dit bericht. Achtergrond van de Griekse geste is de steun die Griekenland tot op de dag van vandaag van de Europese Unie ontvangt. De nieuwe Griekse premier Tsipras zou gezegd hebben: "Jullie hebben de inschrijving al betaald, het is tijd om iets terug te doen". Het aanbod geldt voor jeugdschakers uit alle landen van de EU. Of begeleidende ouders ook onder de regeling vallen is vooralsnog onduidelijk.

Het stralende Porto Carras resort op het Griekse schiereiland Halkidiki:
het toneel van het WK jeugdschaak van 24 oktober tot 5 november 2015

De flamboyante Tsipras, op wie vele Grieken hun hoop hebben gevestigd, is naar verluidt een niet onverdienstelijk schaker. Voor het oog van de wereld (of liever Europa) mag Duitsland dan de rol van de boeman te spelen, insiders weten al langer dat Tsipras en Angela Merkel (ooit Oost-Duits meisjeskampioen) tijdens hun ontmoetingen over de Europese steunmaatregelen meer aandacht hebben voor de door hun gespeelde snelschaakwedstrijdjes - tot grote ergernis naar het schijnt van onze Jeroen Dijsselbloem, die meer van het dammen is. Als voornaamste geldschieter wordt Duitsland door de Grieken extra beloond: het mag per leeftijdscategorie drie spelers voor nop afvaardigen naar het WK.

Overigens wordt gezegd dat Tsipras en de zijnen de zaken iets te fraai voorstellen. Niet de Griekse staat betaalt de rekening; hoe zou ze dat ook kunnen. In werkelijkheid zouden de gelden afkomstig zijn uit de nalatenschap van de in januari overleden Demis Roussos. De kleine Demis was een schaaktalentje, maar koos voor het artiestenbestaan toen hij merkte dat hij met zingen meer succes had bij de meisjes. De vrouwen bevielen de zanger dermate goed, dat pas bij een naderende dood het schaken bij hem weer in beeld kwam. Onlangs benoemde de Griekse schaakbond Demis Roussos postuum tot schaakambassadeur (bekijk de eerste anderhalve minuut - of meer - van dit filmpje ...).

Onze vraag of een en ander niet een ongelijkheid schept tussen Nederlandse deelnemers aan internationale toernooien, immers de nummers twee die daarmee ook een uitzendplaats verwerven draaien voor een groot deel zelf voor de kosten op, wordt ontkennend beantwoord door de KNSB bron: "Dit is geheel in lijn met het nieuwe uitzendbeleid van de schaakbond". Dat laatste klopt. In februari maakte de KNSB aanpassingen bekend in reglement jeugduitzendingen. Meest opmerkelijke daarin is de beloning naar prestatie die in het vooruitzicht wordt gesteld: zij die eerste worden bij een jeugd NK ontvangen van de schaakbond een hogere bijdrage in de kosten voor deelname aan internationale kampioenschappen dan de nummers twee.

Er zijn nog meer verrassingen. Omdat het Griekse aanbod geldt voor alle leeftijdscategorieën heeft de KNSB besloten dit jaar af te wijken van het principe pas vanaf de E-categorie (de 10-jarigen) een uitzending naar EK of WK te verbinden aan het behalen van een nationale jeugdtitel. Bij de Nationale Pupillendag in juni zullen derhalve in de F-, G- en H-categorieën (9-, 8- en 7-jarigen) zowel bij de jongens als de meisjes WK tickets op het spel staan. Gratis welteverstaan, dat spreekt.

De bond is niet beducht voor onbedoelde neveneffecten? Jonge kinderen op wie - niet in de laatste plaats door hun ouders - een nog hogere druk wordt gelegd? Ouders trouwens die als nooit tevoren nauwlettend zullen toezien of hun kroost - en niet te vergeten zijzelf - geen onrecht worden aangedaan? Onverkwikkelijke taferelen misschien? Het KNSB antwoord daarop: "Nee, integendeel. Begrijp wel dat we het hier over topsport hebben. Waar het om gaat is: hoe kweek je ware kampioenen. Omgaan met druk is daarbij een wezenlijk aspect. En strijd. Op het bord natuurlijk, maar ook rondom de borden, tussen de borden, ernaast, erboven en eronder. Dat is alleen maar goed."

Bij NK-E deelnemers en hun ouders zal naar alle waarschijnlijkheid een dezer dagen een brief in de bus vallen met de exacte voorwaarden. Zo niet, dan wordt vrijdag voor aanvang van de eerste ronde definitieve helderheid verschaft.

Onze zegsman: "Het wordt weer een heerlijk schaakfeest daar in Waalwijk".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten