vrijdag 23 augustus 2013

King Loek: nieuw schaakvadertalent op Atlantis

Gisteravond (donderdag) startte het Atlantistoernooi 2013 in het Jannes van der Wal Denksportcentrum van Groningen. Geen Dieren of Vlissingen uiteraard, maar een klein toernooi in gemoedelijke sfeer, met dit jaar een prachtig deelnemersaantal van rond de 70. Op de grens van vakantie en werk c.q. school een heerlijk toetje op een mooie (schaak)zomer. Vandaag - vrijdag - en in het weekend worden de andere zes van de zeven ronden gespeeld.

Als opening speelt toernooidirecteur Bert van der Marel in een volle
bar een snelschaakpotje tegen jeugdspeler Tycho Bruggink

Net als vorig jaar doen Eelke en ik beide mee. Onze partijen uit de eerste ronde zijn in de viewer onderaan te bewonderen. Wat die van mij betreft (dan hebben we dat gehad): misschien moet ik overwegen een bye voor de rest van het gehele toernooi aan te vragen ...

Het record aantal schakers op het Atlantis toernooi wordt mede veroorzaakt door de deelname van nog meer, meest behoorlijk jonge, kinderen. Het aardige van een open toernooi waarop ook jeugdspelers inschrijven, is dat er in de slipstream van hen nog wel eens enkele vaders zijn die de handschoen durven opnemen.

Eventjes met 2 vingers in de neus winnen zeker?

Eelke in zijn partij tegen vader Loek

Loek van der Hagen van SC Haren is nog maar 6 jaar en bereikte in juni op de Nationale Pupillendag in de jongste leeftijdsgroep een fraaie vijfde plaats. Een talentje dus. Nee, Loek speelt niet op het Atlantis toernooi, daarvoor is hij nog wat te jong. Maar wel zien we zijn vader hier voor het eerst achter het schaakbord.

Vader Loek doet zeer bescheiden over zijn schaakcapaciteiten. Vroeger heeft hij de loop van de stukken weliswaar geleerd, maar schaken in zijn jeugd heeft hij eigenlijk niet gedaan. Sinds zijn zoontje het spelletje speelt, verdiept hij zich er ook in. Met stappenboek en al. Vader Loek schaakt nog slechts een jaar! Naar eigen zeggen dan ...

Het silhouet van schaakvader Loek

Vader Loek blijft sowieso het liefst uit de schijnwerpers. Op raadselachtige wijze is hij er gisteravond in geslaagd aan de camera van fotograaf Harry Gielen te ontsnappen. Althans, op diens fotalbum op het internet (zie hier) is hij onvindbaar, zodat ik het in dit stukje zonder foto van hem moest stellen.

Hoe verraderlijk allemaal! Met gedegen spel en tegelijk als een jonge hond treedt hij Eelke, kersvers open Nederlands C jeugdkampioen, tegemoet. Wat heet? Het enige wat hij nalaat is op zet 21 de genadeklap uitdelen. Een nieuw schaakvadertalent is in het noorden van het land opgestaan!


Hier speelde vader Loek als zwart Lg4 (??). Een zet met twee vraagtekens. Een kinderlijke blunder. Wit neemt natuurlijk met de dame en niet met de h-pion en zwart geeft gelijk op. I.p.v. Lg4 was Te8 dodelijk geweest. De loper op e5 is dan niet te verdedigen. Einde partij.

Maar ... was het wel een blunder? Is hier niet iets totaal anders aan de hand? Is het niet de schaakvader die zich hier verraadt? De schaakvader voor wie het meestal genoeg is om gewonnen komen te staan - en niet om die winst ook werkelijk binnen te slepen. Dacht vader Loek misschien even dat hij tegenover zijn eigen zoontje zat te spelen en wílde hij dus niet winnen?

Te8. Gewoon een stuk erbij halen, en klaar. Met zijn overtuigende spel eerder in de partij is het ondenkbaar dat vader Loek die zet gemist heeft. Hij speelt Lg4!! Inderdaad, nu met twee uitroeptekens.

Want wat een prachtig gemaskeerde schaakvaderzet is die Lg4! Doen voorkomen dat je uit bent op een truc, doen alsof je erop speculeert dat wit met de h-pion slaat waarop mat volgt. Dat je niet gezien zou hebben dat wit ook met de dame kan slaan. Met de smoes dat je tactisch niet zo sterk bent. Ha! Lg4!! Daarmee in het voorbijgaan nog even subtiel laten merken dat je wist dat inslaan op h3 ook een mogelijkheid was, want ook dan zal wit wel ten onder gaan. Nee hoor, wij spelen niet Lxh3. Wij stoppen netjes met de loper af op g4. Alles briljant en in opperste stijl uitgevoerd. Grote klasse.

Vader Loek is een heer, een echte heer, ook omdat-ie het zo goed weet te verbergen, zoals hij ook zijn schaakkunsten zorgvuldig in de nevelen gehuld houdt. Vader Loek is niet alleen maar vader Loek. Vader Loek is King Loek.

Voor wie hem dit weekend nog als tegenstander treft, zeg niet dat je niet gewaarschuwd was ... 

Alle foto's (ook de niet genomen) zijn van Harry Gielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten