dinsdag 3 februari 2015

Nieuwe ratings

De begindagen van de maanden februari, mei, augustus en november staan scherp gemarkeerd in het hoofd van de schaker. Het zijn de datums waarop de Koninklijke Nederlandse Schaakbond op zijn site van alle leden de nieuw bijgewerkte ratings publiceert. Hoewel ze zonder veel rekenwerk doorgaans vrij nauwkeurig te voorspellen zijn, kijkt de actieve schaker er - zeker als hij een succesvol kwartaal achter de rug heeft - vaak reikhalzend naar uit. Maar ook als de resultaten minder waren kan hij er niet op wachten: allereerst is er de hoop dat de schade meevalt maar vooral is dit het moment dat hij vol goede moed met een schone lei overnieuw begint.

Ook de doorgewinterde schaakvader houdt de datums nauwlettend in de gaten. Meestal beter dan zijn zoon of dochter. Dit jaar viel 1 februari op een zondag. De KNSB zou bekendmaking toch niet uitstellen tot maandag? Best kans dat ze ze vrijdag al vrijgeven. Waarschijnlijk aan het einde van de dag. Helaas, vrijdag is er niets. Ook op zaterdag geen spoor. Hè bah. Maar dan, zaterdagavond 11 uur, op de valreep - oh, geluk! dankjewel lieve KNSB - ze zijn er, de nieuwe ratings!
Op de lijst van 1 februari 2015 passeert Eelke met een jeugdrating van 2031 een magische grens. Ben je echter tot deze hoogten gestegen dan doen jeugdratings er niet meer toe en telt uitsluitend de KNSB rating. Die staat bij Eelke nu op 1958. Ook een erg fraai getal: het geboortejaar van Michael JacksonMadonna, Prince - én ... zijn vader (in wiens rating trouwens maar geen schot zit en ook niet in bezit is van een Wikipedia pagina).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten